Samvira

Fruktóz – nem minden egészséges, csak azért, mert gyümölcsből van

A cukorbetegség, inzulinrezisztencia legnagyobb kérdése az, hogy mit használjunk cukor helyett? Az édes íz az, amiről senki sem szeretne lemondani, így aztán sok-sok nehézség elé nézhet mindenki, akinek cukormentes vagy csökkentett cukor- és szénhidrát tartalmú diétát kell számolgatnia. Ráadásul ott van az a fránya glikémiás index, amit ugyanúgy nézni kell, nemcsak a szénhidrát és cukorértékeket vizslatni. 

Ráadásul az ember fia-lánya duplán kínos helyzetbe kerülhet, hiszen a vérben nemcsak a vércukor, hanem az inzulinszintre is figyelni kell. Utóbbira általában csak akkor figyelünk, amikor felmerül az inzlinrezisztencia gyanúja. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, érdemes ezeket a szavakat már korábban megismernünk: 

  • inzulin,
  • glikémiás index,
  • inzulinrezisztencia,
  • vércukor,
  • egészséges táplálkozás.

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, akkor legtöbbünknek az jut eszébe, hogy este már ne együnk szénhidrátot, kerüljük a késői zsíros ételeket, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. No meg persze egy csomó hasznos tanács kering még a neten. De az mindenkiben megmaradt, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja. Így egyből le is vontuk a következtetést: az alma egészséges, a gyümölcs egészséges, tehát a gyümölcsöt nyugodtan ehetjük. 

De biztos, hogy a gyümölcs minden formában egészséges? 

Kezdjük hát az alapoknál. A gyümölcsök és a méz (igen, teljesen jól hallottad, a méz is) tartalmaz gyümölcscukrot, más néven fruktózt. A fuktóz pedig nem más, mint egyszerű szénhidrát, úgynevezett monoszacharid. A nádcukor, hazánkban inkább a répacukor átalakításával állítják elő. Merthogy ezek is tartalmazzák, nemcsak a gyümölcsök. A szervezet működéséhez szükség van a szénhidrátokra is, mert az emberi szervezetben nem találhatóak meg, így kívülről, táplálkozás útján kell bevinni a szervezetbe. 

Milyen tulajdonságai vannak a fruktóznak? 

  • energiát ad a szervezetnek – de nem mindegy, hogy mennyit, és nem csak ez az egyetlen, amiből energiát kell nyernünk, ne felejtsd el;
  • csökkenti a folyadék felszívódását, ha önmagában fruktózt adnak a sportolóknak – ugyanezt a hatást már nem tapasztalták más szénhidrátokkal kevert fruktózbevitelnél;
  • előbb-utóbb zsírrá alakul a szervezetben, romlik a vér összetétele – és itt jön az első probléma: a májban megnöveli a zsírszintet, rontja a máj inzulinérzékenységét;
  • relative alacsony a glikémiás indexe – így nem növeli olyan hirtelen a vércukorszintet, mint a glükóz;
  • anyagcsere betegségek kialakulásához vezethet;
  • növelheti a hasi zsírlerakódást.

Hogyan függ össze a fokozott fruktózbevitel az inzulinrezisztencia kialakulásával?

Korábban úgy vélték, hogy cukorbetegek diétájában a fruktóz elfogadott. Az újabb kutatások azonban fontos összefüggésekre derítettek fényt. A magas fruktózbevitel miatt metabolikus zavarok alakulhatnak ki. Rájöttek, ha sok fruktózt (de ugyanígy glükózt vagy túl sok telített zsírsavat tartalmazó ételt) fogyaszt valaki, akkor rövid időn belül a májban megnő a zsír mennyisége. A máj nem tud elbánni a bevitt fruktózzal. Előbb utóbb menövekszik a hasi zsír mennyisége is – jönnek az úszógumik a hasra, amiket olyan nehéz leadni. 

Az elhízás pedig az egyik oka a cukorbetegség kialakulásának, számos szívbetegség hátterében is ez áll, ami előbb-utóbb idő előtti elhalálozáshoz vezethet. 

De nemcsak a cukorbetegség kockázata nő meg, hanem az inzulint sem képes érzékelni a szervezet. És ez bizony inzulinrezisztanciához vezet. Azt ugye nem kell mondani, hogy az inzulinrezisztenciával törődni kell, különben cukorbetegségbe fordulhat át. 

De akkor most  ne együnk gyümölcsöt sem?

Nem, erről egyáltalán nincs szó. A gyümölcsökben nemcsak fruktóz van, hanem rostok, vitaminok, ásványi anyagok is. A gyümölcsökben található fruktózt a szervezet könnyebben kezeli, mint a mesterséges, dobozban található fruktózt. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy mértéktelen gyümölcsfogyasztásba kellene kezdeni és napi több kilogram gyümölcsöt kellene megenni az egészséges táplálkozás oltárán. Pláne annak, akinél cukorbetegséget vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak kell különösen figyelni az értékekre. Az minden esetre érdekes tény, hogy az előbb emlegetett “napi egy alma az orvost távol tartja” akár szint is lehet. Az almából napi egy szem az a mennyiség, ami egyes vélemények szerint napi gyümölcs adagunk kell, hogy legyen. 

És hogy mégis, mennyi az annyi? Dr. Kuklis Eszter orvos véleménye szerint “az irányadó napi beviteli érték felnőttek részére az összes cukorra nézve nem több mint 90 gramm. Az Amerikai Szív Szövetség – AHA – ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ 37,5 gramm cukor.” Ez bizony nem egy magas érték. Ha cukorbetegséget vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nálad, akkor ezt a kérdést mindenképp orvossal, dietetikussal beszéld meg. 

Bárhogy is állsz az édességgel, egy biztos: az egészséges élethez a kiegyensúlyozott, vitaminokban, rostokban gazdag táplálkozás és a mozgás bizonyosan hozzásegít

Források: 

  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Fruktóz, 
  • http://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/fructose-and-metabolic-health, 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576823/, 
  • http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_fruktoz_lehet_az_anyagcsere_problemak_egyik_fo_oka.htm

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!