Samvira

Mindenhez hozzá lehet szokni, a diétához is

Mindegy, hogy miért kell másképp étkezned, meg lehet szokni. Tapasztalatból mondom. Lehet, hogy túlsúlyod van, lehet, hogy csak átmenetileg kell néhány dologról lemondanod. Lehet, hogy egy életre meg kell változtatnod az étkezésed. Én most ebben a cipőben vagyok – egy örök életre. Mindegyik változtatásban van valami közös: korlátok közé kerülsz. Addig bármit megehettél, azután figyelned kell néhány dologra, de az is lehet, hogy mindenre. 

A legkönnyebb helyzetben akkor vagy, ha az étkezési korlátozások csak néhány hónapig kell, hogy tartsanak. Úgy azért könnyebb megtenni, hogy tudod: egyszer vége lesz. Úgy 10 évvel ezelőtt voltam így. Egy egészségi probléma miatt úgy döntöttem, hogy néhány hónapon át cukor-, élesztő- és finomított liszt mentes diétát tartok. 

Így azért volt könnyebb, mert: 

 • az én döntésem volt,
 • csak néhány hónapig tartott.

És hidd el, hozzá tudtam szokni. Ahhoz is, hogy nem eszem csokit. Még a csoki hiányához is hozzá lehet szokni. Az első hónapban minden vasárnap este megjutalmaztam magam egy kocka csokival. Nem, nem nagy kocka csokival. Ez általában egy darab bon-bon volt, vagy ténylegesen egy egészen pici kocka csoki. Egy hónap után elhagytam. Egy ideig még mardosott az éhség a csoki után, de egy idő után már elmúlt a csoki utáni vágy. 

Sőt! Hadd meséljek egy történetet. A diétám ideje alatt volt egy péntek éjszakába nyúló munkánk, amit követő hétfő reggel a nagyfőnök csokival állított be, megköszönve, hogy bent maradtunk olyan sokáig. Úgy döntöttem, hogy megérdemlem én is azt a csokit, ezért beleharaptam. Két falat után kifejezetten rosszul esett. Egyszerűen úgy elszoktam a csokitól, hogy nem esett jól. Soha, de soha az életben nem gondoltam volna, hogy ez a pillanat egyszer megtörténik az életemben. De megtörtént. 

Az persze más kérdés, hogy visszaeső lettem. Miután abbahagytam a diétát, elkezdtem ismét kicsit lazábban étkezni és visszaszoktam a csokira is. Hogy volt-e értelme akkor a hónapokon át tartó megvonásnak? Igen, volt. Az egészségemnek jót tettem vele. Ráadásul nem szoktam vissza mindenre teljesen. A diétával töltött hónapok alatt több dologra is rájöttem, hogy mi az, ami jót tesz az egészségemnek és mi az, ami nem. Ha nem is folytattam rögtön egészségtudatos táplálkozást, sok mindent megváltoztatott az életemben az a néhány (egészen pontosan 5,5) hónapon át tartó diéta. 

De ahogy mondtam, ez volt a könnyebb vége az életmódváltásnak. Hiszen én döntöttem egy ideig úgy, hogy másképp étkezem. A nehezebb része az, amikor egy egészségi probléma miatt kell megváltoztatnod az életed. Hidd el, mindenhez hozzá lehet szokni, a diétához is. De mégis mi benne a legnehezebb?

Miért nehezebb úgy életmódot váltani, diétázni, hogy nem te döntesz róla? 

 • pontosan ezért: mert nem Te döntesz róla,
 • mert mostantól más mondja meg, hogy mit ehetsz meg és mit nem ehetsz meg,
 • mert mostantól más dönti el akár azt is, hogy mit és mennyit mozoghatsz vagy hogy kötelező mozognod,
 • mert ha elmész a kedvenc pékséged előtt, nem mehetsz be és választhatsz kedved szerint,
 • mert mindig át kell gondolni a vásárlást, nem vehetsz meg azt, amitől megindul a nyálelválasztás a szádban,
 • mert nem mehetsz bárhova enni,
 • mert végig kell nézned a családi ebédeken, hogy a többiek kétpofára zabálják azt, amit te nem ehetsz meg,
 • mert néha még a kutya kajájának is jobb az illata, mint ami a te tányérodon van,
 • mert a munkahelyi menzán semmit nem tudsz venni,
 • és ezért a táskád úgy néz ki, mintha minden nap a piacon kezdtél volna, 
 • sőt az ételfutárok közül sem szállítja mindenki a neked megfelelő diétás menüt

És  felsorolásnak még koránt sincs vége. Ezt a néhány mondatot olvastasd el azokkal az ismerőseiddel, akik szerint te csak hisztizel és nyavalyogsz, meg kényeskedsz. Mindenki elhiheti, nem azért nem eszed meg a cukrot vagy a búzalisztből készült lángost, mert finnyás vagy – miközben előtte megetted. És nem azért nem kérsz paradicsomszószt a pizzára, mert különcködsz – hanem azért, mert allergiás rohamod lesz a paradicsomtól. 

Persze felmerül benned a kérdés: ha ennyi negatív dolog van az egészségügyi életmódváltásban, mégis miért kellene megtenni? 

Miért jó az neked, ha diétázol? 

 • egyrészt: nincs más választásod, ha megfelelő életminőséget szeretnél, vagy ha élni akarsz,
 • így megszűnnek a fájdalmak, hasmenések és minden egyéb, a korábbi állapotodhoz tartozó tüneted – hidd el, ha eddig nem tudtad, hogy miért töltesz órákat a WC-kagylót szorongatva egy ebéd után és ez elmúlik, az valami csoda,
 • végre jól lakhatsz – merthogy a számodra megfelelő ételek bevitelét meghálálja a szervezeted. Én majdnem elsírtam magam, mikor a gluténmentes étkezés miatt végre, valahára, 39 évesen először tudtam, milyen végre jóllakni úgy, hogy nem fáj utána a hasad,
 • sokkal tudatosabban és gyorsabban vásárolsz – nem kell gondolkodnod a boltban, hogy megveheted-e vagy sem,
 • jobban figyelsz az akciókra – sok speciális diétában kötelező élelmiszer jóval magasabb az átlagnál. Így garantáltan bújod az akciós szórólapokat. Nemcsak a diétás élelmiszert fogod megvenni, felfigyelsz a tusfürdő akcióra is, és pontosan tudod, mikor olcsóbb 40%-al olcbban a mosópor,
 • mindig lesz beszédtémád – na jó, azért ne vidd túlzásba! Nem kell a buszmegállóban is a 15 perces várakozás közben a szomszéd néninek a diétádat ecsetelned,
 • és ami a legfontosabb: sokkal, de sokkal egészségesebb leszel. Egy életed van ebben a bőrödben. Jobb azt egészségesen tölteni, nem?

Ha elolvasod ezt a második felsorolást, talán nem lesz kérdés, hogy hozzá lehet-e szokni a diétához. Sok mindenhez hozzá lehet szokni, ha igazán akarjuk. Elég sok előnye van, nem? 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!