Samvira

Chiamag lisztes tortilla

Vannak napok, amikor rádöbbensz, hogy vagy lejárt egy alapanyag szavatossága, vagy pont aznap jár le, amikor a szekrényben kutakodsz. Így jártam a chiamag liszttel. Ajándékba kaptam és eddig nem nagyon volt szükségem rá. Amikor néhány nappal ezelőtt körbenéztem a szekrényben, akkor szembesültem vele, hogy aznap volt a minőségegőrzési idő utolsó napja. Ettől persze nem kell kétségbe esni.

A minőségmegőrzési idő azt jelenti, hogy addig a napig garantálja a gyártó a minőséget. Ezután is használhatod még egy ideig, de semmi garancia nincs rá, hogy úgy viselkedik, ahogy egy chiamag lisztnek kell. 

A “fogyasztható” jelzés pedig a gyorsan romló élelmiszereknél nagyon szigorú dátum. Másnap már ne edd meg, mert nagy valószínűséggel romlott lehet az étel. 

A lisztek szerencsére hosszú ideig jók, így nem gond, ha kicsit túlléped a minőségmegőrzési időt. Itt is van persze megoldás: mélyhűtő. Ha a minőségmegőrzési idő végefelé tartasz, vagy néhány napja járt le a liszt, bátran tedd be a mélyhűtőbe, így több hónappal is meghosszabbíthatod a felhasználhatóságát. A másik megoldás persze az, hogy felhasználod az alapanyagot. 

Én ez utóbbit választottam, tortillát sütöttem a lisztből. Vagyis egy részéből. 

Mire is van szükség egy finom, gluténmentes, vegán tortillához? 

Azaz hozzávalók egy könnyű délutáni uzsonnához, két főre (négy tortilla jön ki az adagból). Ha többet akarsz, akkor többszörözd meg minden hozzávaló mennyiségét arányosan. 

  • három evőkanál chiamag liszt;
  • öt evőkanál kukoricaliszt;
  • egy mokkáskanál útifűmaghéj;
  • csipet só;
  • három evőkanál kókuszolaj (ehelyett használhatsz más olajat is);
  • kb. 1 dl langyos víz.

Hogyan készítsd el a tortilládat?

Keverd össze a hozzávalókat, hogy egy jól gyúrható masszát kapj. Az összetevők miatt ez sikerülni fog. A langyos vizet fokozatosan öntsd a liszthez. Lehet, hogy még kicsit több kell hozzá, akkor pótold. 

Formázz belőle gombóckákat (én négy részre osztottam ezt az anyagot) és egy deszkán nyújtsd ki kb. 1 mm-esre a tésztát. Arra figyelj, hogy ha vegyes konyhát vezetsz, a gluténmentes tésztához külön deszkát és sodrófát használj. A fa pórusaiba belemegy a liszt és keresztszennyeződés fordulhat elő. 

Ha ez megvan, akkor palacsintasütőben süsd meg mindkét oldalán. Az olajtól nem kell majd plusz olajat tenned a tepsibe, ha teflon serpenyőben készíted. Kb. 1-1,5 percet szánj egy-egy oldalra. Gyoran megvan és könnyen odaég. 

Ha elkészültél a sütéssel, akkor bátran edd azzal, amihez kedved van. Én vegetáriánus révén zöldséggel fogyasztottam. A tésztának nagy előnye, hogy össze tudod hajtani. Ez a fotón nem látszik, mert nagyon éhes voltam és nem volt kedvem összetekercselni. Ha kihűl, akkor már nem olyan finom, de akkor is hajlékony a tésztája. Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!