Samvira

Francia lecsó – könnyű, finom, gyors, egészséges

Francia lecsó, vagy eredeti nyelven ratatouille (ne aggódj, ha nem tudod kimondani, én simán ratatuj-nak ejtem, egymás közt simán megértjük) egy könnyű, egészséges, könnyen elkészíthető egytálétel. Az az igazság, hogy én kizárólag vegetáriánus verzióban készítem, de ha valaki ragaszkodik a húshoz, egy kis szalonnát tud alá pirítani. 

Kis hazánkban ilyenkor, nyár közepén dúl a lecsószezon. Van, aki melegében megeszi, van, aki elteszi befőttes üvegben télire. A franciák is szeretik a lecsót, csak más alapanyagokból készítik, mint mi, magyarok. 

De akkor nézzük csak, mi is kell a francia lecsó elkészítéséhez négy főre? 

  • 2 közepes méretű padlizsán,
  • 2 közepes méretű cukkini,
  • két nagy fej hagyma,
  • 30-40 dkg paradicsom vagy egy nagyobb paradicsombefőtt, amiben egészben van a paradicsom,
  • fűszerek, só, bors,
  • kevés olaj.

Elkészítés módja: 

A cukkinit és a padlizsánt kockázd fel, sózd meg és egy fél órára tedd félre, hogy ha szükséges, engedjen levet. Közben pucold meg és vágd apróra a hagymát. Ha nyers paradicsomot választottál, akkor mosd meg, majd az egyik végén kereszt alakban ejts rajta egy bemetszést. Forralj vizet egy-két másodpercre tedd bele a paradicsomot, majd húzd le a héját. Az az igazság, hogy az emberi szervezet nem tudja megemészteni a paradicsomhéjat. Ha valakinek epeproblémája van, akkor ez végképp gondot okoz. Ezt tudod megelőzni a paradicsom megpucolásával. 

Ha ez is készen van, egy nagyobb serpenyőben vagy wokban forró olajon párold meg a hagymát. Melegítsd fel az olajat, tedd rá a hagymát, majd vedd le a gázt vagy a hőfokot alacsonyabb fokozatra és tedd rá a fedőt. Egy idő után elkezd üveges lenni a hagyma, akkor van rendben minden. Ha hússal akarod készíteni a francia lecsó elkészítését, akkor először kockára vágott szalonnát piríts az olajban, majd amikor engedett egy kis zsírt, akkor tedd bele a hagymát és párold tovább. 

Közben nyomkodd ki a cukkinit és a padlizsánt, ha eresztett egy kis vizet. Majd tedd a zöldségeket a serpenyőbe, sózd-borsozd meg, fűszerezd meg. Ha van otthon, válassz provance-i fűszerkeveréket. Ha nincs, használj oreganot, majorannát, bazsalikomot. 

Párold meg a zöldségeket, de ne főzd szét. Akkor finom, ha roppanós. Amikor már majdnem készen van, tedd hozzá a paradicsomot és fedő nélkül főzd készre

Válassz mellé kölest, hajdinát vagy barna rizst. A lényeg, hogy lassú felszívódású legyen. Azért így jól néz ki, nem?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!