Samvira

Vegán Kozmosz – egy majdnem menő étterem a város közepén

Az az igazság, már régóta adós voltam ezzel a bejegyzéssel. Vegán ismerőseimtől hallom, hogy az Eötvös utcai piac mellett milyen jó kis étterem működik. A piac környékén van egy-két felkapott és sajnos méltatlanul fel nem kapott hely is. Ez az egyetlen, ahol gluténmentes ételeket is lehet enni. Úgy döntöttem, kipróbálom. 

A piac és a környéke nem ismeretlen számomra. Tényleg szépen felújították nemrég, még utcai tornagépek is vannak. A legjobb benne az, hogy még idős hölgyeket is láttam mozogni az utcai tornateremben. Van ingyen wifi is a téren, bár nem a legjobb. Ez a tény pedig a fiatalokat köti le. A kutyások meg örülnek a szép térnek, és úgy általában az emberek annak, hogy meghagyták a piacot. 

Ilyen kedves környéken található a Kozmosz. Kicsit nehéz észrevenni, mert nem utcára nyílik, hanem az alagsorba kell lemenni étkezni. A másik gond számomra a nyitva tartás volt. Valószínűleg számos oka van annak, hogy délután háromkor nyit ki az étterem a délelőtti rövid nyitva tartás után. Így gyakorlatilag pont ebédre aznap nem tudtunk menni.

Így kissé kiéhezetten indultunk neki az útnak. Az étlap számomra meglehetősen furcsa volt. Igazság szerint soha nem értettem meg, hogy ha valaki vegán vagy vegetáriánus táplálkozást folytat, akkor miért hamburgert eszik. Miért eszik valaki klasszikus húsos ételeket – helyettesítve a húst mondjuk tofuval. Olyan gazdag a vegán-vegetáriánus konyha is. Ennyire nincs fantáziánk? Valószínűleg, különben az éttermek is más menüt szolgálnának fel. 

  • Az első megdöbbenés a hamburger volt a vegán Kozmosz étterem honlapján.
  • A második a bolognai tészta. Végülis úgy döntöttem, ha már lúd, legyen kövér. Megnézem, milyen az a húsmentes klasszikus húsos étel. 

Amit nagy szerencsének éreztem, az az volt, hogy lehetett gluténmentes tésztát is választani. Gondoltam, azon nem lehet elrontani semmit – legalábbis úgy vélem, a legegyszerűbb dolog a gluténmentes tészta. A polcon elkülönítve tárolják, külön edényben főzik ki és nincs gond a keresztszennyeződéssel. 

Még elfogadható hosszúságú várakozás után meg is kaptuk az ételt. Az olaszos paradicsomleves kifejezetten finom volt. Úgyhogy bizakodóan néztem a főétel elébe. A bizakodásom kissé aláhagyott, amikor megláttam az áttetsző rizstésztát. Számomra az olaszos ételhez adott kínai tészta kissé disszonáns hangulatot kelt. 

Ráadásul a gluténmentes tésztákkal kifejezetten nehéz bánni. Ha ilyen tésztát főzöl, akkor tudni kell, hogy sokkal alaposabban kell leöblíteni, mint a hagyományos tésztákat. Akár kukoricalisztből készül, akár rizslisztből, mindkettőnek jóval magasabb a keményítőtartalma, mint a búzalisztnek. A keményítőtől meg jól összeragad a tészta. Egy kis öblítés nem segít rajta. Alaposan át kell mosni és ha olyan, akkor egy kis olívaolaj sem árt neki. És sajnos, ez az alapos átmosás itt számomra hiányzott. 

A szósz teljesen szokványos volt, se nem rossz, se nem kifejezetten finom. Egy megfelelő technikával elkészített szósz volt a tésztához. 

Ami pozitív volt, hogy nem fájt a hasam az étkezés után. Amióta gluténmentesen étkezem, egy apró diétahiba is többórás hasgörcsöt válthat ki. Így pontosan tudom, hogy volt-e valahol keresztszennyeződés vagy sem. Szerencsére itt alaposan odafigyeltek a konyhára. 

Összességében?

Lehet, hogy az elhelyezkedés miatt, vagy talán mi nem mentünk törzsidőben, de nem éreztem azt, hogy a Kozmoszba dőlnének a vegánok. Pedig lehet itt finomat enni. Azt nem tudom, hogy a nem gluténmentes tészta milyen, lehet, hogy ott nagyobb kulinális élvezetet kapnak a vendégek. Mindenesetre remélem, hogy az az odafigyelés, amit ott tapasztaltam, a konyha sajátossága és nemcsak akkor, egyszeri alkalom volt.

Kiegészítés: a párom tésztája nem gluténmentes volt, csak simán jól nézett ki, ezért fotóztam le ezt is.

Szeretnél olvasni más helyekről is? Itt összegyűjtöttem saját étteremkritikáim.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!