Samvira

Paleo mákos guba

Ez a recept nemrég akadt a kezembe. Egyszer, egy réges-régi időpontban, mikor kétségbeesetten rettegtem attól, hogy semmit nem tudok majd enni, legkedvesebb természetgyógyászom, Kramer Ági osztotta meg velem ezt a receptet. Az az igazság, hogy a párom nem szereti a mákot, ezért mákos guba nálunk nem készül. De hátha, valahol, valakinek pont ez kell. 🙂… Tovább »

Köleskása – laktózmentes, gluténmentes, IR barát

Gyerekkoromban elég gyakran volt tejbegríz. Utólag már tudom, hogy ezzel nemhogy használtunk volna a fejlődésemnek, de ártottunk. Az ízét szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, nem készítek tejbegrízt. De mivel lehet helyettesíteni akkor a búzadarát, ha valami édesre vágyom vacsorára. Vagy reggelire. Vagy tízóraira. Elég sok minden van a kalapban, szerencsére:  zab – azt hiszem,… Tovább »

Egyszerű édességek az idei évben

Az idei évben elkészítettem néhány gluténmentes, és persze laktózmentesen is elkészíthető süteményt. Csak olyat próbáltam ki, amit könnyű elkészíteni. Nem szeretem a bonyodalmas ételeket, a bonyodalmas sütiket sem kedvelem – legalábbis ami az elkészítést jelenti. Ha Neked több türelmed van mint nekem, és nem gond a bonyolult sütik elkészítése, akkor ebben a bejegyzésben ne nagyon válogasson. … Tovább »

DIY müzli – azaz csináld magad müzliszelet

Párom anyukája nemrég egy újságkivágást adott nekem, egy remek müzliszelet receptjét. De miért csinálnék müzlit, ha lehet kapni a boltban? Sokakban nyilván felmerül a kérdés. Próbáltál már finom gluténmentes müzliszeletet bárhol venni? Kevés helyen lehet kapni, és sajnos nem állandóan. És persze rögtön jön a kérdés, hogy mi van, ha valaki nemcsak a gluténre allergiás,… Tovább »

Legyen finom, ami gluténmentes! A Köleskonyhában jártunk

A Köleskonyha egyik legfontosabb mondanivalója, hogy “van ÉLET a gluténtartalmú étkezésen is túl!” Ezt a küldetést szem előtt tartva készítik el ételeiket nap, mint nap Budapesten, a Kertész utca 41-ben, közel az Oktogonhoz.  Ha ide belépsz, gluténnal nem találkozol. Juhász Krisztina üzletvezetővel beszélgetve megtudtam, hogy az étterem megnyitása előtt hatalmas munka volt gluténmentessé tenni a… Tovább »

Töltött padlizsán

Az a jó a vegetarianizmusban, hogy egy dolgot rengeteg változatban meg tudsz csinálni, amiről húsevő társaid azt gondolják, hogy legfeljebb a gyerekeket lehet vele riogatni. Ilyen például a padlizsán. Sokan csak a muszakából ismerik és eszükbe sem jut, hogy hús nélkül is fogyasztható. Néhányan készítenek belőle padlizsánkrémet is, amit vagy szeret valaki, vagy nem. Őszintén… Tovább »

Due Fratelli – gluténmentes étterem Budapesten

Szűk keresztmetszet vagyok a párom szavai szerint. Igaza van. Már eleve a vegetáriánus életmód leszűkíti a lehetőségeket. Sajnos, sok étteremben a rántott sajt/gomba/brokkoli tartárral, sült krumplival a vegetáriánus „választék”. Értem én, hogy szép dolog a magyaros étlap, de már eleve a rántott dolgokat jelentősen túlhaladta a XXI. századi konyhaművészet. Így aztán a magyarosch éttermeket messze… Tovább »

Amerikai palacsinta zabpehelylisztből

Egyik nap reggel úgy keltem fel, hogy édességet kell ennem. Vannak ilyenek gondolatok az emberben. Van, akiben kevesebb és van, akinek állandóan az édesség körül jár az agya – megnyugtatlak, nem vagy egyedül. És abban is, hogy le lehet szokni az édességről. Majdnem 10 évvel ezelőtt egy szigorú diétát kellett csinálnom, ki kellett iktatnom az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!