Samvira

Mivel helyettesítsd a vajat?

Sok olyan laktózérzékennyel találkozom, akiről felnőtt korban derült ki, hogy kerülni kell a tejtermékeket, így a vajat is. De akkor mivel helyettesítsék a vajat – merül fel a kérdés. És sajnos nemcsak náluk fontos a tejtermékek kerülése. Vannak még egyéb olyan állapotok, tényezők is, amikor valaki nem eszik vagy nem ehet tejterméket – helyettesítenie kell ezért a… Tovább »

A probiotikumok szerepe a mindennapi táplálkozásban

Ha rendszeresen olvasod a blogomat, akkor egy héttel ezelőtt olvashattál néhány gondolatot a bélbolyhok károsodásának és a vitaminhiánynak az összefüggéseiről. Az írásomat azzal zártam, hogy te magad is sokat tehetsz a bélrendszered érdekében: fogyassz probiotikumokat! De mi is az a probiotikum és miért is kellene azt fogyasztani? A médiából úgy ömlik ránk a probiotikum reklám,… Tovább »

Egy éjszaka a WC-n ülve

Mielőtt elkezded olvasni ezt az írást, hadd mondjam el, hogy a cikkre kifejezett felhatalmazást kaptam a páromtól. Életünk intim részeit az ő beleegyezésével osztom meg veletek. A párom laktózérzékeny. Nem születésétől fogva, hanem később kialakult laktózintoleranciában szenved. Ez azt jelenti, hogy a szervezete nem termel laktáz enzimet. Ez az enzim kellene a laktóz emésztéséhez. Mivel… Tovább »

Milyen fajtái vannak a laktózérzékenységnek?

Nem tudom, mennyire ismeritek a “Francia csók” című filmet. Egy jelenet ugrik be, amiben Meg Ryan eszik valamit a vonaton, majd iszonyatos hasgörcsei lesznek. Elkiáltja magát, hogy „laktóóózintoooleranciaaaa” és máris fut a mosdóba. Nekem ez volt az első élményem a laktózérzékenységgel kapcsolatosan. Addig azt sem tudtam, hogy azt eszik vagy isszák. Aztán lassacskán megismertem laktózérzékeny embereket személyesen… Tovább »

Tejallergia és laktózintolerancia – figyelem, nem ugyanaz!

Mostanában rengeteget hallunk arról, hogy mennyien laktózérzékenyek, meg laktózintoleranciában szenvednek. Jönnek szembe a reklámok, hogy csak egy tabletta és csodálatos az élet, ami eddig borzalmas volt. Aztán jönnek az ismerősök, hogy ők meg tejallergiások, sőt, van, aki a tejfehérje allergiát is emlegeti. De biztos, hogy mindenki menthetetlen, akinek az orvosa ezeket a szavakat emlegeti? És… Tovább »

Tej = élet, erő, egészség – vagy mégsem?

A tejterméktanács közli, hogy a tej a legegészségesebb dolog a világon. A természetgyógyászok és orvosok egy része meg azt, hogy a tej nemhogy egészséges, de a szervezetre is káros. Anyámnak meg a sok tejfogyasztástól lett veseköve. Legalábbis az orvos ezt mondta. Hogy hol az igazság? Az igazság odaát van, mint mindig.  De mit is tudunk… Tovább »

Gluténmentes junk food – akkor most menjünk mekibe vagy sem?

Emlékeztek még a Super Size Me című filmre? Ha nincs meg, akkor gyorsan keresd ki a youtube-on, meg lehet nézni, kétórás perces film a junk food fogyasztásról. Hogy is mondjam. Elég tanulságos, bár egy nagyon szélsőséges kísérlet eredménye. A kísérleti alany megfogadta, hogy egy hónapon át (orvosi ellenőrzés mellett) kizárólag a MacDonald’s-ban étkezik. Ha felajánlják neki,… Tovább »

Hasznos tanácsok utazás előtt ételallergiásoknak

Ha allergiás vagy, vagy ételintoleranciád van, nem egyszerű utazni. Aki saját döntése miatt nem eszik meg valamilyen ételt, hagyhat egy kis szünetet, nem érzi meg az egészsége. Ha ételintoleranciában szenvedsz, annak már nincs ilyen egyszerű dolgod. Utazás előtt sok-sok előkészület van, amit meg kell tenned. Az útlevél, a naptej, a kényelmes cipő, a telefontöltő mellett még… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!