Samvira

Francia lecsó – könnyű, finom, gyors, egészséges

Francia lecsó, vagy eredeti nyelven ratatouille (ne aggódj, ha nem tudod kimondani, én simán ratatuj-nak ejtem, egymás közt simán megértjük) egy könnyű, egészséges, könnyen elkészíthető egytálétel. Az az igazság, hogy én kizárólag vegetáriánus verzióban készítem, de ha valaki ragaszkodik a húshoz, egy kis szalonnát tud alá pirítani.  Kis hazánkban ilyenkor, nyár közepén dúl a lecsószezon. Van,… Tovább »

Chiamag lisztes tortilla

Vannak napok, amikor rádöbbensz, hogy vagy lejárt egy alapanyag szavatossága, vagy pont aznap jár le, amikor a szekrényben kutakodsz. Így jártam a chiamag liszttel. Ajándékba kaptam és eddig nem nagyon volt szükségem rá. Amikor néhány nappal ezelőtt körbenéztem a szekrényben, akkor szembesültem vele, hogy aznap volt a minőségegőrzési idő utolsó napja. Ettől persze nem kell… Tovább »

Egyszerű és gyors gombapaprikás

A gomba meglehetősen kényes kérdés, ami több problémát is magában rejt. Az első a begyűjtés. Nagyon romantikus dolog karkosárral az erdőt járni és gyűjteni a gombát. Ha csak a biológia órán láttál gombát, akkor ez akár végzetes következményekkel is járhat. Ha nem vagy tanult gombaszakértő, akkor a gyűjtést hagyd másra. Menj el a boltba és… Tovább »

Paleo mákos guba

Ez a recept nemrég akadt a kezembe. Egyszer, egy réges-régi időpontban, mikor kétségbeesetten rettegtem attól, hogy semmit nem tudok majd enni, legkedvesebb természetgyógyászom, Kramer Ági osztotta meg velem ezt a receptet. Az az igazság, hogy a párom nem szereti a mákot, ezért mákos guba nálunk nem készül. De hátha, valahol, valakinek pont ez kell. 🙂… Tovább »

Frittata, ahogy Laci készíti

A frittata az egyik legegyszerűbb étel, amit akár egy bőséges reggelire, akár egy könnyedebb ebédre is elkészíthetsz. Alapvetően gyorsan készen van és szerencsére több maradékot is bele tudsz tenni. Például sült krumplit. Mi előző nap a sóskamártást sült krumplival készítettük. Megjegyzem, sokkal finomabb, mintha főtt krumplival ennéd. Ha szereted a sóskamártást, próbáld meg serpenyős sült… Tovább »

Mindent bele tepsis rakott

Két napot itthon kell töltenem, ráadásul úgy, hogy pihentessem a lábam. Így néhány dolog kizárt: példádul nem takaríthatok, pedig hátra van még egy-két dolog a lakásban a tavaszi nagytakarításból. Amúgy is esős idő van, a függönyök nem száradnának meg.  És azonnal jön a következő rendkívül fontos kérdés: mit egyek ebédre? Most lenne időm kicsit bonyolultabb ételt… Tovább »

Spenótos lasagne – glutén- és laktózmentes verzióban, hús nélkül

Krisztián, szeretünk Benneteket! De ezt a történetet akkor sem hagyhatom ki, mert mindig ez jut eszembe a spenótról és a lasagne-ról. Nagyjából 10 év óta vagyok vegetáriánus, és másfél éve vagyok gluténmentes diétán. Abban az időben, amikor még nem tudtam a gluténérzékenységemről, már akkor is komoly gondot okoztam a húsevő rokonoknak egy-egy látogatás előtt-alatt. Vannak,… Tovább »

Köleskása – laktózmentes, gluténmentes, IR barát

Gyerekkoromban elég gyakran volt tejbegríz. Utólag már tudom, hogy ezzel nemhogy használtunk volna a fejlődésemnek, de ártottunk. Az ízét szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, nem készítek tejbegrízt. De mivel lehet helyettesíteni akkor a búzadarát, ha valami édesre vágyom vacsorára. Vagy reggelire. Vagy tízóraira. Elég sok minden van a kalapban, szerencsére:  zab – azt hiszem,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!