Samvira

Francia lecsó – könnyű, finom, gyors, egészséges

Francia lecsó, vagy eredeti nyelven ratatouille (ne aggódj, ha nem tudod kimondani, én simán ratatuj-nak ejtem, egymás közt simán megértjük) egy könnyű, egészséges, könnyen elkészíthető egytálétel. Az az igazság, hogy én kizárólag vegetáriánus verzióban készítem, de ha valaki ragaszkodik a húshoz, egy kis szalonnát tud alá pirítani.  Kis hazánkban ilyenkor, nyár közepén dúl a lecsószezon. Van,… Tovább »

Frittata, ahogy Laci készíti

A frittata az egyik legegyszerűbb étel, amit akár egy bőséges reggelire, akár egy könnyedebb ebédre is elkészíthetsz. Alapvetően gyorsan készen van és szerencsére több maradékot is bele tudsz tenni. Például sült krumplit. Mi előző nap a sóskamártást sült krumplival készítettük. Megjegyzem, sokkal finomabb, mintha főtt krumplival ennéd. Ha szereted a sóskamártást, próbáld meg serpenyős sült… Tovább »

Egyél zöldséget tavasszal!

Necsak mondd, hogy legfontosabb az egészség, hanem tegyél is érte! Hazánkban a tél hideg, ezért friss zöldségeket, gyümölcsöket csak külhonból tudunk hozatni. Most már nem hivatkozhatsz arra, hogy aranyárban mérik a salátát. Visszavonhatatlanul bekövetkezett a tavasz! Nézz körül a piacon! Merj zöldséget venni, merj zöldséget enni.  A zöldségek fogyasztása több szempontból is jót tesz az… Tovább »

Krémleves – egyszerű, gyors vacsora

Odafigyelsz az egészségedre? Odafigyelsz az étkezésre? Akkor mit eszel vacsorára? Nap, mint nap jönnek elő ezek a kérdések. Azt régóta tudjuk, hogy este nem egészségesek a nehéz ételek. Hogy is van a közmondás?  reggelizz, mint egy király, ebédezz, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus.  És persze jönnek a kifogások, hogy nincs időm ebédelni, reggelizni,… Tovább »

Reggel-délben-este mehetsz a Köles konyhába!

2013. Ez volt az az év, amikor megszületett egy ötlet, kipattant egy szikra. Majd két nő (Hadarik Rita, Juhász Kriszta) 6 hét alatt váltott valóra egy álmot. Akkoriban a „gluténmentes” jelzőtől még sokan megijedtek, így eleinte inkább a „reform konyha” szót használták. Pedig a konyha már a kezdetektől gluténmentesített volt. A Köles konyhát úgy alakították ki,… Tovább »

Köleskása – laktózmentes, gluténmentes, IR barát

Gyerekkoromban elég gyakran volt tejbegríz. Utólag már tudom, hogy ezzel nemhogy használtunk volna a fejlődésemnek, de ártottunk. Az ízét szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, nem készítek tejbegrízt. De mivel lehet helyettesíteni akkor a búzadarát, ha valami édesre vágyom vacsorára. Vagy reggelire. Vagy tízóraira. Elég sok minden van a kalapban, szerencsére:  zab – azt hiszem,… Tovább »

Lusta dödölle – egyszerűen finom!

Nemrég olvastam arról, hogy milyen zöldségnek pucoljuk meg a héját és melyek azok, amiket csak simán megmosunk és kicsit megdörzsölünk fogyasztás előtt. Ha jól belegondolok, akkor a krumplinak is meglehetősen vékony héja van, pláne, ha még újkrumpliként vásároljuk tavasszal. Igaz, hogy a tavasz még előttünk van, de amikor körbenéztem a hűtőben, formás, vékony héjú krumplikkal… Tovább »

Majdnem serpenyős sült zöldség

Vettünk új serpenyőt. Az volt ráírva, hogy szabadon használható a sütőben. Így aztán arra gondoltam, hogy ki is próbálom és ezzel megúszok egy plusz edénymosogatást. Egyik este úgy döntöttem, hogy hajdinás zöldséget készítek másnapra. Legyen akkor ez, ugorjon a majom a vízbe! A múltkori mirelites zöldségnél az volt a gond, hogy a mirelit zöldség sok… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!