Samvira

Vitaminológia – A-vitamin

Az A-vitamin is az emberi szervezet legfontosabb, leghasznosabb vitaminjai közé tartozik. Amikor A-vitaminról beszélünk, mégsem egy vegyületről beszélünk, hanem többről. Melyek ezek? A-vitamin megjelölés az alábbi vegyületek átfogó megnevezése:  Retinol ~ A-vitamin-alkohol; Retinál ~ A-vitamin-aldehid; A2-vitamin ~ 3,4-Didehydroretinol; Provitaminok ~ alfa-, béta-, gamma-karotin és más A-vitamin aktivitású karotinoidok. A továbbiakban, amikor A-vitamint írok a cikkben,… Tovább »

A probiotikumok szerepe a mindennapi táplálkozásban

Ha rendszeresen olvasod a blogomat, akkor egy héttel ezelőtt olvashattál néhány gondolatot a bélbolyhok károsodásának és a vitaminhiánynak az összefüggéseiről. Az írásomat azzal zártam, hogy te magad is sokat tehetsz a bélrendszered érdekében: fogyassz probiotikumokat! De mi is az a probiotikum és miért is kellene azt fogyasztani? A médiából úgy ömlik ránk a probiotikum reklám,… Tovább »

Miért leszel vashiányos, ha bélrendszeri betegséged van? És mit tehetsz ellene?

A címben szándékosan nem gluténérzékenységet írtam, mert egy csomó más betegség is igaz ez az egész. A gluténérzékenységnél jönnek elő leginkább a hiánybetegségek, de számos más betegség, például IBS, Chron-betegség is együtt járhat vitamin- és tápanyaghiánnyal. De kezdjük az egészet az elejéről. Számos bélrendszeri betegség azzal jár, hogy a táplálék felszívódást lehetővé tévő bélbolyhok elkezdenek… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!