Múltkor facebook-on közhírré tettem egy hírt, miszerint az egyik élelmiszerbolt-hálózatban (tévedések elkerülése végett: NEM kapok tőlük semmit a reklámért :D) lehet kapni gluténmentes babapiskótát.
Na jó, ma jár le az akció. Szóval, ha akarsz venni akciósan, akkor még elrohanhatsz. Bár lehet venni több helyen és lehet otthon is home-made babapiskótát készíteni.
Egyelőre maradjunk a boltinál. Igaz, hogy nem olcsó, de legalább csak meg kell venni és máris megvan a gluténmentes tiramisu egyik alapanyaga.
Miért is fontos a tiramisu? Mert könnyen elkészíthető, nem kell sütni és finom! Legalábbis szerintem.
Tudtátok, hogy az igazi tiramisu Treviso városából származik? Eddig én sem.
De most maradjunk az igazi, otthon készült tiramisunál. Ha úgy gondolod, hogy hétvégén gluténmentes tiramisut szeretnék készíteni, akkor gyorsan szerezd be a hozzávalókat! Figyelem! A recept sajnos nem laktózmentes. Úgyhogy ha laktózintoleranciában szenvedsz, akkor sajnos a krémsajtot meg kell próbálni laktózmentes variációban beszerezni. Így laktózmentes lehet. Ha tojásallergiád van, arra sajnos nincs ötletem, mivel fogalmam sincs, hogy a tojást mivel lehet helyettesíteni.
Na, de térjünk vissza, mert a lényeg most a gluténmentes tiramisu.
Végy egy tojást! Na jó, nem egyet, hanem négyet. De attól még jól hangzott, mert nagyanyáink szakácskönyvei is így kezdődtek. Válaszd szét a sárgáját és a fehérjét. Több módszer is van rá. A lényeg, hogy a fehérjét tartalmazó részben ne legyen sárgája, mert nem lehet felverni a habot. Ha van elektromos habverőd, akkor a tojásfehérjéket tedd bele és indítsd el a gépet.
Közben a négy tojás sárgáját keverd habosra két evőkanál porcukorral. Ha cukorbeteg is vagy, akkor bármilyen édesítőszerrel, ami ennek felel meg és lehetőség szerint por állagú. (Nem sütjük a sütit, így a kristályos anyag nem fog szétolvadni)
Ha nincs elektromos habverőd, akkor most kezd el verni a habot, jó keményre. Úgy tudod meg, hogy mikor jó, ha felfelé fordítod a tálat és nem esik ki belőle. Ha nem akarsz rizikózni, akkor késsel vágj bele. Ha megmarad a vágás nyoma, akkor rendben van.
A két keveréket óvatosan forgasd össze. Készen is van a krém a gluténmentes tiramisuhoz.
Főzzél le kb. 2 dl jó erős kávét. Ha nincs kávéfőződ, akkor jó az instant gluténmentes kávé is (amire az van írva, hogy 100% kávéból készült). Az a lényeg, hogy jó fekete lé legyen a végeredmény. Ha nem vagy absztinens, vagy mormon, akkor tegyél bele egy kis rumaromát. Ha igen, akkor az alkoholt hagyd ki.
És most kezdődik az alkotás! Vegyél egy akkora téglatest alakú edényt, aminek a szélessége körülbelül akkora, mint a babapiskóta hossza. Áztasd be egyenként a babapiskótákat a kávéba (a gluténmenteset nem kell pánikszerűen kivenni, miután beletetted, nem ázik át azonnal) és egyenként helyezd a babapiskóták felét a tálba. Akkora edényt válasszál, hogy ezzel hézagosan, de befedd a tál alját.
Utána tedd rá a krém felét, majd szórd meg jó minőségű finom kakaóporral, vagy karobporral (ez helyettesíti a kakaót, ha diéta miatt nem ehetnéd meg). Ha van porcukorszóród, ezzel jobban néz ki.
Ezt követően ismét egy réteg kávéba áztatott babapiskóta, majd a krém fele. Szépen egyengesd el, hogy jól nézzen ki, majd megint szórj rá kakaóport.
És tadám! Kész a gluténmentes tiramisu! ☺ Tedd hűtőbe, majd néhány óra múlva már fogyasztható is. A gond a nyers tojás. Lehetőleg max. egy napot tárold a hűtőben, különben megromlik.
Mi is csináltunk ilyet vasárnap, viszont fotózásra gyakorlatilag alkalmatlan volt. Ezért talán megbocsátható nekem ez a stock-fotó! Úgyhogy semmi gond, ha Te sem kapsz ilyen szép eredményt. Az íze a lényeg!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: