Gluténterápia

Zabkása, ami tényleg finom

Nem egy emberrel beszélgetetm zabkása-ügyben. De kiderült, hogy gyakorlatilag senki sem csinál finom zabkását a környezetemben. Így nem csoda, hogy a magyarok közül nagyon sokan annyira utálják. 

De mi is az oka annak, hogy zabkását főzünk? 

  • mert egészséges – na, ez tényleg igaz. De ai egészséges, annak rossznak is kell lenni?
  • mert fogyókúrás kaja – ez már csak fenntartásokkal igaz. Hosszú a felszívódási ideje, ezért kell egy kis idő, mire éhes leszel utána. De ha sokat eszel belőle, akkor ettől is csak hízni fogsz.
  • mert egyszerű – na, ez akkor is igaz, ha abban a variációban készítitek el, amit én ajánlok. 

Korábban én is azok közé tartoztam, akik egyszerűen ették a zabot. Beletettem tejbe, joghurtba, tettem hozzá aszalt gyümölcsöt, egy kis lekvárt, cukrot és nagyjából ennyi volt a készítés. Amikor kicsit “jobban belemelegedtem”, akkor meg is főztem. Vízben. Na, itt rontottam el én is. 

De akkor miért is történt az, hogy a “csak borzalmas zabkása létezik” állapotból átlendültem oda, hogy a hétvégét nem bírjuk elképzelni zabkása nélkül? Mert rájöttünk, hogy a zabkása lehet ám finom is!

Amikor az ember lánya gluténérzékeny lesz, átalakítja az életét elég rendesen. Ezek közé tartozik a tápláló reggeli megtalálása is. Ráadásul én nem eszem meg a húst, így ez még egy kis nehezítő körülmény az étkezéseknél. Így a finom reggeli megtalálása beletelt egy kis időbe. Már nem emlékszem, hogy jött elő a zab ötlete. Talán akkor, amikor néztem, hogy milyen gabonaféléket ehetek. A zab a “határeset” kategóriába tartozik. Ha egy gyárban csomagolják például a liszttel, akkor lehetnek keresztszennyeződések.

A zab alapvetően gluténmentes! Ha a gyártásnál más, glutént tartalmazó maradványok (akár csak a levegőben szálló liszt) kerülnek bele, a szennyeződések miatt már nem számít gluténmentesnek. Lényeg: biztonságos forrásból származzon! Ha a csomagolóanyagra ráírják, hogy “búzát is feldolgozó üzemben készült”, akkor visszateszem a polcra. 

Most már gyakran veszek zabot, ellenben korábbi “énemmel”. Sőt, nézem az akciókat is! Nemrég is vásároltunk vagy 4 kg zabot. Merthogy fogy. Nem kicsit! Hogy is kezdődött? Hogy a párom elkezdett angol gasztroblogokat nézegetni. Mert hol máshol is lehetne jó zabkása receptet találni, mint egy angol gasztroblogon? 

Így egy kis magyarítással, kis kísérletezéssel laktózmentes és gluténmentes variációt sikerült találnunk. És sikerült elkészíteni a tényleg finom zabkását! Mert a zabkása finom és egészséges! 

zabkása

De hagyjam már a rizsát, mondjam a receptet!

Elkészítési idő: 25-30 perc.

Hozzávalók

  • egy csésze zab – vegyesen aprószemű és nagyszemű;
  • egy kis kókuszzsír (aki nem laktózérzékeny, annak vaj is megfelelő, vagy olivaolaj);
  • három csésze víz-tej keveréke (az eredeti receptben egy csésze tej és két csésze víz szerepel. A laktózmentes variációban fél csésze kókusztej és 2,5 csésze víz a szerintünk legjobb arány);
  • csipet só;
  • ízesítésnek ami jól esik :).

Elkészítés:

Egy kis zsíradékon pirítsd meg a zabot egy fazékban! Ez a lehető legfontosabb dolog az egészben, ettől lesz finom, ízletes, zamatos és jó illatú a reggelid. Ezt követően fokozatosan öntsd hozzá a tejes-vizes keveréket. Mi csészénként szoktuk, nem egyszerre. Folyamatosan keverd közben addig, amíg elkezd forrni. Ha forr, kis lángon, időnként kevergetve főzd 5 percig. Ezt követően tedd bele a sót, majd ismét főzd 5 percig. Az állagán látod, hogy elég-e ennyi főzés, vagy még kicsit kell főzni.

Ha készen van, akkor vedd le a tűzről, tedd a fazékra a fedőt és várj még 10 percig. Ilyenkor finomra dagad. Ezt követően bármivel összekeverheted, bármit szórhatsz rá, amit szeretsz. 🙂 Édesítő, kakaó, fahéj, aszalt gyümölcsök, lekvár, vagy amit akarsz. Ha minden nap ilyet eszel, akkor érdemes váltogatni, hogy ne und meg. Szerintünk egyébként nem lehet.

Jó étvágyat!

zabkása

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!