Tavaly volt az első karácsony, hogy tudtam, nem ehetek meg bármit. Így aztán nem volt más, ha sütit akartam enni, ahhoz bizony keresgetni kellett. A párom talált az interneten liszt nélkül készült karácsonyi süteményrecepteket, úgyhogy ez volt a kiindulópont.
Merthogy vannak ilyen sütik is. Hogy is lehetne mondani? Van élet a karácsonyi beiglin túl. Bár én szeretem a beiglit. Vagyis szerettem. Mert hiába mondják, hogy bármit lehet helyettesíteni, szerintem akkor sem lesz ugyanolyan. Így én úgy döntöttem, hogy nem a hagyományos ételeket erőszakolom meg gluténmentessé, hanem keresek olyan ételeket, amik nem hagyományos alapanyagokból készítve is finomak. Mert a friss, házi fehérkenyeret nem lehet semmivel helyettesíteni. Próbálhatunk mindenféle lisztet, nem lesz olyan és kész.
Így hát maradt a sajttorta, kis változtatásokkal. Először nem lett túl finom, mert túlsütöttük a mézeskalács-alapot. Másodszorra már rutinosak voltunk, gluténmentes kekszet daráltunk le. Így egy napot megspóroltunk a készítéssel.
Elkészítési idő: nettó 1-1,5 óra, de mindez 2 nap alatt…
Hozzávalók a gluténmentes finom sajttortához:
- 20 dkg gluténmentes keksz;
- 10 dkg vaj (ezt még kókuszzsírral nem próbáltuk, így nem tudom, abból mennyi kell, de lehet helyettesíteni vele a vajat;
- 50 dkg natúr krémsajt (nem, nem mascarpone, hanem krémsajt! Ha találsz belőle laktózmenteset, akkor a tejérzékenyek is fogyaszthatják);
- 4 dl tejföl (csak akkor van értelme laktózmenteset venni, ha a krémsajt is az. Ha egyik sem laktózmentes, akkor tablettával étkezés előtt megoldható a probléma);
- 7 egész tojás
- 1 evőkanál kukorica vagy burgonyakeményítő
- 2,5 dl laktózmentes habtejszín (kókusztejjel is lehet készíteni, de valami miatt annak nagyon erős lett a kókuszos illata.)
- 15 dkg cukor, vagy azt helyettesítő édesítőszer;
- 1,5-2 dl karakteres ízű lekvár a tetejére;
- 1 csomag zselatin a tetejére.
Daráld le a gluténmentes kekszet, majd keverd össze az olvasztott vajjal, vagy más zsíradékkal. Nem lesz kezelhető a massza, de arra pont jó, hogy a papírral kibélelt tortalap tetejére egyenletesen lenyomogassad.
Eközben, vagy ezután jól keverd el a tojásokat az édesítővel és a keményítővel, majd adj hozzá minden hozzávalót (krémsajt, tejföl, habtejszín). A mi robotgépünkből kijött, mert nagyon híg volt az elején. Kicsit macerásabb kézzel, de szerintem semmi gond. Közben indítsd el a sütőt, melegítsd elő kb. 180 fokra, hőlégkeverés nélkül.
Ha mindent jól elkevertél, akkor az egészet öntsd rá a tésztára.
És most jön a neheze. 35-40 percet kell sütni, de úgy, hogy “kicsit remegjen”. Ez vagy összejön, vagy nem. És persze a sütőtől is függ. Ha be tudsz kukkantani a sütőbe, nézd meg a sajttortádat. Eleinte elég hepehupás, mint a Szahara, de ez ne tévesszen meg, majd egyenletes lesz egy idő után. Ne legyen pirosas a teteje, mert akkor túlsütötted. Ha úgy érzed, hogy megsült (egy hosszú tűt szúrj bele és ne tapadjon rá a nyers keverék), akkor vedd ki a sütőből és aznapra már nincs vele dolgot. Szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe.
Másnap vedd elő a zselét és a lekvárt. A felhasználási javaslat szerint készítsd el a zselatint, keverd hozzá a lekvárt. Nem gond, ha több lesz, annál finomabb. A lényeg, hogy karakteres ízű lekvárt használj. Hagyd megszilárdulni még mindig a tortaformában. Ha ez készen van, csak akkor vedd le a tortaforma oldalát. Szépen szeletelhető és fogyasztható. Nem tudom, meddig áll el, mi 2-3 nap alatt megettük. Ha nagyobb a család, gondolom, gyorsabban elfogy. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: