Nem vagyok egy nagy konyhatündibündi. Szerintem az étel arra való, hogy megegyük. Mindennek érdekében a konyhában töltött lehető legkevesebb idővel, természetesen. Ezért a gyorsan elkészíthető kaják híve vagyok. Ezek közé tartozik a bögrés süti is.
De mi is az a bögrés süti? Ha beütöd a google keresőjébe, akkor megszámlálhatatlan ilyen sütit találsz. Van, amelyik attól bögrés süti, hogy bögrében készül (vagyis azt használod sütőformának), a másik meg attól, hogy bögrében méred ki a hozzávalókat. Aki angol vagy amerikai recepteken nőtt fel, meg bután néz, hogy hát mi ebben a fura! Elvégre a recepteket fél csésze valami, meg egy csésze valami felállásban szokták leírni, nem?
Itthon nem. Mert itthon dkg-ban, gr-ban mérjük ki az adagokat. Ami jóval bonyolultabb, mint az angolszász mérőrendszer. Ott van egy mérőedény és szépen mindent azzal kimérsz. Hát nem egyszerűbb, mint a mérleg? Szerencsére már lehet olyan digitális mérleget kapni, ahol le tudod nullázni az eszközt, ha rátetted a tálat. A régebbi mérlegeken ilyen nem volt. A mérleg saját edénykéjébe kellett mindent kimérni, majd azt öntögetni át egy másikba és figyelni arra, minél kevesebbet szórjunk ki.
Visszatérve hát a mérőedény, a bögre jótékony természetére: vannak tehát olyan sütik is, ahol nem kell a mérleggel bajlódni. A recept egyszerűen bögrében kimérve adja a hozzávalókat. Az már Rajtad múlik, hogy mekkora bögrét használsz.
Korábban is készítettem bögrés sütit. Ráadásul olyat is, ahol nem kellett összekeverni a hozzávalókat, egyszerűen csak beszórni a tepsibe. Utána pedig 10 percet azzal töltöttem, hogy a sütő üveg ajtaján át bámultam be a sütőbe, hogy mi történik. Természetesen összesült minden. Na jó, a sarkokon kicsit lisztes maradt, de süti lett belőle a végén. Bögrés süti.
Párom édesanyja nagyon finom bögrés sütit szokott csinálni. Túrósat! Mióta megtudta, hogy gluténérzékeny vagyok, vagy új recepteket keres, vagy a régi bevált recepteket alakítja át gluténmentessé. Így tett a bögrés sütivel is. Csinált gluténmentes bögrés sütit. És hab a tortán: laktózmentes is lett! Merthogy az én párom pedig laktózérzékenységben szenved.
Hogyan is készül ez az egyszerű, finom édesség?
Hozzávalók Zsuzsi bögrés sütijéhez:
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt kb. 200 fokra, vagy hőlégkeverésen 180 fokra. Közben az utolsó három hozzávaló kivételével mindent keverjél össze. Az egészet öntsd a tepsibe. A tetejére szórd rá a mazsolát, lekvárt és a kókuszzsírt. Bár a mazsolát bele is teheted. Ahogy jólesik. A tetejére szórd a kókuszzsír-darabokat (ha nem gond a laktóz, akkor helyettesítheted vajjal is).
A másik verzió szerint csak a keverék felét öntsd a sütőbe. Arra szórd a mazsolát és a gyümölcsszószt, majd jön a keverék másik fele és a tetejére a kókuszszír-darabkák.
És végül a lustábbaknak szóló variációban elég, ha csak a tejet-tojást kevered össze. Mialatt melegszik a sütő, szórd meg a tepsi alját a túróval, rá a sütőporos lisztet és s cukrot, majd a mazsolát, gyümölcsöt, majd a végén öntsd le a tojásos tejjel. A kókuszzsír itt is a tetejére kerül.
A lényeg, hogy a végén minden legyen benne a tepsiben. Hagyjál egy kis gyümölcsszószt is, vagy akár az összeset, azt majd ha megsült, akkor öntsd rá evés előtt.
Tedd be a tepsit a sütőbe és hagyd, hogy az egész szép aranybarnára süljön. Ha marad másnapra, akkor is finom ez a bögrés süti. !
Jó étvágyat!