Nem tudom, Te mennyire vágysz egy friss szelet, puha fehér kenyérre. Én szerettem előző életemben a finom, friss, fehér kenyeret. Több kellemes emlékem is van a finom, friss, fehér kenyérről. Egyszer Csehországban. Brno mellett kirándultunk. Brno mellett, Veveri várában kemencében sült kis kenyérkét ettem, fokhagymával. Hogy is mondjam. Huh, de nagyon finom volt!! A mai napig összefut a nyál a számban, ha rágondolok. Nyílt téren, kemencében sütötték a korábban begyúrt és megkelesztett tésztát. Még forró volt, mikor megkaptam. A héja finom, ropogós volt, a belseje pedig könnyű, lyukas, fehér. Fokhagymával kenték meg a tetejét – lehetett volna húsosat is választani, de már akkor is vegetáriánus voltam.
Vagy ettél már Krakkóban perecet? Én igen. Roppant finom volt. Igaz, azt nem a kemencéből kaptuk, de tízórai vagy uzsonna gyanánt tökéletes volt. Szezám magot, sajtot, vagy sót szórtak a külsejére, vagy semmit. Kerek volt, mint valami koszorú, hasonlított az amerikai bagel-hez.
Ennek is finom, fehér belseje volt és ropogós külseje. A tésztája meg igazi „anyagból készül”, olyan kifliszerű, amit még gyerekkoromban lehetett venni. Az is a múlt évezredben volt. Akkor még nem a gluténmentes kenyér volt az, amit nap, mint nap megettem (a nyomai jól belevésődtek a bélrendszerembe).
Ha cöliákiás vagy, ezeket a finomságokat egy életre elfelejtheted. Hallottam persze, hogy nem gond, lehet gluténmentes kenyeret venni. Persze, lehet. De azt tudtad, hogy köze sincs a hagyományos fehér kenyérhez? Nézd meg a cikket a gluténmentes kenyértesztről! Vagy csak olvasd el a másik cikket a gluténmentes pizzatésztáról.
Nem kell sokat gondolkodni. Pontosan a számunkra tiltott sikér miatt van olyan finom és kívánatos állaga a kenyérnek. A gluténmentes verzió pedig ha bele gebedsz, sem lesz olyan, mint a frissen sült fehérkenyér. Pláne nem az a bizonyos kemencés kenyér.
De akkor milyen kenyér is van? A facebook-on közhírré tétettem, hogy márciusban jön a nagy kenyérprojekt. Volt is. ☺ A bolti, előre elkészített kenyerek közötti válogatást más megtette helyettem. Az ott első helyet kapott spar saját márkás kenyér jött be nekem is. Hasonlít az állaga azokhoz az elsősorban Németországban gyártott teljes kiőrlésű, magos barna kenyerekhez, amit annyira szerettem. Az íze? Nem a legrosszabb. Hogy hasznos-e? 5 dkg-onként kis csomagocskákban van, így nem gond egyet-egyet betenni a táskába. Ez a kenyér nekem bejött.
És jött a projekt másik része: a saját készítésű kenyér. Ez már kicsit nehezebb volt. A legkevésbé annak az íze jött be, amit én kevertem össze zab-, rizs- és kukoricalisztből (gluténmentes zablisztről van szó, mielőtt bárki követ vet rám, hogy ez nem gluténmentes. De az, merthogy a zab gluténmentes, kivéve, ha olyan helyen készül, ahol keresztszennyeződés lehet).
Próbáltam kenyérliszt keverékből is. Ezek között a sor végén kullogott az a variáció, ahol a keverékbe nem tettem semmi extrát, csak a keveréket megsütöttem gluténmentes élesztővel. Az eredmény fehér, másnapra már szárazabb kenyér lett. És jött a következő szintre lépés a párom anyukája ötletének köszönhetően: főtt krumplit tettem a kenyérliszt keverékbe. Itt már jelentős javulást érhetsz el a készítéskor: nem szárad ki másnapra! Én csak kétfajta lisztkeveréket próbáltam ki. Nekem inkább a Schar termék íze jött be, ráadásul ez napokig jó állagúan eltartható konyharuhában.
Hogy hasonlít-e az íze a kemencés kenyérhez? Köze nincs hozzá! Az állaga? Még véletlenül sem hasonlít. De nem rossz az íze, nem szárad ki másnap és otthon el lehet készíteni. Én így csinálom.
Összetevők kb. 50 dkg-os gluténmentes kenyérhez:
- Kb. 25 dkg gluténmentes lisztkeverék;
- Egy db közepes burgonya;
- Kiskanál szódabikarbóna, vagy 30 dkg liszthez szükséges élesztő (por, vagy hagyományos);
- Kis langyos víz;
- Csipet só;
- Kb. fél dl olaj;
- Extra: ha szereted a magos kenyeret, 10 dkg magot, vagy magkeveréket nyugodtan tegyél bele! Napraforgót, lenmagot, vagy bármit, ami jólesik. Tehetsz bele kicsire szeletelt hagymát, olivabogyót, szárított paradicsomot, vagy ami eszedbe jut.
Elkészítés:
Meghámozom, összedarabolom és megfőzöm a krumplit (Darabokban főzve van készen a leggyorsabban. Egészben is meg lehet, de egy krumpliért 30-40 percen át főzni egy edényben?). A főtt krumplit összetöröm, hagyom kihűlni. A lisztet, tört krumplit, élesztőt vagy szódabikarbónát összekeverem. Én a főtt burgonya levét teszem bele víz helyett, először csak 1-1,5 dl-t, hogy kezelhető legyen a tészta. Hozzáöntöm még az olajat is és jól összegyúrom. Ha kevés a folyadék, akkor annyi főzőlét vagy vizet teszek hozzá, hogy jól formázható masszát kapjak.
Ezután meleg helyen 40-50 percet kelesztem. Én a mikró grillező funkcióját bekapcsolom 4-5 percre, így meleg lesz bent. Ezután (kikapcsolt állapotban, azaz NE menjen a mikró) a tésztát beteszem a mikróba dagadni, rácsukom az ajtót, hogy ne szökjön ki a meleg. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 60-80 percet sül a tészta valamilyen kenyérformában. Ez lehet kevesebb, több is, a lisztkeveréktől függően. Időnként nézz rá és tűpróbával ellenőrizd! Ha beleszúrsz egy hosszú tűt (leginkább hústűt szoktak, amit ki is lehet húzni és nem marad benne), és azt kihúzva nem tapad a tészta a tűre, akkor nyugodtan vedd ki. Ha már füstöl a sütő, és terjeng a füst a konyhában, akkor már mindegy, elkéstél.
Ha megsült, kiborítom a formából és betekerem még melegen konyharuhába. Így napokig eláll.
Ma szódabikarbónával megcsináltam ezt a receptet, ehetetlen lett, ahogy kisült dobhattam is ki. Így senkinek sem ajánlom megsütni. Szép napot.