Gluténterápia

Gyors, finom olasz kaja

A főzés úgy kezdődik, hogy kinyitsz egy szakácskönyvet és kottából főzöl. Amikor már gyakorolod egy ideje ezt a tevékenységet, akkor elkezdesz új kajákat kitalálni. Ha valaki magasabb szinten űzi ezt a mesterséget, akkor remek szakáccsá, séffé válhat. Én itt még nem tartok. Viszont a modern kor vívmányait használom szakácskönyv helyett új receptek keresésére. Én is a neten keresek. 

Ha sikerül gluténmentes ételt készíteni, akkor azt megfőzöm a leírás szerint, ha nem, akkor megpróbálom helyettesíteni az alapanyagokat. 

Még előző életemben a párom talált egy remek receptet: Zé 10 perces pastáját a “street kitchen” blogon. Ha szereted a gyors kajákat, akkor ez egy remek választás. Miért is? Mert könnyedén át lehet fordítani gluténmentes verzióra, és úgy is finom. 

Hozzávalók a gluténmentes verzióhoz, 2 főre:

  • 250 g gluténmentes tészta;
  • 10-15 dkg finom, édes koktélparadicsom;
  • só, bors;
  • kis olívaolaj a sütéshez;
  • 4-6 szép nagy gerezd fokhagyma;
  • pecorino;
  • friss bazsalikom (ha nincs, az sem gond, de ezzel tényleg finomabb).

Elkészítés menete: 

Főzd meg a tésztát al dente-re. Nézd meg, mennyi a tészta főzési ideje (a gluténmentesé több szokott lenni, mint a hagyományosé). A minimális főzési időt válaszd. A legjobb, ha felhúzod a konyhai órát (mert van felhúzós órád a konyhában, ugye?). 

Közben pucold meg a fokhagymát és vágd szeletekre. Mosd meg és negyedeld el a paradicsomot. Melegítsd fel a wok-ot, vagy a serpenyőt. Kis olívaolajon pirítsd meg a fokhagymának kb. a 3/4-ét. Amikor már elkezd barnulni, add hozzá a paradicsomot és párold jól össze. Tegyél hozzá egy kicsit a tészta főzőlevéből (úgy 3-4 evőkanyálnyit), amikor már szinte készen van (ez azt jelenti, hogy elkezdte levetni a paradicsom a héját, de még nem főtt szét). És tedd hozzá a maradék fokhagymát és keverd össze. Eddigre kész kell, hogy legyen a tésztád is. Most úgy 10 percnél járhatsz. 

Szűrd le a tésztát és jó alaposan mosd át meleg vízzel. Igen, meleggel. És igen, mosd át! A kukoricalisztből készült tésztáknak olyan az állaguk, hogy ha nem akarod, hogy az egész egy nagy masszává álljon össze, akkor mosd le alaposan. A meleg víz a készítés miatt fontos. 

A tésztát keverd a paradicsomos szmötyihez és már készen is vagy. Tálaláskor szórj az egészre friss bazsalikomot és reszelt pecorinot. Jó étvágyat!

fokhagymás pasta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!