A palacsinta az egyik nemzeti eledelünk. Na jó, ez így enyhe túlzás, de attó még nem nagyon ismerek olyat, aki ne szeretné a palacsintát. Ha az édeset nem is, a hortobágyi húsos palacsintát mindenképp.
Azt hiszem, a gluténmentes palacsinta azok közé a kaják közé tartozik, amit nemcsak a cöliákiások, hanem sokan mások szívesen esznek. Nemrég egy testépítő ismerősünk posztolt a Facebook-on rizslisztből készült palacsintát. Gondolom nem kell mondani, hogy cukor nélkül és a tölteléknél is vigyázva a csökkentett szénhidrát bevitelre.
A párom édesanyja télen palacsintatortával lepett meg, amit rizslisztből készített. Nemrég szintén palacsintát készített nekünk. Annyi sok finomságot ettünk, hogy a tészta kisütése már elmaradt. Így abban a szerencsében volt részem, hogy nekem már nem kellett a palacsinta tészta kikeverésére időt szánni.
Mert hogy is készül a finom, gluténmentes palacsintatészta? Sok szeretettel! Mi legalábbis így kaptuk.
Ha Téged senki sem lep meg egy kis nyers tésztával, akkor se kenődj el, mert egy speciális dologra kell csak odafigyelni: jóval korábban kezd el, mintha búzalisztből készítenéd. Legalábbis számomra régen a palacsinta volt az a gyors kaja, amit néhány perc alatt össze lehet keverni. A gond csak a kisütéssel volt, mert azzal bizony elég rendesen elment az idő. Én egy órát számoltam régebben az előkészítésre és a sütésre. Ez most sem változott, csak közben van néhány óra, amíg pihen a tészta.
Keverd össze a rizslisztet, az egész tojást a csipet sót először kevesebb vízzel. Először úgy 2-2,5 dl vizet tegyél bele, hogy galuskaszerű tésztát kapjál. Ha már csomómentes, fokozatosan tegyél még hozzá vizet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjál. Majd takard le és hűtőben néhány órára hagyd pihenni.
Vegyél elő egy ne
Szerintem teljesen mindegy, hogyan csinálod. A lényeg, hogy süsd meg az összes kikevert tésztát. Arra figyelj, hogy mindig keverd fel a tésztát, mielőtt kimered a serpenyőbe. A rizsliszt elég nehény állagú, lesüllyed az edény aljára.
Ha készen vagy a tésztával, akkor teljesen mindegy, mit teszel rá. Lekvárt, kakaót, fahéjat, gyümölcsöt, túrót. Bármit. Vagy egyszerűen edd meg üresen. Mi Zsuzsi finom keszőcéjével ettük. 😉