“Mit főzzek” – azt hiszem, ez minden háziasszonynak visszatérő kérdése. Ha Te szoktál főzni, akkor teljesen mindegy, hogy egy főre főzöl, vagy tizenötre. Ez a lehető legnehezebb kérdés, amit hétről hétre, esetleg napról napra meg kell válaszolni.
Anyám ezt a kérdést úgy oldotta meg gyerekkorunkban, hogy “közvéleménykutatást” végzett, hogy kinek mire fáj a foga. Aztán meg azt főzte, amit ő kitalált. Ez időnként nem egyezett a javaslatainkkal, de túlzottan sok jelentősége nem volt. A legjobb inkább az, ha van egy-két ötlet és abból lehet választani. Mert a “mit főzzek”-re nem biztos, hogy olyan választ kapsz, amihez:
Ez a kaja nagy valószínűséggel mindegyik feltételnek megfelel. Sok nevet hallottam már rá: tócsi, tócsni, cicege, beré, krumplilángos (bár ez utóbbi alatt mást is értenek). Szóval, mindegy, hogy minek nevezzük. A lényeg, hogy gyorsan megvan, kevés hozzávaló kell – ráadásul itt lehet cserélgetni is az alapanyagokat. Ha van robotgéped, akkor fél óra alatt tényleg készen van.
Hozzávalók:
Pucold meg a burgonyát és reszeld le. Robotgéppel pillanatok alatt megvan, kézi reszelőn meglehetősen macerás dolog. Közben ülj le mondjuk tévét nézni, hogy ne unatkozz. Keverj hozzá egy nyers tojást, kis sót, borsot és 2-3 evőkanál lisztet. Egy sűrű masszát kell kapnod. Amit elfelejtettem lefotózni, mert annyira éhesek voltunk és csak a sütésre koncentráltam. Én egy nagy evőkanállal szoktam kiszedni a sütéshez.
Serpenyőben hevíts olajat vagy kókuszzsírt és kis lapos palacsintácska formában süsd meg mindkét oldalon. Úgy jó, ha aranybarnára és kicsit ropogósra sütöd. Reszelhetsz rá kemény sajtot, tehetsz rá tejfölt ízesítésnek. A tejfölbe tehetsz apróra szelt vagy fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Még melegen edd meg, mert úgy az igazi.