Gluténterápia

Inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység

Mostanában rengeteget hallunk az IR rövidítésű betegségről, az inzulinrezisztenciáról. Ezt a betegséget a gluténérzékenységgel kapcsolatosan is emlegetik. Így aztán úgy láttam jónak, hogy összegyűjtök néhány gondolatot arról, mi köze is lehet a kettőnek egymáshoz. Megjegyzem, minél jobban utánanézek a gluténérzékenységnek, annál jobban kezdek megijedni attól, hogy még miről kell lemondani az étkezésben… Mondhatatnám azt is, hogy elég nagy szívás is kikerekedhet ebből a dologból. 

De térjünk vissza az inzulinrezisztenciához, amire még figyelni kell, ha valaki gluténérzékeny. Mit is jelent ez az egész? 

Az inzulinretisztencia a magas cukorszinttel járó betegségek közé tartozik. Három szintje, vagy más néven három stádiuma van ennek a betegségnek. (Ha időben felismerik, akkor lehet kezelni a helyzetet, nem törvényszerű, hogy valaki a következő stádiumba lépjen.)

Azt mondják, hogy 3,9-6,0 mmol/liter az egészséges ember vércukorszintje. Persze, ezen nyilván vitatkoznak, hogy a pontos határ hol van, de ebbe én most nem megyek bele. A cukorszinttel kapcsolatos betegségek első fázisa, amikor az úgynevezett éhhomi cukorszint a megengedett érték felett van. Ez azt jelenti, hogy éhgyomorra kell elmenni laborvizsgálatra és úgy nézik meg a vérben a vércukor szintedet. Ha ez több, mint 6,0 mmol/liter, akkor összevonják a szemöldöküket az orvosok és azt mondják, hogy ez nem jó, mert utalhat arra, hogy valami nem jó folyamat indult el Nálad. Nem tudok arról, hogy ilyenkor már írnának fel gyógyszert, viszont életmódváltást, táplálkozási tanácsokat adnak, amit be kell tartanod. 

A második stádiumot csökkent glükóz toleranciának nevezik. Ilyenkor egy terheléses vizsgálattal nézik meg, hogy hogyan reagál a szervezeted a cukorra. Ha hallottál már olyat, hogy “terheléses cukor vizsgálat”, akkor tudod, miről beszélek. Ez az, amikor a laborban előrehívják a terheléses vizsgálatra jelentkezőket, mert nekik még órákon át ott kell ülni, tőlük nem csak egyszer vesznek vért. Először éhgyomorra néznek értéket, majd egy nagyon cukros löttyöt kell meginni. Ezután pedig azt nézik, hogy a hirtelen cukorterhelésre (emelt glükózbevitel) hogyan reagálsz (itt meghatározott időszakonként több vérvétel is van még ott helyben). Ha ezen a vizsgálaton az egészséges tartományon kívül eső értékeket néznek, akkor jön elő ez a bizonyos inzulinrezisztencia. Ez még nem cukorbetegség, de komoly életmód- és táplálkozási változtatásokat kell ezt követően bevezetned. A szervezeted ilyenkor nem úgy reagál a cukorra, mint egy egészséges emberé, ezért figyelned kell, hogy ne terheld le. 

És a legsúlyosabb, harmadik eset már maga a cukorbetegség. Ez azért alakul ki, mert a tested inzulintermelése valami miatt nem működik. Az inzulin pedig azért fontos, mert ez bontja le a cukrot. Ha ilyen nincs, akkor a cukor a véredben mozog össze-vissza, nem bomlik le és az semmi jóhoz nem vezet. Ilyenkor az inzulint mesterséges úton kell pótolni. Erre mindenféle modern, házilag használható toll-szerű fecskendők vannak. Az orvos mondja meg, hogy milyen inzulinnal, mennyi időnként kell szúrnia saját magát a betegnek. 

És hogy jön az egész a gluténérzékenységhez? Mert a fenti betegségek a szénhidrát-háztartás zavarai közé tartoznak. A gluténérzékenység szintén ezzel kapcsolatos, mivel egy meghatározott jellegű fehérjét nem tud tolerálni a szervezet (a glutént).

Így aztán ha emésztési, pajzsmirigy-működéssel kapcsolatos betegséged van, vagy gluténérzékenységben szenvedsz, akkor bizony előfordulhat, hogy a szénhidrát kezelésével, feldolgozásával kapcsolatos egyéb problémád is kialakulhat, mint például az inzulinrezisztencia – a Gyógyhatás vendégeként természetgyógyászom is hasznos dolgokat mondott ezzel kapcsolatosan, hallgasd meg!

diabetes

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!