Azt mondják, hogy újévkor lencsét kell fogyasztani, mert az nagy gazdagságot hoz. Ha ez mindenkinek valóban sok-sok pénzt jelentene, akkor azt hiszem, Magyarország a milliomosok országa lenne. Igaz, kevés embernek hoz szerencsét, mégiscsak az egyik hagyományos szilveszteri-újévi étel. Így aztán decemberben sokan rohamozzák meg a lencsetartó polcokat a boltokban, pláne, ha le is akciózzák.
Újév után azonban sokan elfelejtik ezt a finom zöldséget. Pedig nemcsak decemberben, de egész évben meg lehet vásárolni. Ráadásul a lencse szárított formában árult hüvelyes zöldség, így a megvásárolt mennyiséget jó sokáig el is lehet tartani. Vásárolj lencsét akciósan decemberben és edd meg következő évben nyáron! Vagy tavasszal. Vagy ősszel. Mindegy, csak egyél lencsét, mert finom!
A lencsét itthon legtöbben két formában készítik el. Az egyik a lencseleves, a másik a lencsefőzelék. Megbeszéltük előző nap, hogy lencsét készítünk, a párom pedig azt mondta, hogy a főzelékfőzés úgysem az erősségem, inkább csinál egy kis lencselevest. Hát, nem tiltakoztam.
Hogyan is készül a finom lencseleves?
Hozzávalók a finom lencseleveshez:
- szárított lencse (egy bögre lencse egy négyfős családnak bőven elég, még marad is egy kevés);
- egy-két fej vöröshagyma (attól függ, mennyire szereted a hagymát. Legalább egyet mindenképp tegyél bele);
- kevés olaj a hagyma párolásához (ha nem akarsz napraforgó- vagy olivaolajat használni, akkor nyugodtan válassz kókuszzsírt);
- répa – 2-3 darab;
- fűszerek (só, bors, paprika, petrezselyem, babérlevél, meg amit még bele szeretnél tenni);
- füstölt kolbász, ha nem a vegetáriánus verziót választod.
Elkészítés módja:
A lencsét mosd meg és áztasd be 3-4 órára. Ha nemt teszed meg, akkor nagyon hosszú ideig kell főznöd, amit viszont a répa nem bír ki, mert szétfő.
A répát pucold meg és szeleteld fel. A kolbászt is vágd nagyobb darabokra. Ha szárazabb, akkor inkább azt is karikázd fel 3-4 mm-es szeletekre. A szárazabb kolbász lassabban fő meg. A beáztatott lencse viszont gyorsan. Ha azt akarod, hogy semmi se főjön szét, akkor figyelj, hogy mit milyen vastag darabokban teszed be a főzővízbe.
A hagymát vágd apróra, majd egy fazékba tegyél egy kis olajat vagy zsiradékot és azon párold üvegesre. Ezt úgy csináld, hogy tedd rá a fedőt és alacsony lángon hagyd addig, amíg kezd áttetsző lenni a hagyma. A paprikát szórd a párolt hagymára és keverd meg egy kicsit. Ezután add hozzá a lencsét, az áztatós vízzel legyütt (abból az edényből vizestül öntsd át az egészet a főzőedénybe, amiben ázott a lencse). Tedd bele a kolbászt és a répát, majd a többi fűszert. Önts bele több vizet, mint ami elfedi, hiszen most levesről beszélünk.
Magasabb lángon forrald fel, majd vedd le alacsony lángra és úgy főzd 15-20 percig. Kóstold meg közben, hogy jó-e a fűszerezés, ha kell, fűszerezz utána. És persze nézd azt is, hogy ne főjön szét a lencse meg a répa. Ha készen van, egy kevés ecettel is feldobhatod, ha van hozzá kedved. Van, aki galuskát is szaggat bele.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: