Gluténterápia

Lencseleves egyszerűen

Azt mondják, hogy újévkor lencsét kell fogyasztani, mert az nagy gazdagságot hoz. Ha ez mindenkinek valóban sok-sok pénzt jelentene, akkor azt hiszem, Magyarország a milliomosok országa lenne. Igaz, kevés embernek hoz szerencsét, mégiscsak az egyik hagyományos szilveszteri-újévi étel. Így aztán decemberben sokan rohamozzák meg a lencsetartó polcokat a boltokban, pláne, ha le is akciózzák.

Újév után azonban sokan elfelejtik ezt a finom zöldséget. Pedig nemcsak decemberben, de egész évben meg lehet vásárolni. Ráadásul a lencse szárított formában árult hüvelyes zöldség, így a megvásárolt mennyiséget jó sokáig el is lehet tartani. Vásárolj lencsét akciósan decemberben és edd meg következő évben nyáron! Vagy tavasszal. Vagy ősszel. Mindegy, csak egyél lencsét, mert finom!

A lencsét itthon legtöbben két formában készítik el. Az egyik a lencseleves, a másik a lencsefőzelék. Megbeszéltük előző nap, hogy lencsét készítünk, a párom pedig azt mondta, hogy a főzelékfőzés úgysem az erősségem, inkább csinál egy kis lencselevest. Hát, nem tiltakoztam. 

Hogyan is készül a finom lencseleves? 

Hozzávalók a finom lencseleveshez: 

  • szárított lencse (egy bögre lencse egy négyfős családnak bőven elég, még marad is egy kevés);
  • egy-két fej vöröshagyma (attól függ, mennyire szereted a hagymát. Legalább egyet mindenképp tegyél bele);
  • kevés olaj a hagyma párolásához (ha nem akarsz napraforgó- vagy olivaolajat használni, akkor nyugodtan válassz kókuszzsírt);
  • répa – 2-3 darab;
  • fűszerek (só, bors, paprika, petrezselyem, babérlevél, meg amit még bele szeretnél tenni);
  • füstölt kolbász, ha nem a vegetáriánus verziót választod.

Elkészítés módja: 

A lencsét mosd meg és áztasd be 3-4 órára. Ha nemt teszed meg, akkor nagyon hosszú ideig kell főznöd, amit viszont a répa nem bír ki, mert szétfő. 

A répát pucold meg és szeleteld fel. A kolbászt is vágd nagyobb darabokra. Ha szárazabb, akkor inkább azt is karikázd fel 3-4 mm-es szeletekre. A szárazabb kolbász lassabban fő meg. A beáztatott lencse viszont gyorsan. Ha azt akarod, hogy semmi se főjön szét, akkor figyelj, hogy mit milyen vastag darabokban teszed be a főzővízbe. 

A hagymát vágd apróra, majd egy fazékba tegyél egy kis olajat vagy zsiradékot és azon párold üvegesre. Ezt úgy csináld, hogy tedd rá a fedőt és alacsony lángon hagyd addig, amíg kezd áttetsző lenni a hagyma. A paprikát szórd a párolt hagymára és keverd meg egy kicsit. Ezután add hozzá a lencsét, az áztatós vízzel legyütt (abból az edényből vizestül öntsd át az egészet a főzőedénybe, amiben ázott a lencse). Tedd bele a kolbászt és a répát, majd a többi fűszert. Önts bele több vizet, mint ami elfedi, hiszen most levesről beszélünk. 

Magasabb lángon forrald fel, majd vedd le alacsony lángra és úgy főzd 15-20 percig. Kóstold meg közben, hogy jó-e a fűszerezés, ha kell, fűszerezz utána. És persze nézd azt is, hogy ne főjön szét a lencse meg a répa. Ha készen van, egy kevés ecettel is feldobhatod, ha van hozzá kedved. Van, aki galuskát is szaggat bele. 

Jó étvágyat!

lencseleves

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!