Lencsefőzelék liszt nélkül

Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy anyám a főzeléket mindig liszttel és tejjel habarta be. Azt gondoltam, ez a főzelékek elkészítésének egyetlenegy és üdvözítő módja. Egy idő után rájöttem, hogy lehet még tejfölt, tejszínt használni, meg a keményítő is megszokott sűrítési mód. Manapság már ezeken is túlmutat a főzés tudománya: a saját anyaggal sűrítés dívik mostanában a konyhákban. Ha így készíted el a főzeléket, az laktózmentes is lesz, hiszen nincs tej benne. 

Amikor ezekről a dolgokról írok, akkor persze kiderül, hogy a mai szakácskönyvek az alapokat nem nagyon részletezik. Mi is az, hogy habarás, rántás, sűrítés? A receptek a “habard be”, “készíts rántást”, vagy a “sűrítsd be” kifejezéseket nem nagyon magyarázzák, mintha az a teljesen nullkilométeres szakácsoknak is magától értetődő lenne. 

Szerencsére kb. 30 másodperc alatt lehet az interneten találni “háziasszonyképző” cikkeket, amiben részletesen leírják, mi is a habarás, rántás, sűrítés közt a különbség: 

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20130128/rantas-habaras-turmixolas-surites-recept/

Ezt így aztán annyira nem részletezem, ha érdekel, olvasd el a cikket. A mostani receptnél elég, ha a főzelékek sűrítésére koncentrálsz. De ezt én is leírom rövidesen. 

Hogyan is készül a finom lencsefőzelék? 

Hozzávalók: 

Lencsefőzelék elkészítése:

A lencsét mosd meg, majd vízben áztasd meg néhány órán át (2-3 óra elég, nem kell egész éjszaka a vízben állnia). Szárított lencsével semmiképp se kezdj neki, mert egy órán át főzheted az amúgy 20 perces főzeléket. 

Ha nem a vegetáriánus verzióban készíted, akkor karikázd fel a kolbászt, kicsit pirítsad meg az edényben, hogy zsírja legyen, majd tedd félre. Készítsd elő a többi hozzávalót is. Vágd apróra a hagymát és kisebb darabokra a megpucolt krumplit.

Ha vegetáriánus verzióban készíted a lencsefőzeléket, akkor zsír ugyebár nincs, csak egy üres edény. Önts bele olajat. A felhevített olajban (zsírban) párold üvegesre az előre felapírott hagymát-fokhagymát. Ne használj sok olajat, csak épp annyit, hogy az edény alján szétfolyjon.

Ez úgy néz ki, hogy a forró olajba beleöntöd a hagymát és azonnal ráteszed a fedőt. Ha már kicsit régi a hagyma, akkor egy kevés vizet önts alá. Figyelj, hogy ilyenkor vedd vissza takarékra a lángot, vagy az elektromos sütő hőmérsékletét. Fedő alatt párold meg, hogy kicsit megváltozzon a színe, mintha kezdene áttetsző lenni. 

Ezután önts rá egy kis teáskanál pirospaprikát. A paprika csak olajban vagy zsírban oldódik, így vízbe kár is beletenni, mert csak úszkálni fog, ízt meg nem ad az ételnek. Tegyél rá kis sót, borsot. A lencsét úgy ahogy van, vízzel együtt öntsd bele az edénybe, tedd bele a feldarabolt krumplit, meg a babérlevelet is. Ha kolbásszal főzöd, azt is tedd bele.

Annyi vizet öntsél rá, hogy ellepje, meg még egy kicsit többet is. Tedd rá a fedőt, maximális hőfokon hevítsd, hogy felforrjon, majd vedd le a hőmérsékletet és lassú tűzön főzd kb. 20 perc alatt. Kóstold meg, hogy ne legyen kemény a lencse. De inkább negyed óra után is kóstold meg, mert az sem jó, ha szétfő az egész. Ha már majdnem készen van, akkor egy merőkanállal vegyél ki a turmixgépbe vagy egy másik edénybe a kézi robotgéphez egy adag majdnem kész főzeléket. Ha van türelmed, akkor az a jó, ha a krumplidarabkákat is mind kiszeded ilyenkor a sűrítéshez. A nagykönyv szerint 25-30 %-át kell kiszedni a főzeléknek. Turmixold jól össze ezt a részt, majd öntsd vissza a főzelékhez. Na, ez a saját anyagával való sűrítés. Kicsit még főzd össze, ezt követően már fogyasztható is a lencsefőzelék. Én mindkét oldalán sült tükörtojással fogyasztottam. De egy kis grillezett sajt, vagy gluténmentes kenyér is jó mellé. 

Jó étvágyat!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »