Nem egyszerű ebédet rendelni, ha valaki gluténmentesen étkezik. A kiszállító cégek egy konyhában készítenek mindent, így nagy valószínűséggel előfordulhat keresztszennyeződés. Nem is vállalnak gluténmentes kiszállítást. Van néhány ételkiszállító cég, de azok elsősorban Budapesten működnek, ott is csak néhány kerületben. Nem olyan egyszerű ebédre valót találni.
Annak, aki csak egy egészségesebb élet reményében választotta a gluténmentes étkezést, nem gond, ha ebédre búzalisztet tartalmazó ételt eszik, vagy olyat, ahol lehet keresztszennyeződés. Neki ne fog fájni a hasa, nem görcsöl és valószínűleg hasmenése sem lesz. Aki azonban cöliákiás, annak az étkezési megszorításokat rendkívül szigorúan kell tartani. Nincs kis bűnözés, nincs egy kicsi gluténfogyasztás, nincs “ettől nem lesz bajod”. Mert lesz. És olyan sincs, hogy “kigyógyulsz belőle”. Nem gyógyulsz ki, ez egy életre szól.
Így aztán ha nem tudod megoldani a gluténmentes étkezést az üzemi konyhán, a közeli falatozóban, de az ételkiszállítónál sem, marad a házi koszt. És persze a kérdés, hogy mennyi időd van főzni, meg hogy minden nap szeretnél-e főzni. Volt egy kolleganőm, aki a férjének minden nap főzött, mert a férje nem volt hajlandó két nap egymás után ugyanazt az ételt megenni. Ilyenkor pláne fontos, hogy ne órákat tölts a konyhában.
Van néhány étel, ami viszonylag könnyen, gyorsan elkészíthető. Van persze, ami másnap jó, de még harmadnap is. Sőt, egy kis állás még jót is tesz neki. Ezek közé tartozik a kölesgolyó. Nem kell sokat a tűzhely mellett állni, így a mindennapos főzésnél is bele lehet venni a repertoárba. Ha bírod a másnapi, esetleg harmadnapi kaját, hűtőben két napos simán kibír.
Bármi, amit szeretsz! Na jó, én ezeket használtam:
Mosd meg alaposan a kölest. Erre megfelel egy apró lyukú szűrő, amin nem tud átcsorogni a köles. Tartsd a víz alá és folyóvízben mosd át alaposan. Ezt követően tedd fel főni. Általában 1 csésze köleshez 3 csésze víz kell. Sózd meg, fűszerezd meg a főzővizet is, jobb lesz az íze.
Eközben hámozd meg, tisztítsd meg és vágd apróra a zöldségeket! A hagymát két méretre vágd. Egyik a wokhoz megy, ezek lehetnek nagyobb darabok. A másik része a hagymának legyen jó apróra vágva, ez megy a kölsefasírtba. Egy wokban pirítsd meg először a kisebb darabokra vágott hagymát (nem disztelünk), majd tedd hozzá sorban a zöldségeket. Először azt, aminek több idő kell, esetünkben a répát, majd utána a cukkinit, a paradicsomdarabokat. Ne fedd le a wok tetejét, hanem folyamatosan mozgasd, kevergesd. Ne felejtsd el, hogy pirítunk, nem párolunk! Sózd-fűszerezd meg.
Eddigre biztosan készen van a köles. Remélem, azért közben megnézted, hogy ne kozmáljon oda. Közben önts olajat egy fritőzbe vagy egy lábasba. Ha kókuszzsírt, vagy olajat használsz, azzal jobban jársz. Ha Ha készen van, tedd egy tálba és keverd össze a tényleg apróra vágott hagymával (ide jó apróra vágott hagymát válassz). Sózd-borsozd-fűszerezd meg az ételt és keverd össze.
Valószínűleg eddigre már jól átforrósodott az olaj. Kanállal szaggas belőlük galuskákat és forgasd be egy kis lenmaglisztbe vagy lenmagpehelybe, vagy gluténmentes zsemlemorzsába és gyorsan süsd meg forró olajban. Én tepsiben sütöttem, ezért laposabbak lettek, de legközelebb biztos nem így fogom készíteni, mert túl sok olajat felvett, ráadásul minden tiszta olajszagú ilyenkor és még lassú is az elkészítés.
Másnapra jól összeérnek a zöldségágy ízei, sokkal finomabb, mint frissen. A kölesgolyó sajnos frissen ropogós kívülről, de másnap is nagyon jó az íze! Jó étvágyat a másnapi ebédhez!