A tejterméktanács közli, hogy a tej a legegészségesebb dolog a világon. A természetgyógyászok és orvosok egy része meg azt, hogy a tej nemhogy egészséges, de a szervezetre is káros. Anyámnak meg a sok tejfogyasztástól lett veseköve. Legalábbis az orvos ezt mondta.
A tejet mindenféle hőkezelési eljárással baktérium-mentesítik, meg tartóssá teszik, meg még ki tudja, mi mindent csinálnak vele. És persze csökkentik a zsírtartalmát. Még gyerekkoromban apám a tehéntelepről hozta a friss tejet, mikor inszeminátorként dolgozott. Mondta, hogy ezt csak hőkezelik, nem vonják ki belőle a zsírt. A hőkezelés azért kell, mert egy csomó olyan baktérium van az állatokban, amivel ők együtt tudnak élni, mi emberek meg nem. Anyám ebből a tejből ivott meg 2-3 csészét is naponta hosszú-hosszú éveken át. Fogalmam sincs, mekkora a zsírszázaléka az ilyen tejnek. De elég méretes veseköveket sikerült tőle növeszteni, nem is egyet. Úgyhogy van benne kálcium, több is a kelleténél.
Amikor az emberek tejet isznak, általában nem azon gondolkodnak, hogy a tej mit tartalmaz. Nem azon jár az agyuk, hogy van benne tejcukor meg tejfehérje és hogy van benne egy bizonyos anyag, amit laktóznak hívnak. Utóbbi csak az állati tejtermékekben van, viszont hosszú érleléssel már ez is eltávozik a tejtermékből – azaz a kemény sajt laktózmentes. A laktóz lebontásához pedig a szervezet egy bizonyos enzimet, laktáz enzimet termel. Ha itt gond van, akkor jön a laktózintolerancia, azaz laktózérzékenység.
Telnek-múlnak az évek, és kiderül, hogy mára Magyarországon legalább 2 millió laktózérzékeny ember él. Gondoltad volna, hogy ennyien érzékenyek a tejre?
És amikor belemélyedsz a tejbe – na jó, a tejről szóló cikkekbe az interneten – gondolom, Te is előbb-utóbb rábukkansz Szendi Gábor írására a tejről. Amikor ezt megtaláltam, akkor pont azt kerestem, miért is olyan rossz a gyomrom a tejfogyasztás után. Émelyegtem, savas íz volt a számban a capuccino elfogyasztása után.
Így aztán rájöttem, hogy számomra a tej egyáltalán nem tartozik a megengedhető, egészséges táplálékok közé. Mindent kerülnöm kell, ami tehéntejből készül. Marad a szójatej, kókusztej, rizstej. Bár előbbi sem túlzottan egészséges. Vagy nem iszom tejet és odafigyelek az apróbetűre. Végülis amúgy is apróbetű guru vagyok, hiszen gluténérzékenyként semmit sem teszek be a boltban a kosaramba anélkül, hogy ne győződnék meg róla, hogy megehetem-e vagy sem.