Miért nem sikerül a fogyókúra light termékekkel? Miért nem eheti meg a cukorbeteg a light termékeket? Miért nem illeszthető be olyan könnyen a diétába egy light termék?
A válasz egyszerű: mert ami light, nem biztos, hogy kevés cukrot tartalmaz. Sőt. Inkább sokat. Ha sokat, akkor az meg hízlal. Pláne akkor, ha sokat eszel-iszol belőle, mert úgy gondolod, hogy a light könnyű és a testsúlyod is könnyű lesz tőle.
Az emberek vásárlás közben megnézik a termék nevét, esetleg a jellegét, ha nagy betűvel rá van írva és már teszik is a kosárba. Joghurt, 0%-os joghurt, light gyümölcsjoghurt. Jutott már eszedbe, hogy megnézzed a termék oldalán a táblázatot? Ha valamilyen allergiát vagy betegséget diagnosztizáltak nálad, akkor a válasz nagy valószínűséggel az, hogy naná! Ha csak fogyókúrázol, akkor megnézed, hogy mi is van abban a 0%-os joghurtban? Vagy csak úgy? Merthogy egészségesen akarsz élni és a gyerekeidnek sem akarsz cukrot tömni a hasába. A lakosság nagy része nem nézi meg a boltban a termék összetevőit, kalóriamennyiségét és szénhidrát-tartalmát. Legalábbis én ezt látom a boltban, amikor percekig állok a pult előtt és nézem az apróbetűben a gluténtartalmat, a cukortartalmat. Mert nézni kell.
Miután elolvastad ezt a cikket, a következő bevásárlásnál próbáld ki! Nem kell sokat tenni. Egyszerűen csak menj a tejes pulthoz és nézd meg az összes joghurton található kalória- és összetétel táblázatot. Gondoltad volna, hogy az egészségesnek gondolt könnyű gyümölcsjoghurtokban 100 g-onként 10 g felett van a cukortartalom? De még a kaukázusi kefírben sem sokkal kevesebb 10-nél. Nyilván előállítónként változik, de a tendenciát meg tudod figyelni. Mit is jelent ez? Hát azt, hogy tömöd magadba a cukrot, ha ész nélkül vásárolsz. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy ez a termék light, akkor biztos sokat ehetsz belőle. Hát, nem. Mert hízni fogsz és nem fogyni. Ráadásul könnyebben jönnek elő az egyéb betegségek is, például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség.
Csak nézd meg ezt a táblázatot:
Az élelmiszerek megjelölésére Németországban használt EU-előírások | ||
Leicht, light, reduziert | “könnyű” | A termék egyik összetevője vagy kalóriatartalma a megszokottnál minimum 30 százalékkal kevesebb |
Energiearm | “kalóriaszegény” | Az energiatartalom maximum 40 kcal/100 g vagy 20 kcal/100 ml |
Energiefrei | “kalóriamentes” | Az energiatartalom maximum 4 kcal/ 100 ml |
Fettarm | “zsírszegény” | Zsírtartalom maximum 3g/100g vagy 1,5g/100 ml |
Fettfrei/ohne Fett | “zsírmentes” | Zsírtartalom maximum 0,5g/100g vagy 0,5g/100 ml |
Zuckerarm | “cukorszegény” | Cukortartalom maximum 5 g/100g vagy 2,5g/100 ml |
Zuckerfrei | “cukormentes” | Cukortartalom maximum 0,5g/100g vagy 0,5 g/100 ml |
Ohne Zuckerzusatz | “hozzáadott cukor nélkül” | Hozzáadott cukrot vagy édesítőszert nem tartalmaz, természetes cukrot ugyanakkor tartalmazhat. |
Forrás: | Az Európai Parlament és Tanács 1924/2006 évi rendelete az élelmiszerek tápanyagértéki és egészségvédelmi követelményeiről |
Táblázat forrása: http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/may/light.html
A light azt jelenti, hogy a kalóriatartalom a megszokottnál kevesebb 30%-al. A kalóriát pedig mi adhatja? Fehérje, zsír, szénhidrát – ennek egyik formája a cukor. A 30%-os csökkentés jöhet onnan is, hogy a zsír kevesebb 30%-al. Az ízt azonban produkálni kell valahogy. Ennek a vége az lesz, hogy igaz, hogy a zsírt csökkentették, a cukor azonban alaposan beleömlött a joghurtba, szépen megemelték az arányát. Az élmény ugyanaz, az összetevők? Több cukor, kevesebb zsír – könnyebb hízni.
Mitől is hízunk?
- helytelenül osztjuk el a tápanyagok fő arányát – sok szénhidrát vagy sok zsír;
- nem megfelelő időben táplálkozunk – ide vezet az egész napos “nincs időm enni” után az esti bezabálás;
- sokat eszünk – mindegy, hogy hogyan osztjuk el, de nem a testsúlyunknak és az elégetett kalóriának megfelelően visszük be a táplálékot, szerintem ez a leggyakoribb.
Hol jön be a light? Hol van a light termékek csapdája?
Az elsőnél. Túl sok szénhidrátot eszünk – a túl sok light termékkel eltoljuk a szénhidrát arányát, a zsír meg kevés. Mert nem a zsír hízlal önmagában. Vannak olyan irányok is, akik szerint nyugodtan toljuk a zsírt. Nem tudom, kinek van igaza, az azonban biztos, hogy az a bizonyos arany közép már hosszú évezredek óta bejött. Igaz lehet ez a táplálkozásra is. Mindenből arányos mennyiséget kell bevinni. Ha kibillentetted az arányokat, akkor egy kicsit át kell billenned, hogy az egyensúly helyreálljon. Ha helyreállt, akkor pedig tartani. És közben célszerű, ha nézed a light termékek cukor- és zsírtartalmát is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: