Dagasztottál már kenyeret? Ha gluténmentesen étkezel, akkor nagy valószínűséggel igen. Ha még nem, akkor kezdj el, mert megéri. Lídiát, a búzatermesztéssel foglalkozó asszonyt szakácsként ismertem meg. Nem tudom pontosan, hogy mennyi ideje főz a reformétkezés szabályai szerint, de úgy 15-17 éves múltra visszatekintve már vegetáriánus főzésekben jártas szakácsnőként emlegetik.
A búza szeretete érződik a főztjén is. Szívét-lelkét beleteszi a kenyér előkészítésébe. Nem a lisztet, hanem a gabonaszemeket méri ki hozzávalónak és otthon őrli finomra a lisztet. Ismeri a kenyér természetét. Tudja azt is, hogy milyen az a bizonyos férfikéz, vagy női kéz dagasztotta kenyér. Tudja, mennyi ideig kell kelni annak a bizonyos tésztának és persze azt is érzi, hogy mit keverjen a liszthez. És ami a legfontosabb hozzávaló: Lídia óriási mértékű szeretetet tesz minden egyes kenyérbe. Mert a kenyérnek attól van lelke, hogy lelkes kezek szívvel-lélekkel-szeretettel készítik.
Hogy milyen a jó kenyér? Mindenkinek más. Legyen teljes kiőrlésű, vagy rozsból készüljön? Legyen benne a mag, vagy csak szórják meg egy kis lenmaggal? Mindenki döntse el saját ízlése szerint, mit szeretne.
És persze saját ételallergiája szerint, hogy milyen kenyeret ehet. Ha gluténérzékeny vagy, akkor a gluteint tartalmazó búzát, árpát és rozst messziről kerülnie kell. Hogy ne kelljen bánatos éhes kutya-pillantásokat vetni a kenyérre, érdemes próbálkozni. Próbálkoztam én is elég sokat és úgy érzem, még fogok is próbálkozni.
Bő egy héttel ezelőtt Lídia is úgy döntött, hogy kipróbálja életében először, hogyan lehet gluténmentes kenyeret sütni.
Hozzávalók a gluténmentes kenyérhez:
- két csésze gabona (a képeken látható kenyér egy csésze rizsből és egy csésze kölesből készült);
- negyed élesztő;
- csipet só;
- egy nagyobb burgonya;
- két evőkanál olaj (ha megeszed a zsírt, akkor lehet zsír is);
- langyos víz.
Elkészítés:
Ha van otthon házi malmod, akkor őröld vegyesen a gabonát. Ha nincs, akkor ez Nálad kimarad, úgyhogy mérd ki a lisztet. Héjában főzd meg a krumplit közben, hámozd meg, majd reszeld le vagy törd össze villával. Futtasd meg az élesztőt langyos vízben. Itt lehet próbálkozni azzal is, hogy a hagyományos kenyér sütéséhez hasonlóan lisztet is raksz az élesztő és a cukor mellé a vízbe, de a nem sikértartalmú gabonák másképp viselkednek. Lehet, hogy nem fut úgy az a bizonyos élesztő.
Ha megvagy mindennel, akkor keverd össze a hozzávalókat. A vizet óvatosan adagoljad, folyamatosan öntsd hozzá kevergetés közben. A végére egy szép kis bucit kapsz, amit tegyél bele bármilyen sütő edénybe. Az a legjobb, ha sütőpapírt teszel alá, akkor nem kell olajozni. A tetejét egy kis vízzel nyugodtan kend meg, rosszat nem teszel vele.
Hagyd pihenni egy órácskát meleg helyen, és nézd meg, milyen lett! Ne csodálkozz, ha megreped, nincs abban semmi rossz. Ahogy már többször is írtam, ez csak azért van, mert nincs benne sikér, nem kell aggódni.
Ha szépen megkelt, akkor kb. 180 fokos sütőben, légkeverés nélkül süsd meg! Egy titok: egy fém edénykében tegyél vizet párologtatni. Ha a családnak sütsz búzalisztből készült kenyeret, akkor se hagyd ezt ki. Ez arra jó, hogy ne száradjon ki a kenyér héja. Lídia elárulta azt is, hogy a pékek is használják ezt a kis trükköt, igaz, ott gőzt lövellnek be a nagy ipari kemencékben.
Ha készen van a kenyér, akkor edd meg! A kenyér elkészítése során nyugodtan kísérletezz! Használj akár zablisztet, kis kukoricalisztet is a rizsliszt mellé. Keverd a liszteket. Ami tetszik, ízlik, akkor azt jól jegyezd meg és süsd meg jó sokszor!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: