Egyik nap reggel úgy keltem fel, hogy édességet kell ennem. Vannak ilyenek gondolatok az emberben. Van, akiben kevesebb és van, akinek állandóan az édesség körül jár az agya – megnyugtatlak, nem vagy egyedül. És abban is, hogy le lehet szokni az édességről. Majdnem 10 évvel ezelőtt egy szigorú diétát kellett csinálnom, ki kellett iktatnom az összes finomított szénhidrátot és a cukrot egy az egyben az étkezésemből.
Úgy 5 hónapot tartott a diétám. Eleinte vasárnap megajándékoztam magam egy darab bonbonnal (nem, nem egy doboz, hanem egy, azaz egy darab, amit beveszel a szádba, megrágsz, lenyeled és már el is fogyott). Ez a kis ajándékozás aztán szépen elmúlt egy-két hét utána. Utána már tényleg semmi édességet nem ettem. A diéta végével kaptam egy Sportszeletet, a kisebb kiszerelésűt, amit fém fóliába csomagolnak be és még egy papír is van rajta. Szóval, ennek a a csokinak a felét megettem és nem bírtam több csokoládét enni. Egyszerűen nem esett jól. El lehet a csokitól is szokni. Aztán persze visszaeső lettem. Manapság is eszem csokit, de mértékkel.
És időnként rámtör az édesség-ehetnék is. Vannak napok, amikor ennek nem kell ellenállni – ez persze nem jelenti azt, hogy ezzel a mondatommal lehet magadra mutogatni, amikor tömöd magadba az édességet. Mert az nem jó. De néha egy kis édesség még belefér. Ráadásul vannak olyan édességek is, melyek gluténmentesek, laktózmentesek. Ilyen például a palacsinta. De mi van akkor, ha kicsit sűrűbbre csináljuk azt a palacsintát? Amerikai palacsinta készül a serpenyőnkben.
Hozzávalók:
- egy adag kukoricaliszt;
- két adag zabpehelyliszt;
- egy tojás;
- mokkáskanál szódabikarbóna (én összesen három púpos evőkanálhoz tettem egy csapott mokkáskanállal. Ebből két kisebb adag palacsinta lett. Nekem reggelire és uzsonnára elég volt.);
- csipet só;
- kevés édesítő (ki mit szeret: eritritol, xilit, stb., de mokkáskanálnál ne legyen több ez sem);
- víz.
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is a palacsintát! Az amerikai palacsintát a nálunk szokott palacsintatésztánál kicsit sűrűbb tésztává keverd ki. Ne aggódj, nem fog kemény kenyérré összeállni a serpenyőben. Kisebb korongocskákat készíts belőle, mert sűrű. Nem kell a teljes palacsintasütőt befedni. Én kb. 10-12 cm-es kis korongocskákat sütöttem. Amikor sül, hólyagocskák lesznek benne a szódabikarbónától. Ettől lesz finom, könnyű a tésztája. Mindkét oldalán süsd meg. Ha már nem folyékony a serpenyőben a felső része, fordíthatod is egy kis lapáttal, pillanatok alatt készen van.
Én lekvárral tálaltam. Ebből is van diétás, így kevesebb cukor van benne. Ha van friss gyümölcsöd, az is jó, vagy bárhogy, ahogy szereted a palacsintát. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: