Gluténterápia

Tejallergia és laktózintolerancia – figyelem, nem ugyanaz!

Mostanában rengeteget hallunk arról, hogy mennyien laktózérzékenyek, meg laktózintoleranciában szenvednek. Jönnek szembe a reklámok, hogy csak egy tabletta és csodálatos az élet, ami eddig borzalmas volt. Aztán jönnek az ismerősök, hogy ők meg tejallergiások, sőt, van, aki a tejfehérje allergiát is emlegeti. De biztos, hogy mindenki menthetetlen, akinek az orvosa ezeket a szavakat emlegeti? És biztos vagy benne, ha kicsit rossz a gyomrod tejfogyasztás után, akkor tutira tejallergiás vagy? 

Először is nézzük, miről is van szó. 

Laktózintolerancia

Gyakran hallani mostanában a laktózintoleranciáról, vagy más néven laktózérzékenységről. A laktóz magyar nevén a tejcukor. Azaz ha valaki érzékeny a tejben található tejcukorra, akkor beszélünk laktózintoleranciáról, vagy tejcukorérzékenységről, vagy laktózérzékenységről. Ez a három szó ugyanazt jelenti. 

Ha megisszuk a tejet, az a bélbe jut. A bélben a laktáz nevű enzim bontja le a tejcukrot. Ha ez az enzim hiányzik, rosszul működik, akkor bélgörcsök, puffadás, hascsikarás lép fel, mert a belek szenvednek az emésztéssel az enzim hiányában. Van, akinél fél órával később, másnál lehet, hogy csak 10-12 órával később jönnek elő a tünetek. 

Miért alakulhat ki laktózintolerancia? Lehet, hogy egy antibiotikumos kezelés, vagy akár más, például gyulladásos bélbetegség is kiválthatja. Ezekben az esetekben a kezelés vagy a betegség elmúlásával a szervezet regenerálódik és a laktózt is előbb-utóbb emészteni fogja. De az is lehet, hogy veleszületett problémák miatt a szervezet egyszerűen nem termel laktáz-enzimet. Ebben az esetben tejtartalmú ételek fogyasztása előtt mesterségesen kell bevinni az enzimeket, azaz szedni kell a laktáz tartalmú tablettát. 

Fontos, ha valaki úgy érzi, hogy tejfogyasztás után rendszeresen görcsei vannak, orvoshoz menjen és ne saját maga próbálkozzon a kezeléssel. Az orvos döntse el, hogy tejcukor-érzékenységről van-e szó, vagy sem és hogy hogyan kezelje a beteget. Lehet, hogy a tej időleges megvonása, majd fokozatos étrendbe történő beépítésével kezelhető az állapot. De az is lehet, hogy a szervezet egyáltalán nem termel laktázt, ebben az esetben a tejcukor tartalmú ételek teljes kerülése, illetve laktázenzim mesterséges szervezetbe történő bejuttatása ad megoldást. 

Tejfehérje allergia 

A tejfehérje allergia teljesen más, mint a laktózintolerancia. Itt a tejben található fehérje, a kazein játszik nagy szerepet. Ez egy veleszületett immunbetegség. Ha megiszod a tejet, akkor annak a fehérjetartalma (ez a kazein) a szervezetet védekezésre kényszeríti. Ez úgy történik, hogy a szervezet úgy gondolja, hogy a tej, ami fehérjét tartalmaz, káros. Így aztán a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer hirtelen feléled és mindent megtesz azért, hogy a károsnak gondolt fehérjét kiűzze a szervezetből. Jön a hascsikarás, görcs, hasmenés – ki akarja üríteni a fehérjét a szervezet. De nemcsak így, hanem sok egyéb módon is reagálhat a fehérjére. Meghatározott bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés) mellett akár fulladás, sőt, sokk is előfordulhat. 

Mit lehet vele kezdeni? Először szigorú diéta, utána a tej fokozatos visszaépítése történik. Elsősorban csecsemőknél, gyerekeknél tapasztalják ezt az állapotot. Fontos, hogy ha a saját gyerekednél tapasztalsz tejfogyasztás után erre utaló tüneteket, vidd el orvoshoz! Az orvos dönti el, hogy mit kell tenni. Azt olvastam, hogy egy-két év kihagyás után orvosi ellenőrzés mellett vissza lehet építeni az étrendbe a tejtartalmú ételeket. 

És ne felejtsük el azokat a kutatásokat sem, melyek a tehéntej emberi szervezetre káros hatásairól szólnak. 

Ha kedvet kaptál néhány laktózmentes recept kipróbálásához, kezdd egy gyors édességgel, ami akár reggeli is lehet: amerikai palacsinta

GLuténterápia, Kővári Elvira, tejfehérje allergia

Felhasználtam: 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!