Nem is olyan régen azt hallottam, hogy minden leves alapja a rántás. Szerintem meg nem. Igaz, én nem végeztem szakácsiskolát, így nem tudom, hogy mi van megírva a nagy könyvben. az azonban biztos, hogy már évek óta rántás nélkül készítem a levest. Mielőtt rákérdeznél: de, tudok rántást csinálni! Még gyerekkoromban tanultam meg. Sőt, emlékeztek a tojáslevesre? Annak az alapja egy jó nagy adag rántás. Azt is tudok csinálni – ha akarok. Csakhogy nem akarok. Már jó ideje rántás nélkül készítem a levest.
Miért jó ez?
- nem égeted oda a rántást;
- nem csomósodik be a rántás;
- nincs a szükségesnél több zsíradék a levesben;
- és ami a legfontosabb: nem tartalmaz búzalisztet a leves.
Nemrég a Köleskonyhában járva megtudtuk, hogy például a rizsliszt sokkal gyorsabban odaég, mint a búzaliszt. El tudod képzelni, akkor ez a gyorsan kivitelezendő rántásnál pontosan mit is jelentene? Hát, nagy kapkodást minimum. Inkább nem próbálom ki.
De akkor hogyan készítem azokat a leveseket, amiket a hagyományos konyhában rántással készítünk? Először is: rántott levest egyelőre nem készítettem. Nyilván ki lehetne próbálni, de a párom nincs érte oda, úgyhogy ez az étel kimarad az étlapról. Annyira én sem szeretem.
Másodszor: zöldséglevest készítek a lehető legegyszerűbb módon.
Hogyan történik mindez rántás nélkül? Először kiválasztom, milyen zöldségből készüljön a leves. Minden összevágok konyhakészre. Legjobban mi a zöldborsó levest szeretjük, répával. Persze lehet zöldbab, fehér répa, karalábé, karfiol, vagy bármi, amit bele szeretnél tenni egy levesbe és persze zöldség. Vegetáriánusként a hús nem kerül a fazékba nálunk.
Kevés olívaolajon (nem, nem extraszűz, mert az a salátákba való, hanem sima olívaolajon) megpirítom a zöldségeket. Ezt úgy szoktam, hogy felmelegítek egy kis olajat, beleteszem a lábasba a zöldségeket és összekeverem őket. Ezt követően kicsit fedő alatt párolom, de nem sokáig. Utána kicsit megsózom, és egy kis gluténmentes zöldfűszert vagy akár leveskockát belemorzsolok és az egészet felöntöm vízzel. Teszek hozzá aprított petrezselymet, mert finom. Hagyom, hogy felforrjon, mert takarék lángon egy picit még főzöm, hogy ne legyenek nyersek a zöldségek. Az a legjobb, mikor nem fő szét minden.
Ha nagyon ragaszkodsz a tésztához, lehet kapni gluténmentes levesbe való tésztát, azt a főzési időnek megfelelően tedd be a levesbe. Azaz ha 5 perces a tészta, akkor úgy tedd bele a levesbe, hogy kb. 5 percet kelljen még tovább főzni. Mi egy ideje már nem eszünk tésztát, így is finom levest csinálok. Legalábbis szerintünk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: