Szlovákiáról nekem az a szó jut eszembe, hogy kofola.
Van, akinek az, hogy szlovák sör, másoknak a Tátra, vagy a Hyundai. Mostantól a gluténmentes palacsintát is felveszem erre a listára.
Pozsony érdekes város, óriási történelmi múlttal. Budapesttől úgy 2,5 órára van, akár kocsival mész, de kb. ugyanennyi vonattal is. Ha iszol alkoholt, akkor érdemesebb a vonatot/buszt választani. Az állomás kb. 1km-re van az óvárostól, viszont így nyugodtan fogyaszthatsz alkoholt.
Ha ételintoleranciában szenvedsz, akkor érdemes felkészülni, mielőtt nekiindulsz. Egyrészről jó, ha tudod szlovákul azt, hogy milyen betegséged van. Itt könnyű nekünk cöliákiásoknak, mert szlovákul is celiakia a betegség neve. Jó, ha tudod, hogy mit jelent a gluténmentes szlovákul: bezlepkova. Ne ess akkor se pánikba, ha nem beszélnek Veled angolul vagy németül, ezt a két szót megtanulod, a többi kézzel-lábbal úgyis menni fog.
Nekünk két napunk volt felfedezni a várost, amiből végülis az lett, hogy első nap körbejártuk Pozsonyt, a második nap meg a közeli Dévény várát csodáltuk meg. Számunkra mindkettő nagy élmény volt. A régi parlamenti székhelynek köszönhetően csodás óvárosa van Pozsonynak, ami meglepően jó állapodban maradt meg. Az egész város nem túl nagy, úgy 600 ezren lakják, ezért ne számíts óriási területre, gyalog kényelmesen besétálhatóak a régi utcák. A XIX. századi házakat szépen felújították, nagyon ügyelnek az óváros patinás hangulatára.
És szerencsére arra is, hogy senki se maradjon étel nélkül. Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, akik igyekeznek szigorúan venni az allergének feltűntetésére vonatkozó EU-előírásokat. Persze vannak helyek, ahol ez nem sikerül tökéletesen, de remélhetőleg ez a minimális kivétel.
Pozsonyban az óvárosban két palacsintázó hely van édesszájú gluténérzékenyek számára. Mi a fiatalos, néhány éve működő Funki Punki Palacinky helyet próbáltuk ki. Mielőtt helyet foglaltunk, rákérdeztünk, van-e gluténmentes tészta a kínálatban. Szerencsére volt, nem is akárhogyan.
Először óvatos voltam, csak egy palacsintát rendeltem, gesztenyés-kiwiset. Aztán még egyet, mert annyira finom volt, hogy nem tudtam neki ellenállni. A párom is evett kettőt, ha már lúd… és ami a legjobb: itt is volt csapolt kofola. Ha nézed a facebook-oldalamat, akkor nem nehéz rájönni, hogy ez az egyik gyengém. Szeretem a kofolát (szlovák nemzeti, kóla-szerű üdítőital), de a csapolt az igazi. Mert egy valamirevaló szlovák kocsmában a sörcsap mellett ott a kofola-csap is.
Ha innék alkoholt, akkor nyilván kipróbáltam volna a gluténmentes sört is, de ezt kihagytam. Úgyhogy ha van erről infód első kézből, nyugodtan írd meg kommentben!
A Funki Punki palacsintázó mellett van egy pizzéria is, ahol szintén kaphatsz gluténmenteset és nem ez az egyetlen hely az óvárosban! Van miből választani, csak előtte jegyezd fel, mit szeretnél enni.
És míg el nem felejtem. Fagyi!!! Van gluténmentes fagyi is, amiről persze most jutott eszembe, hogy elfelejtettem fotót készíteni. Gondolom, nem nagy ügy elképzelni egy fagyigombócot. A Mondieu cukrászdában kipróbálhatod. Az epres szerintem nagyon finom volt, de nekem még a levendulás is ízlett. A fagyipultnál teljesen egyértelműen ki vannak írva az allergének. Ha nem beszélsz szlovákul, akkor is tudsz olyan fagyit kérni, amitől nem görcsöl a hasad. Nekem nem volt semmilyen problémám a nassolás után.
Én csak azt tudom mondani, hogy ez a kezdeményezés remek dolog! Tudom, hogy nem egyszerű, meg erőfeszítést igényel az éttermektől. De még mindig jobb ez, mintha az allergiások nem mennének be enni. Így legalább bemennek és remélhetőleg nyugodt szívvel választanak az étlap lehetőségei közül. És az egészben az a legjobb, hogy nem kell mindent megjegyezned, mert az allergéneknek az EU valamennyi országában egységes számozása van:
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Allergén%20összetevők2.pdf
Ha még nem jártál ott és kíváncsi vagy a hely hangulatára, itt van néhány kép ízelítőül: