Gluténterápia

Vasgyúró vegánok ebédje – ha vitaminhiányod van, akkor ilyet egyél!

Itt az ősz, közeledik a tél. A friss zöldségek-gyümölcsök ideje lejárt. A bennük található vitaminokat, ásványi anyagokat nem mellőzheti a szervezetünk. Mit lehet ilyenkor tenni? Átállni az évszaknak megfelelő zöldségekre. Például a céklára. 

Miért jó a cékla? Rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag található benne. Gazdag A, D, C vitaminokban. Azt is mondják róla, hogy magas a vastartalma, de ha jobban utánaolvasunk, akkor megtudjuk, hogy nincs benne több vas, mint más növényben. A B9 vitamin tartalma miatt viszont magas a vérképző hatása. A népi gyógyászatban kifejezetten gyógyító növényként használták. Kismamákkal is itatták a cékla levét, mivel folsavtartalma kifejezetten jót tesz a magzatnak. Emellett májtisztításra is kifejezetten alkalmas. 

Nagyanyám és anyám a céklát télire ecetes savanyúság formájában tették el. Én kifejezetten szeretem ezt a savanyúságot. A lengyel céklaleves is remek ötlet, de most nem ennek a receptjét osztom meg Veletek. 

Nemrég volt egy fej céklám, amivel nem tudtam mit kezdeni, viszont a hűtőben már nem húzta volna sokáig. Nem akartam kidobni, így meg kellett enni, nem volt mese. 

Grillezett céklát és céklás kölesgolyókat készítettem ebédre

Hozzávalók egy adaghoz: 

  • egy fej cékla;
  • egy kis pohár köles;
  • csicseriborsóliszt vagy zabliszt;
  • fűszerek – só, bors, őrölt kömény, zöldfűszerek, vagy amihez kedved van;
  • olaj a sütéshez.

Elkészítés módja: 

A kölest alaposan megmostam. Ez azért fontos, mert a kölest szaponin borítja, aminek kifejezetten pocsék íze van, ha nem mosod le. A köles mennyiségéhez képest két-két és félszeres sós vízben felteszem a kölest főni. A céklát kettévágom, meghámozom. Az egyik felét kb. 1 cm széles szeletekre vágom, ebből lesz a köret. A másik felét pedig lereszelem nagy lyukú reszelőn. Ha készen van a köles, akkor egy tálba teszem és hagyom kicsit kihűlni. Ha már kézzel hozzá lehet nyúlni, akkor beleteszem a reszelt céklát, a fűszereket (ez teljes egészében rajtad múlik, mit használsz). Én tettem bele friss hagymaszárat is, mert pont volt itthon. Nem rontotta el. Tegyél hozzá egy evőkanálnyi lisztet, így jobban összetapad. Ha nem vegán vagy, akkor nyugodtan egy nyers tojást üss bele. 

Gluténterápia, Kővári Elvira, céklás kölesgolyó

Készítsd belőle kis, lehetőség szerint egyforma galacsinokat és bő, forró olajban süsd meg. Ha nem akarsz ezzel vesződni, akkor eg sütőpapírra tedd a galacsinokat, kend meg a tetjüket olajjal és 10-15 perc alatt süsd készre 180-200 fokra előmelegített sütőbe. 

Gluténterápia, Kővári Elvira, céklás kölesgolyó

Amíg sül a kölesgolyó, grillserpenyőben a szeletelt céklát süsd meg, mindként oldalán egy-egy percig. Finom, ízletes ebédet kapsz!

Gluténterápia, Kővári Elvira, céklás kölesgolyó

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!