Töltött ez, töltött az, töltött amaz. Az a jó a töltött valamikben, hogy nagyon jól variálhatóak. A külső is sokféle zöldségből készülhet és a töltelék is számos összetevőből készíthető. Lehet vegán, lehet vegetáriánus és persze használhatsz húst is a töltelékbe. Na jó, azért eszembe jutott a töltött hús is, amikor a dagadóba egy szál kolbászt tesznek. Én vegetáriánus vagyok, nem eszem meg a húst – a birkát sem…
Ez a tény így kicsit leszűkíti a választási lehetőséget. De csak épp, egy kicsit. Hús ugyan nincs benne, de ez a töltött burgonya biztosan ízleni fog Neked!
Hozzávalók:
- fejenként 2-4 szem burgonya (a mérettől függ, hogy mennyit számítasz egy főre);
- zöldborsó – mennyiségre a burgonya mennyiségével megegyező;
- fűszerek (só, bors, kevés paprika, fokhagymapor, meg ami eszedbe jut);
- csicseriborsóliszt vagy zabpehelyliszt;
- laktózmentes tofusajt a tetejére.
Hogyan készítsd el a töltött burgonyát?
Főzd meg héjában a burgonyákat! Minél nagyobb darabokat választotok, annál jobban jártok.
Miközben fő a burgonya, készítsd el a zöldborsókrémet! A legjobb, ha mirelit zöldborsót használsz, mert az gyorsan készen van. Tedd fel főni a zöldborsót sós, fűszeres vízben! A víz épp, hogy ellepje. Ha nem akarsz fűszerezni, akkor egy fél leveskockát tegyél a főzővízbe, így sokkal jobb íze lesz. Ha megfőtt, egy evőkanál csicseriborsó vagy zabpehely liszttel habard be a borsót. Ezt úgy csináld, hogy egy evőkanál lisztet keverj el egy kevés vízben, majd az egészet kevergetés közben öntsd a borsóhoz. Figyelj, hogy ne emelkedjen meg nagyon a vízszint. Hagyd kicsit kihűlni és az egészet egy botmixerrel turmixold össze.
Közben ha minden igaz, megfőtt a krumplid. Vedd ki, vágd ketté és távolítsd el a héját. Van egy rossz hírem: ezt melegen a legkönnyebb megtenni. Egy villára szúrd fel és egy kis késsel már egész jól lehet boldogulni. Vájd ki a közepét úgy, hogy legfeljebb 1 cm vastag maradjon a külseje. A kivájt belsejét egy villával törd össze és keverd hozzá a zöldborsóhoz. Ez lesz a töltelék. Töltsd bele a burgonyákba, szórj a tetejére reszelt laktózmentes sajtot és told be a sütőbe! Ha megpirult a tetején a tofusajt, már készen is van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: