Ismered a krumplis tarhonyát? Klasszikus, ízletes parasztétel. A paraszti élet körülményei között is könnyen elkészíthető volt, akár egy üstben is a szántóföld szélén. Rendkívül egyszerű elkészíteni. A gond csak ott kezdődik gluténérzékenyként, hogy meghallod a nevét: krumplis tarhonya. És vagy kapsz gluténmentes tarhonyát a boltban, vagy nem. Mondhatod persze, hogy meg lehet azt csinálni bármilyen gluténmentes tésztából, de mégiscsak a tarhonya az igazi.
Mióta gluténmentes háztartást vezetünk otthon, le is mondtam róla, hogy én is egyek ilyet. Nem láttam sehol gluténmentes tarhonyát, amiből meg lehetne csinálni. A megoldás teljesen véletlenül jött. A párom azt mondta, hogy szerinte a kissé több vízben megfőzött hajdina hasonlít a tarhonyára. Hogy miért? Normál esetben a hajdinát kétszeres vízben teszed fel főni. Én időnként majdnem 3-szoros vízben tettem fel. Az az igazság, időnként elfelejtem, mit mennyi vízben kell főzni. Így aztán néha érdekes állaga van a hajdinának. Nem ehetetlen, csak nem kell annyit rágni.
Nemrég úgy döntöttünk, hogy miért ne? Ki lehet hajdinából is próbálni ezt az ételt. Ha nagyon rossz lesz, legfeljebb nem esszük meg. Hozzá kell tenni, hogy a kolbászzsír az, amit még hajlandó vagyok megenni minimális mennyiségben, így a nem vegetáriánus verziót írom most le.
Hogyan is készül a hajdinás krumpli füstölt kolbásszal?
Hozzávalók:
- egy fej hagyma;
- egy arasznyi száraz füstölt kolbász;
- egy csésze hajdina;
- 2-3 szem burgonya;
- só, bors, pirospaprika.
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát és szeleteld fel a füstölt kolbászt. Pucold meg a krumplit és kockázd fel. Egy edényben (mi wokban szoktuk) pirítsd meg zsírjára a kolbászt és vedd ki a húst az edényből (ne dobd ki, csak tedd félre egy tálkába). A megolvadt zsírba tedd be a hagymát és párold meg fedő alatt üvegesre. Ha készen van, akkor öntsd hozzá az előzetesen megmosott és megszárított hajdinát és pirítsd meg azt is. Vigyázz, hogy közben a hagyma ne égjen oda.
Ha bizonytalan vagy, inkább egy kanállal szedd ki a hagymát is egy edénybe és tedd félre. Ha kicsit megpirult a hajdina, akkor sózd-borsozd-paprikázd meg a hajdinát, kicsit kevergesd az egészet, de ne sokat. Utána mindent tegyél bele az edénybe: kolbászt, burgonyát, meg a hagymát, ha esetleg kivetted volna. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje és ha elkezdett forrni, akkor lassú tűzön főzd addig, míg meg nem puhul a krumpli és a hajdina. 10-15 perc alatt megvan, úgyhogy jógázni ne kezdj el közben!
Ha nem eszed meg a kolbászt, akkor a hagymát kókuszzsírban pirítsd meg és fűszerekkel bánjál bátran! Tehetsz bele kolbász helyett vega virslit, ha előtte azt is kicsit megpirítottad.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: