Gluténterápia

Ha túl sok lencsét főztél…

Olyan persze nincs, hogy túl sok lencsét főzöl, de mégiscsak lehet. Állsz a konyhában és bánatosan nézel az edény aljára, merthogy sok a lencsefőzelék és épp senkinek sincs kedve megenni. Általában ilyen az elején fordul elő, amikor még nincs rutinod, hogy mennyi száraz lencséből mennyi szépen megdagadt és puha lencse lesz. Nincs semmi gond. Nekem is volt ilyen nem egyszer. Aztán rájöttem, hogy melyik pohárból kell kimérni az adagot! 

De ne szaladjunk ennyire előre. Szóval. Állsz bánatosan a konyhában és azon gondolkodsz, hogy nincs kedved holnap ebédre meg vacsorára, meg holnapután ebédre, meg vacsorára lencsét enni. Ha felfúj, akkor pláne elég egy nap egyszer. A vége az, hogy vagy kiöntöd a szemétbe/lefolyóba, vagy lefagyasztod. Az is megoldás, ha nincs benne répa. Ha van benne répa, akkor hagyd a fenébe a fagyasztást. A főtt répa lefagyasztva és utána ismét kiolvasztva bűnrossz! 

Csinálj inkább sült lencsét! Az elkészítése roppant egyszerű. Vedd a kezedbe azt az edényt, amiben főzted a lencsét. Ha még benne van a főzelékben a babérlevél, mindenképpen bányászd ki. Meg a főtt kolbászt is, ha nem vegetáriánus verzióban készítetted.

Ha botmixered van, akkor botmixerrel turmixold össze. Ha turmixod van, akkor öntsd bele a turmixgépbe és jó pépes állagúra keverd ki. Ha eleve rizsliszttel sűrítetted, akkor felesleges bele plusz lisztet tenni. Ha szeretnél adni neki egy kis “állagot”, akkor nyugodtan üss bele egy nyers tojást és azzal keverd össze. Vegán verzióban ilyenkor egy púpos evőkanál csicserilisztet szórjál bele. Ha túlzottan sűrű, akkor kevés vizet öntsél hozzá. Sűrűbbnek kell lenni, mint a palacsintatészta. 

Ha készen vagy vele, akkor ízlés szerint sósd-borsozd még. Erre általában nincs szükség, csak ha sótlan lett a főzelék vagy ha most több vizet kellett hozzá önteni. 

Ha készen vagy vele, akkor kissé kiolajozott, vagy kókuszzsírral kikent serpenyőben süsd meg mindkét oldalát és fogyaszd, amivel jólesik! Ha vegetáriánus vagy, akkor friss zöldségekkel, ha húsevő, akkor vedd mellé a maradék kolbászkát. Jó étvágyat!

Ha nem tudod lapáttal megfordítani a lepényt, akkor tegyél a serpenyőre egy nagy tányért, sütéshez használt kesztyű segítségével fordíts meg (tedd a lepényt a tányérra magyarul) és az így megfordított lepényt fordítsd vissza a serpenyőbe.

Gluténterápia, Kővári Elvira

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!