A csodaszer fogalom talán kicsit túlzás, de az a kis büdös, fehér valami rengeteg mindenre jó. Gyógynövény, gyógyító fűszernövény – nevezhetjük így is, meg úgy is. Gondoltad volna, hogy az amariliszfélék családjába tartozik? Én nem. És azt gondoltad volna, hogy már az ókorban is használták? Ez már valamivel könnyebben elfogadható számomra.
Az ókori Egyiptomban már haszálták, gyógyítottak vele, tulajdonképpen varázserőt tulajdonítottak neki. Hazánkban ennél jóval később, a XV. század óta termesztik és használják. Lehet, hogy abban az időben még nem tudatosult az emberekben gombaölő és antibakteriális hatása, de azt lehet mondani, hogy az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Rákkutatásban vizsgálják a rákos sejteket pusztító hatását, ezért olvasható sok helyen, hogy “rákellenes” tulajdonsággal bír.
A fokhagymát pontosan ezért érdemes szedni akkor, amikor jön az influenza-szezon – természetes védelmet ad. De betegségek esetén is érdemes beiktatni az étrendünkbe. Folyamatos szedése azzal jár, hogy a fokhagyma illatanyaga elég rendesen körbelengi a beteget. Otthon ez túl sok vizet nem zavar, tömegközlekedésnél már átgondolandó – feltéve, ha közelünkben embereket akarunk tudni.
Antibakteriális hatását orvosilag is igazolták, koleszterincsökkentő hatását sajnos eddig nem sikerült tudományosan bebizonyítani. Minden esetre több helyen olvasni erről a tulajdonságáról és arról, hogy segít az érelmeszesedés csökkentésében is.
Azt nem tudom, hogy honnan vették, hogy elűzi a vámpírokat. Valószínűleg erőteljes, nem túl kellemes szaga miatt – valljuk be, büdös.
Arra figyelj, hogy ha nyersen eszed, akkor nagyon erős a hatóanyaga, csípheti a beteg gyomrot – fekély esetén irritálja a sérült bélszakaszt.
Fogyasztása: nyersen legjobb, ha mézbe teszed a télire és úgy eszegetsz belőle egy-egy szemet. Emellett számos ételbe is lehet tenni ízesítőként, egészben, szeletelve vagy összetörve. Tinktúrát is készítenek belőle, de ismert a fokhagyma-kapszula is a bioboltok piacairól.