Gluténterápia

DIY müzli – azaz csináld magad müzliszelet

Párom anyukája nemrég egy újságkivágást adott nekem, egy remek müzliszelet receptjét. De miért csinálnék müzlit, ha lehet kapni a boltban? Sokakban nyilván felmerül a kérdés. Próbáltál már finom gluténmentes müzliszeletet bárhol venni? Kevés helyen lehet kapni, és sajnos nem állandóan.

És persze rögtön jön a kérdés, hogy mi van, ha valaki nemcsak a gluténre allergiás, hanem mondjuk a földi mogyoróra is. Vagy bármi másra, ami a gluténmentes müzliszeletben van? Akkor keresel addig, amíg nem találsz a boltban Neked valót, vagy egyszerűen megsütöt. Én szerencsés vagyok, mert “csak” gluténérzékeny vagyok.

De ettől függetlenül úgy döntöttem, kipróbálom azt a bizonyos müzliszeletet. Átdolgoztam, a saját ízlésem szerint. Ez lett a vége: 

Hozzávalók a gluténmentes müzliszelethez: 

  • 20-25 dkg aszalt szilva, datolya, sárgabarack vegyesen (az arányt az ízlésed szabja meg);
  • 15-20 dkg durvára összetört mag – én földi mogyorót és paradiót választottam, de bármilyen kemény mag jöhet, amire nem vagy allergiás;
  • 5-6 dkg amarant;
  • ha karácsonyi verzióban szeretnéd, akkor egy kis őrölt fahéj, kardamon – nekem elég ízes volt az aszalt gyümölcsökkel is, ezt hagytam.

Elkészítés: 

A magokat kissé törd meg. A recept egészben ajánlotta, de akkor nem lesz úgy fogyasztható. Pláne, ha diót választasz. Erre a legjobb egyébként egy konyharuha. Tedd rá a magokat, fedd be a konyharuha másik felével, egy húskloffolóval vagy egy kalapáccsal kicsit ütögesd meg, hogy kisebb, de még szép formás darabokra törjed a magvakat. 

Az amarántot és a magokat tedd be sütőbe és kb. 180 fokon 5-10 percig pirítsd meg. Ha van grillező a sütődben, akkor azzal jársz a legjobban. Közben az aszalt gyümölcsöket robotgép segítségével vágd apróra, pépesítsd. Vedd ki a sütőből a magokat és az amarantot és mindent keverjél jól össze. Ha megvan, akkor egy fura masszát kapsz. Akkor jársz a legjobban, ha kézzel kevergeted. Ilyenkor még nyugodtan változtass az arányon. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tedd az egészet és egyengesd el, kb. 5-6 mm vastagságúra – vagy ahogy szeretnéd majd a müzliszeletkéket. Kb. 25-30 percig süsd meg, vedd ki, majd még melegen szeld fel és hagyd kihűlni. Utána egy dobozban eláll egészen addig, amíg meg nem eszed. Elvileg egy hétig is, nekem előbb elfogyott. 

Arra figyelj, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, akkor az aszalt gyümölccsel csínján kell bánni, és a diétádnak megfelelő kis mennyiséget egyél. 

Gluténterápia, Müzliszelet, Kővári Elvira

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!