Be kell, hogy valljam, Street Kitchen rajongók vagyunk. Egyszerű, finom, könnyen elkészíthető ételeket készítenek, amiket elég könnyen át lehet konvertálni gluténmentes verzióra. Ráadásul sokszor még a vegánosítás sem olyan bonyolult dolog. Egy remek tojásos rizs receptet találtunk nemrég, amit kicsit átszabtunk a saját ízlésünk szerint. És segítek elkészíteni vegán verzióban is, hogy aki nem eszi meg a tejterméket és a tojást, ő se maradjon enélkül a finomság nélkül.
Nekünk kevesebb dolog volt otthon, mint a videóban, így azt írom le. Ebből is finom ebéd lett. De a végleges változatok száma hűtőtartalom, ízlés és kedv függvényében végtelen!
Mi otthon vadrizst vagy barnarizst használunk. Ezek a rizsfajták magasabb ásványi-anyag tartalmúak, mint a hántolt rizs, ráadásul magasabb a rost-tartalmuk is, így jobb az emésztésnek. Arra kell figyelned, hogy hosszabb idő alatt lesz kész, mint a fehér rizs. Az előfőzött, zacskós rizs persze itt is gyorsan készen van, úgyhogy választhatsz olyat is.
Ahogy a videón is láthatod, a maradék rizs felhasználására tökéletes recept, de friss rizsből is jó, nyugi.
Hozzávalók:
- főtt rizs;
- 2-3 gerezd fokhagyma;
- 2 fej lila hagyma – a recept friss zöldhagymát ír, de ilyenkor november közepén egyszerűbben is meg lehet oldani;
- 2 szép méretes sárgarépa;
- két nagy marék mélyhűtött zöldborsó;
- 2-3 tojás – ha vegán verzióban sütöd, akkor ezt kiválthatod csicseriomlettel is, a tojások helyett 10 dkg csicserilisztből készült sűrű palacsintatésztát számolj;
- 20 dkg natúr kecskesajt vagy a laktózmentes és vegán verzióban tofu;
- só-bors, kis olaj a sütéshez;
- parmezán a tetejére, mert mi nagyon szeretjük.
Elkészítés módja:
Mindent készíts össze – pucold meg és szeleteld fel a hagymát, a fokhagymát, nagyobb darabokra vágd fel a répát (előbb persze ezt is pucold meg), és készítsd elő a főtt rizst. Ha nincs maradék rizsed, akkor mielőtt bárminek nekikezdesz, tedd fel a rizst főzni. Egy csésze rizshez két csésze vizet számolj. Kis sóval, olajjal tedd fel és mire mindennel készen vagy, addigra a rizs is megfő. Ha vadrizs készítesz, akkor először azt tedd fel, utána keresgesd a wokot a kamrában.
Pucolj meg mindent és darabolj fel konyhakészre. Melegíts fel egy wokot, kis olajon párold meg a hagymát és a fokhagymát. Utóbbit fokhagymanyomón is beleteheted. Ha megvan, akkor tedd hozzá a répát, párold meg azt is, majd a borsót. Sok párolás most már nem kell, így lesz finom ropogós a tojásos rizs. Sózd-borsozd, meg ízesítsd, amivel jónak látod. Tehetsz hozzá kurkumát, gyömbért, curryt, elég nagy a választék. Utána tedd hozzá a kész rizst és forgasd össze.
Kotord a rizses valamit a wok egyik felébe, majd üsd le a másik felébe a tojásokat. Ha biztosra akarsz menni, először egy pohárba üsd a tojást és ha rendben van, onnan öntsd át a wokba. Itt kicsit sietned kell. Fapálcikával vagy favillával kevergesd meg a tojást, mintha omlettet készítenél – a technikát lesd le a videóról! Most jöhet bele a darabolt tofu vagy darabolt sütősajt. Ha ez megvan, keverd össze, szórj a tetejére reszelt parmezánt. Ez azért jó, mert nagyon finom, ráadásul laktózmentes is.
Ha vegán verziót szeretnél, akkor tofut használj. A tojások helyett pedig keverj el csicserilisztet vízzel, azt öntsd bele a wokba a tojások helyett és kavargassál belőle rántotta-állagú omlettet. A többi ugyanúgy működik, mint az eredeti receptnél.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: