Gluténterápia

Tojásos rizs vegetáriánus és vegán változatban is

Be kell, hogy valljam, Street Kitchen rajongók vagyunk. Egyszerű, finom, könnyen elkészíthető ételeket készítenek, amiket elég könnyen át lehet konvertálni gluténmentes verzióra. Ráadásul sokszor még a vegánosítás sem olyan bonyolult dolog. Egy remek tojásos rizs receptet találtunk nemrég, amit kicsit átszabtunk a saját ízlésünk szerint. És segítek elkészíteni vegán verzióban is, hogy aki nem eszi meg a tejterméket és a tojást, ő se maradjon enélkül a finomság nélkül.

Nekünk kevesebb dolog volt otthon, mint a videóban, így azt írom le. Ebből is finom ebéd lett. De a végleges változatok száma hűtőtartalom, ízlés és kedv függvényében végtelen! 

Mi otthon vadrizst vagy barnarizst használunk. Ezek a rizsfajták magasabb ásványi-anyag tartalmúak, mint a hántolt rizs, ráadásul magasabb a rost-tartalmuk is, így jobb az emésztésnek. Arra kell figyelned, hogy hosszabb idő alatt lesz kész, mint a fehér rizs. Az előfőzött, zacskós rizs persze itt is gyorsan készen van, úgyhogy választhatsz olyat is. 

Ahogy a videón is láthatod, a maradék rizs felhasználására tökéletes recept, de friss rizsből is jó, nyugi. 

Hozzávalók: 

  • főtt rizs;
  • 2-3 gerezd fokhagyma;
  • 2 fej lila hagyma – a recept friss zöldhagymát ír, de ilyenkor november közepén egyszerűbben is meg lehet oldani;
  • 2 szép méretes sárgarépa;
  • két nagy marék mélyhűtött zöldborsó;
  • 2-3 tojás – ha vegán verzióban sütöd, akkor ezt kiválthatod csicseriomlettel is, a tojások helyett 10 dkg csicserilisztből készült sűrű palacsintatésztát számolj;
  • 20 dkg natúr kecskesajt vagy a laktózmentes és vegán verzióban tofu;
  • só-bors, kis olaj a sütéshez;
  • parmezán a tetejére, mert mi nagyon szeretjük.

Elkészítés módja: 

Mindent készíts össze – pucold meg és szeleteld fel a hagymát, a fokhagymát, nagyobb darabokra vágd fel a répát (előbb persze ezt is pucold meg), és készítsd elő a főtt rizst. Ha nincs maradék rizsed, akkor mielőtt bárminek nekikezdesz, tedd fel a rizst főzni. Egy csésze rizshez két csésze vizet számolj. Kis sóval, olajjal tedd fel és mire mindennel készen vagy, addigra a rizs is megfő. Ha vadrizs készítesz, akkor először azt tedd fel, utána keresgesd a wokot a kamrában. 

Pucolj meg mindent és darabolj fel konyhakészre. Melegíts fel egy wokot, kis olajon párold meg a hagymát és a fokhagymát. Utóbbit fokhagymanyomón is beleteheted. Ha megvan, akkor tedd hozzá a répát, párold meg azt is, majd a borsót. Sok párolás most már nem kell, így lesz finom ropogós a tojásos rizs. Sózd-borsozd, meg ízesítsd, amivel jónak látod. Tehetsz hozzá kurkumát, gyömbért, curryt, elég nagy a választék. Utána tedd hozzá a kész rizst és forgasd össze. 

Gluténterápia, Kővári Elvira, tojásos rizs

Kotord a rizses valamit a wok egyik felébe, majd üsd le a másik felébe a tojásokat. Ha biztosra akarsz menni, először egy pohárba üsd a tojást és ha rendben van, onnan öntsd át a wokba. Itt kicsit sietned kell. Fapálcikával vagy favillával kevergesd meg a tojást, mintha omlettet készítenél – a technikát lesd le a videóról! Most jöhet bele a darabolt tofu vagy darabolt sütősajt. Ha ez megvan, keverd össze, szórj a tetejére reszelt parmezánt. Ez azért jó, mert nagyon finom, ráadásul laktózmentes is. 

Ha vegán verziót szeretnél, akkor tofut használj. A tojások helyett pedig keverj el csicserilisztet vízzel, azt öntsd bele a wokba a tojások helyett és kavargassál belőle rántotta-állagú omlettet. A többi ugyanúgy működik, mint az eredeti receptnél. 

Gluténterápia, Kővári Elvira, tojásos rizs

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!