Gluténterápia

Lusta dödölle – egyszerűen finom!

Nemrég olvastam arról, hogy milyen zöldségnek pucoljuk meg a héját és melyek azok, amiket csak simán megmosunk és kicsit megdörzsölünk fogyasztás előtt. Ha jól belegondolok, akkor a krumplinak is meglehetősen vékony héja van, pláne, ha még újkrumpliként vásároljuk tavasszal. Igaz, hogy a tavasz még előttünk van, de amikor körbenéztem a hűtőben, formás, vékony héjú krumplikkal találtam szembe magam. 

Így aztán úgy döntöttem, hogy csak jól megmosom, mielőtt felhasználom őket, kicsit megdörzsölgetem és ezt követően főzök belőle valamit. De mi legyen az a valami? Három szem krumpli volt itthon, abból elég kevés akármi készül el. De mi legyen az a bizonyos akármi? Bakonyi lányként szeretem a krumplit, mégsem egy tipikus bakonyi, hanem egy zalai étel jutott eszembe: dödölle! Egy tál dödölle persze nem futja a három krumpliból, de másfél adagot azért lehet belőle készíteni. 

Mi is kell a lusta dödölléhez? 

  • burgonya – egy főre két közepes méretű burgonyát számolj;
  • rizsliszt – merthogy gluténmentesek vagyunk;
  • hagyma – attól függ, mennyire szereted hagymásan. Egy kisebb fej hagyma elég két főre;
  • kevés növényi zsiradék az ételbe (kókuszzsír a legjobb, ha eszel állati eredetű ételt, akkor jöhet a vaj);
  • kevés kókuszzsír vagy olaj a sütéshez;
  • kis só;
  • növényi tejszín vagy laktózmentes tejföl vagy kefír (ha vegán variációban készíted, akkor ezt kihagyhatod, laktózmentes formában elég könnyen meg lehet oldani laktózmentes tejföllel).

Hogyan készítsd el könnyen, relative gyorsan a dödöllédet?

Most meg a burgonyát, kockázd fel kis darabokra. Önts rá annyi vizet, hogy épp, hogy ellepje. Tegyél sót is a vízbe, mert az ételt már nem sózzuk. Amíg fő a burgonya, addig hámozd meg a hagymát (annak nem túl finom a külső része, én nem enném meg, a lustaságon itt túl kell tenni magad), szeleteld karikákra. Majd forrósíts meg egy serpenyőt és a hagymát szép aranybarnára pirítsd meg. 

dr. Kővári Elvira, gluténterápia, lusta dödölle

Ha ezzel készen vagy, akkor a hagymát tedd félre egy edénybe és a serpenyőt is vedd le a tűzről/kerámialapról. Hagy benne az olajat, vagy a zsírt, amiben főztél.

Eközben biztosan megfőtt a krumpli. Nem baj, ha szétfő, úgyis össze kell törni, úgy könnyebb lesz. Öntsd le róla a víz egy részét egy pohárba (ami bírja a meleget, mert forró a víz), a többit meg nyugodtan öntsd ki. Törd össze alaposan a burgonyát, majd adjál hozzá egy bő teáskanálnyi kókuszzsírt vagy növényi olajat, vagy vajat (diétától függően). Adjál hozzá annyi rizslisztet, hogy nem túl lágy, nokedli-állagú tésztát kapjál. 

Közben tedd vissza a serpenyőt ismét melegedni és ha átforrósodott az olaj, akkor kis galuskákat szaggass belőle, valahogy így nézzen ki az egész: 

dr. Kővári Elvira, gluténterápia, lusta dödölle

Persze lehet kicsit szebb, kicsit csúnyább az egész, formázhatsz belőle kis lapos golyócskákat is, de ehhez úgysem lesz türelmed. Aranybarnára süsd meg minden oldalát (egy fakanállal meg tudod forgatni). Ha készen van, akkor forgasd bele a hagymába, vagy csak egyszerűen szórd rá a hagymára. Növényi tejföllel vagy nem vegánok laktózmentes tejföllel is fogyaszthatják. Finom! 

dr. Kővári Elvira, gluténterápia, lusta dödölle

És hogy miért lusta? Mert lusta voltam krumplit pucolni…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!