Gluténterápia

Variációk rakott krumplira

Tudom, hogy ünnepek környékén nem a rakott krumpli az, ami eszedbe jut, ha főzni kellene, nálunk mégis ez volt egyik nap ebédre. Szeretjük és kész. Egyszerű étel. Igaz, kicsit időigényes, viszont a nettó munka meglehetősen kevés vele. Ha jól belegondolsz, sokféleképp el lehet készíteni.

Nézzük először az alapreceptet! Hozzávalók:

  • 7-8 közepes burgonya;

  • 5-6 tojás;

  • egy jó nagy laktózmentes tejföl (merthogy laktózmentesen étkezünk);

  • só, bors, paprika;

  • füstölt kolbász – ha nem vegetáriánus verzióban készíted,

  • kis vaj, vagy olaj.

Elkészítés:

Sós vízben főzd meg egészben, héjastól a burgonyákat. Ez legalább fél óra. Ha nagyobb a krumpli, akkor még ennél több időbe is telik. Főzd meg közben a tojásokat is keményre. Amíg azok főnek, addig szeleteld fel a kolbászt.

Egy tepsit vajazz ki, vagy kenj ki olajjal, gyújtsd be a sütőt. Ha szeretnéd tudni, mikor van kész a burgonya, egyszerűen egy villát szúrj bele. Ha gond nélkül bele tudod szúrni, akkor kész. Vedd ki a vízből és még melegen pucold meg. A tojás is biztosan készen van eddigre. Ha kivetted a vízből, tedd azonnal hideg víz alá, így könnyebb lesz pucolni. Szeletelj fel mindent. Majd szépen rétegelve tedd a serpenyőbe a burgonyát, tojást, esetleg kolbászt, tejfölt, így szépen sorban. Ha egy réteggel megvagy, kicsit fűszerezd meg. De légy vele óvatos! A tetejére tejföl kerüljön. Tedd be a korábban már előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt süsd készre 200 fokon. Vagy amikor már megpirult a tejföl.

Ha ezt a receptet már unod, akkor adok néhány tippet, hogyan dobhatod fel a rakott krumplit.

        1. Tegyél egy nyers tojást a tejfölbe, keverd össze és így öntsd az egészre.

        2. A tojás mellett nyugodtan tegyél fűszereket a tejfölbe.

        3. Használj provance-i fűszereket! Tegyél a tejfölbe is, meg nyugodtan szórd rá a krumplira is a sütőben.

        4. Szeletelj mást is a sütőbe. Vegyél olivabogyót, szeleteld fel! Vegyél paprikát és szeleteld fel – legjobb a kaliforniai, de az ára december végén nem a legkedvezőbb. Tegyél hozzá bármilyen zöldséget, ha szereted. Ha vegetáriánus verzióban készíted, akkor nincs is más választásod, hiszen a kolbász kimarad.

        5. Tegyél a tetejére reszelt sajtot. Mi nemrég vettünk chedar-t, egyik legjobb sajt erre a célra. Tegyél közé is sajtot, úgy még finomabb!

        6. Kolbász helyett használj füstölt tofut, vagy füstölt sajtot és jobb íze lesz, ha nem eszed meg a húst.

        7. Ha húst eszel hússal, akkor piríts meg egy lábasban darabolt bacont és kezd azzal a rétegezést a kolbász mellett.

        8. A hagyma sohasem árthat. Szeletelj fel vöröshagymát és azt is rétegezd a krumplira. Jöhet persze fokhagyma is.

Bárhogy is döntesz, az ízekre azért figyelj oda, ne legyen túl kusza. A lényeg, hogy tudd, lehet ám variálni a rakott krumplit is. És még egy javaslat: ha lehet, akkor fogyaszd el, amikor kivetted a sütőből. A pirult sajt a tetején másnap nem az igazi. Bár akkorra meg jobban összeérik a közepe. Valamit valamiért. Jó étvágyat!

rakott krumpli, dr. Kővári Elvira, Gluténterápia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!