Ha gluténérzékeny vagy, akkor tudod, hogy a legnagyobb gondot a munkahelyen történő étkezés jelenti. A menzák legyszerűen nincsenek erre felkészülve. Ha szerencsés vagy és ki tudsz menni gluténmentes étterembe a környéken, akkor már remek életed van. Ha házhoz szállított gluténmentes étel is megoldható, akkor extra jó. De tudjuk, hogy bizony ez egy elég nehezen megoldható probléma, pláne vidéken. Az meg külön nehezített pálya, ha valaki vegetáriánus, mint én, nem is beszélve a vegánokról.
Ilyen esetben nem sok választásod marad: főzni minden nap. Ez bizony meglehetősen bonyolult feladat tud lenni. Mert este nem sok embernek van kedve órákat a konyhában állni és egy idő után már elég unalmas azon gondolkodni, hogy mi legyen másnap ebédre. Hacsak nem minden héten ugyanazt a menüt főzöd le.
Ha gyorsan szeretnél valami finom gluténmentes egyszerű ételt főzni, akkor a dhal a legjobb megoldást – kicsit felturbózva. A dhal egy alapvetően indiai sűrű lencseleves, de több más országban is készítenek hasonlót. Egyszer azt olvastam, hogy a dhal minden háznál más és más. És pont ez benne a szép. Az alap ugyanaz, de elég jól tudod variálni az ízeket. Ha sűrűre csinálod, akkor raguként működik a dolog és nyugodtan főzhetsz hozzá köretet. Én általában ezt az utóbbi variációt választom, így nálunk hetente egyszer biztosan dhal van.
Akkor nézzük az alapokat. Mi is kell ehhez a szerintem megunhatatlan ételhez?
Hozzávalók:
- egy bögre vörös lencse;
- egy bögre hagyományos lencse;
- egy nagy fej vöröshagyma;
- só, bors, fűszerek;
- kis olaj vagy kókuszzsír a pirításhoz.
Ha változatosabban akarod elkészíteni, akkor használhatsz még mást is. Én általában a hagyományos lencsét váltom ki ezekkel:
- zöldborsó;
- csicseriborsó;
- burgonya;
- répa;
- meg ami épi van otthon.
Hogyan készítsd el a sűrű dhalt?
Ha hagyományos lencsét is teszel bele, akkor azt áztasd be a szokott módon. Ha este főzöl, akkor reggel mosd meg, válogasd ki és sok vízben hagyd állni estig. A vörös lencsének ez nem kell. Ha nem konzerv csicseriborsóból készíted, azt még jobb, ha előző este áztatod be.
Kezdd lehetőleg a körettel! Én vadrizst vagy barna rizst szoktam hozzá készíteni, ezeknek hosszabb a felszívódási idejük, nem leszel olyan éhes, a vércukor szintedet sem terheli meg. Ráadásul több benne a szervezetnek hasznos anyag is, mint a hántolt, fehér rizsben. A zacskón rajta van, hogyan kell főzni. Ha nincs, akkor kétszeres vízben tedd fel, ennek általában hosszabb idő kell, mint a fehér rizsnek.
Ezután pucold meg a hozzávalókat és szeleteld fel őket. Én általában úgy szoktam, hogy vörös lencsét mindig használok és ahhoz vagy borsót, vagy csicseriborsót vagy répát használok. A krumpli elég semleges, így egy-egy szem feldarabolt burgonyát bármihez tehetsz.
Végy egy wokot vagy serpenyőt, aminek van teteje. Ebben párold meg a hagymát szép üvegesre. Ha készen van, add hozzá a többi zöldséget. Először a vöröslencsét, majd a többit az általad választott sorrendben és mennyiségben. Pirítsd meg, fűszerezd meg, majd öntsél hozzá jó sok vizet. Lepje el az ételt, és úgy egy ujjnyi maradjon még a tetején. Fedő alatt főzd meg. Ha szükséges, akkor engedj hozzá még vizet. Persze minden attól függ, mennyire szereted sűrűn.
Ha főzelékszerűen jobban ízlik, akkor egy kanál rizslisztből készíts habarást. Magyarul egy kanál rizslisztet keverj el 1-1,5 dl hideg vízzel, majd öntsd a lencsés raguhoz. Gyorsan készen van, én fél óra alatt meg szoktam főzni az adagunkat. Eközben a rizs is készen van és máris eheted. Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: