Gyerekkoromban elég gyakran volt tejbegríz. Utólag már tudom, hogy ezzel nemhogy használtunk volna a fejlődésemnek, de ártottunk. Az ízét szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, nem készítek tejbegrízt. De mivel lehet helyettesíteni akkor a búzadarát, ha valami édesre vágyom vacsorára. Vagy reggelire. Vagy tízóraira. Elég sok minden van a kalapban, szerencsére:
Én valami miatt nemrég a kölest próbáltam ki “tejbegríznek”. Na jó, ez így nem igaz, mert a köleskása is sokak által ismert étel. Nálunk egy nehezítés van még, a párom laktózérzékenységet. Ezért tej nincs itthon – amúgy sem egészséges a tej, szóval nem gond, ha nem az életünk része. Tej helyett kókusztejet használunk. Ez növényi, nincs benne laktóz, kazein, ellenben van benne zsír. Ez pedig kell az egészséges étkezéshez – persze, csak módjával.
Hogyan is készítsd el a köleskásádat? Végy egy bögre kölest. Az az igazság, én az ilyen ételeket bögrével mérem. Az én bögrém 2,5 dl, amiből két felnőtt adag kása kijön. Jól mosd meg a kölest! De tényleg! A köles külső része szaponint tartalmaz. Egy egy nagyon keserű anyag. Ha nem mosod meg rendesen a kölest, akkor keserű lesz az egész és megutálod ezt az álgabonát. Pedig semmi utálnivaló nincs rajta, egyszerűen ízetlen.
Egy edénybe tegyél fel olvadni kb. egy evőkanál kókuszzsírt (ne ijedj meg, ha nincs otthon, kevés olaj is jó), ebbe tedd bele az alaposan megmosott kölest. Kicsit keverd össze, nem kell megpirítani. Ezután öntsd bele a folyadékot és a csipet sót. Forrald fel, majd lassú tűzön kevergetve fedő nélkül főzd addig, amíg szépen meg nem dagad a köles. Akkor kicsit tedd rá a fedőt, terítsd meg az asztalt, vedd elő az ízesíteni valókat és már fogyasztható is – miután elhűlt.
Én mandulával, fahéjjal ízesítettem.