Update: 2017. december 21-én a konyha bezárt. Örökre.
2013. Ez volt az az év, amikor megszületett egy ötlet, kipattant egy szikra. Majd két nő (Hadarik Rita, Juhász Kriszta) 6 hét alatt váltott valóra egy álmot. Akkoriban a „gluténmentes” jelzőtől még sokan megijedtek, így eleinte inkább a „reform konyha” szót használták. Pedig a konyha már a kezdetektől gluténmentesített volt. A Köles konyhát úgy alakították ki, hogy ez a konyha, mióta Köles a Köles, nem látott glutént. Akkoriban az ilyen kialakítás ritkaság volt Budapesten. Sőt, manapság sem gyakori a kizárólag gluténmentes konyha.
Ez a ritkaság szerencsére a mai napig működik. Az alapítók közül Rita már nem a Kölesben éli gasztro-életét, de Kriszta mai napig „Köles” Kriszta – ahogy sokan ismerik. Élete az étterem, bár szerintem ez ennél több. Számára a gluténmentes étterem üzemeltetése életmód, életforma, küldetés. Legalábbis én így látom. De nemcsak nála, hanem az étteremben dolgozóknál (fiúk és lányok vegyesen) azt látom, hogy a gluténmentes főzés szeretete nagyon fontos.
A kezdetekben napi menüket készítettek. Az ételek nagy része egyben laktózmentes is. Hiába a laktáztabletta, akkor is van egy kis hatás. A laktózérzékenyeknek kifejezett megkönnyebbülés, hogy tejjel készített ételek tej helyett kókusztejjel készülnek, így nincs hasfájás, hascsikarás. És hogy mi a legjobb benne? Hogy nem veszed észre, hogy gluténmentes vagy laktózmentes ételt eszel.
Egy idő után megindult a házhoz szállítás is. Ez gluténérzékenyeknél nagyon fontos. Sokat találkozom azzal, hogy nincs mit enni az üzemi menzán és sok ételkiszállító cég sem garantálja a gluténmentességet. Aki nem akar minden nap főzni és a környéken nincs hova mennie, annak marad a házhoz szállítás. Ez is megoldható a Kölesben.
Ami a legjobb az egészben, hogy ha nem vagy gluténérzékeny, akkor sem fosztanak meg az étel élvezetétől. Nem a párom az egyetlen, aki nem gluténérzékeny, mégis szeret itt enni. Az ételek finomak, ízletesek. Mindenre van alternatíva.
Tavaly nyáron pedig megtörtént az első jelentős bővülés az éttermi kínálatban: reggeli. Az megvan, amikor elrohansz otthonról és nincs mit enned reggelire? Merthogy tele van a város pékáruval, de Te nem ehetsz sehol? Na, ez az, amin segít a Köles konyha. Ha az Oktogon környékén jársz és kopog reggel a szemed az éhségtől, akkor nyugodtan menj be a Kölesbe! Ha nem vagy gluténérzékeny akkor is, mrt finom!
És most jön a lényeg, amiért ez az egész cikk íródott: a vacsora!
Nem olyan régen beszélgettünk a Köles konyhában a lányokkal, hogy új rendszer lesz: „a la carte” is lehet rendelni ételt vacsoraidőben. A vendéglátóipari tapasztalatnak köszönhetően gyorsan kitalálták az étlapot, ami az idényzöldségeknek, idénygyümölcsöknek megfelelően változhat, így könnyen elképzelhető, hogy két hónap múlva már más választék fogad minket.
Az étlap kialakításánál szempont volt, hogy legyen vegetáriánus, vegán étel is minden kategóriában. Ez számomra külön öröm, mert vegetáriánusként sokszor alig van választék. Itt szerencsém van, nem gond választani. Így van a Köles konyha étlapon vegetáriánus leves, főétel, hamburger is. Na jó, én nem eszem húst, de azért megnéztem a húsos kínálatot is. Ott is hozza a konyha a választékot: van csirke, van pulyka, van marha és sertés is. Nem gond, ha valamit nem szeretsz, van miből választani. Van, aki nem eszi meg a marhát. Nem gond, válassz csirkét!
Már számos alkalommal láttam, hogy napközben hamburgereznek a konyhában, így vacsoraidőben sem kell hamburger nélkül maradnod. Nemcsak a zsemle gluténmentes, de a hús is „igazi”. Ott készül frissen a hamburgerhús, ha valaki azt szeretne választani.
Emellett két leves van az étlapon, az egyik húsos, a másik vegán.
A desszertek pedig a napi választékból jönnek. A csokis brownie-t próbáltátok már? Az az a süti, amit meg kell kóstolni – persze, ha szeretitek a nagyon csokis, de mégsem édes, gyümölcsös finom piskótát. Ami úgy omlik a szátokban és a valódi csokoládé ízét érzitek. Idénygyümölcsökkel készítik, így ettem már gránátalmásat, körtéset, banánosat, szilvásat is.
De térjünk vissza vacsorához. Mi vegán paela-t ettünk (na jó, ezt én választottam) és marhapörköltet nokedlival. A párom szereti a nokedlit, amit én otthon nem emlékszem, mikor főztem utoljára. Azt mondta, hogy ez tényleg nokedlis nokedli volt. El kell, hogy áruljuk, rizslisztből nem olyan egyszerű nokedlit készíteni. Így megfelelő állagú nokedli elkészítése gluténmentesen jóval nehezebb, mintha búzalisztből főznéd. Ez sikerült, finom lett.
A paela csicseriborsóval kifejezetten nagy ötlet! Nincs benne hús, nincs benne glutén, ráadásul laktózmentes is. Kell ennél több? Szerintem nem.
Az itallap a szokásos, tele bőven szörppel és aki alkoholt akar fogyasztani, itt nem gond a sörözés sem. Nemcsak bor, hanem gluténmentes sör is kapható. Én absztinens vagyok, ezt eddig nem kóstoltam meg.
A Köles konyhában nyugodtan leülhetsz, a földszinten és a galérián is van ülőhely. A nyitvatartás is bővült a vacsorának köszönhetően. Hétfőn este 8-ig, a többi nap este 10-ig vannak nyitva. Ha nincs kedved főzni, vagy ha nem is tudsz, mert üres a hűtő, vagy ha nem Budapesten laksz és kopog a szemed a városban az éhségtől, most már nyugodtan mondhatom, hogy reggeltől estig van mit enni a Köles konyhában.
És hogy mi a véleményem a Köles-vacsoráról, mint törzsevőnek? Elfogulatlan véleményt nem tudok írni, mert mi rendszeresen ott eszünk. Őszintén megmondom, ahol elsőre nem ízlik az étel, nem megyek vissza. A Köles konyhában másodszor is, harmadszor is, meg sokadszor is ízlett az étel. Az étel jó alapanyagokból készül, frissen. Így nem gond, ha nincs kedved másnapra főzni és elviszel egy adag ételt.
Ár-értékarányban szerintem nagyon jó választás, ráadásul az elhelyezkedése is baráti. Az Oktogontól kis séta, vagy leszállhatsz a 4-6-os villamos vonalán a Király utcánál. Onnan is alig kell gyalogolni. A Kertész utcában egy fali cégér mutatja, hogy hol ér véget az éhséged.
Menj be, kóstold meg! Hogy miért? Mert szerintem finom és valóban gluténmentes.
Ezen a honlapon találod meg őket: http://www.koleskonyha.hu
Pontos címük: 1073 Budapest, Kertész utca 41.
Nézd meg, milyen jól néznek ki az ételek, a hely, majd menj el és kóstold is meg a kínálatot!
Update: A KÖLES KONYHA SAJNOS MEGSZŰNT
Mivel ez az étterem volt a kedvenc helyem, ezért ezzel a linkkel gondolok azokra a csodás péntekekre, amikor munka után valami nagyon finomat ettem.
MentésMentés
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: