Gluténterápia

Krémleves – egyszerű, gyors vacsora

Odafigyelsz az egészségedre? Odafigyelsz az étkezésre? Akkor mit eszel vacsorára? Nap, mint nap jönnek elő ezek a kérdések. Azt régóta tudjuk, hogy este nem egészségesek a nehéz ételek. Hogy is van a közmondás? 

  • reggelizz, mint egy király,
  • ebédezz, mint egy polgár,
  • vacsorázz, mint egy koldus. 

És persze jönnek a kifogások, hogy nincs időm ebédelni, reggelizni, mindig csak rohanás van. Ez valóban igaz. De emiatt biztos, hogy nehéz ételt kell enni este? Miért nem lehet tápláló, könnyű ételt fogyasztani? 

Bevallom, ilyenkor bizony nehéz választás előtt állunk. Pláne akkor, ha jól is akarunk lakni és nem akarunk éjjel 11-kor a belebújni a hűtő legmélyebb zugaiba. 

Erre egy ötlet a krémleves. Nem mondom azt, hogy mélységes jóllakottságot érzel utána. Azt sem mondom azonban, hogy ha megetted, máris étel után nézel. Találtam egy-két tippet is, amivel kicsit felturbózhatjuk a levesünket. 

Hozzávalók krémlevesekhez: 

  • zöldség – ami van otthon, például répa, brokkoli, zöldborsó, kukorica, meg még ami eszedbe jut, lehetőség szerint egyféle;
  • zöldség alaplé – kezdetben kiválthatod gluténmentes leveskockával vagy egyéb levesporral is;
  • kevés olaj vagy kókuszzsír;
  • só, bors, fokhagyma – kiválasztott zöldségnek megfelelő ízvilágban, vagy teljesen más, ha éppen Gordon Remsey nyomaiba akarsz lépni;
  • egy szem burgonya – teljesen mindegy, mit főzöl, ez egy kicsit dúsítja az ételt;
  • feltét – gluténmentes crouton, gluténmentes pirított kenyér, reszelt parmezán, húsevőknek akár pirított szalonnadarabkák.

Hogyan készítsd el a krémlevesedet?

Egy szabadon választott lábosban hevíts fel egy kevés olajat vagy kókuszzsírt. Ha szükséges, egy-két gerezd fokhagymát nyomjál át fokhagymanyomón és egy picit pirítsd meg az olajon. Arra tedd rá a szabadon választott zöldségedet. Kicsit pirítsd meg, majd fedő alatt kezdd el párolni. Úgy 1-2 perc után öntsd rá a zöldség alaplevet. Ha éppen nincs otthon, akkor öntsd fel vízzel és tedd bele a leveskockát, gluténmentes levesport, vagy amit akarsz. 

Az a lényeg, hogy úgy öntsd fel vízzel, hogy épp, hogy ellepje a zöldséget. Ha szükséges, akkor sózd-borsozd-fűszerezd még a zöldséget. Tedd rá a fedőt, főzd forrásig, majd fedő alatt főzd addig, amíg puha nem lesz a zöldség. Ha kukoricát főzöl, akkor ne feledd, az az életben nem puhul meg olyanra, ahogy gondolod. Annak elég max. 10 perc főzés.

Ha úgy gondolod, készen van, akkor vedd le a fedőt és vedd elő a kézi botmixert. Az előkészített krémlevest turmixold össze, sűrű, homogén állagúra. És már készen is van a levesed! Tálaláskor tehetsz rá reszelt parmezánt, kis gluténmentes croutonokat, pirított szalonnát, ha eszel húst. Fogyaszthatod pirított gluténmentes kenyérrel is. Rövid idő alatt kész van a krémleves, jó sok rost és vitamin van benne, tápláló. Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!