Necsak mondd, hogy legfontosabb az egészség, hanem tegyél is érte! Hazánkban a tél hideg, ezért friss zöldségeket, gyümölcsöket csak külhonból tudunk hozatni. Most már nem hivatkozhatsz arra, hogy aranyárban mérik a salátát. Visszavonhatatlanul bekövetkezett a tavasz! Nézz körül a piacon! Merj zöldséget venni, merj zöldséget enni.
A zöldségek fogyasztása több szempontból is jót tesz az egészségnek:
- magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk van – ezért pótolhatod a téli veszteséget;
- mint élelmi rost, jót tesznek az emésztésnek – kitisztítják a beleket;
- ha húst eszel tésztával, az eltérő lebomlási idő miatt a gyomorban nehezített az emésztés, a zöldséget hússal fogyasztva nem terheled meg a gyomrodat;
- nyugodtan eheted este is, nem lesz gond az elalvással;
- ha zöldséglét készítesz belőlük, akkor egy kulacsban magaddal is viheted – megvan a folyékony vitaminadagod;
- bizonyos növények gyógyhatással is bírnak, így megelőzik a betegséget, vagy segítik a gyógyulást;
- és ha egyenként megnéznénk a növényeket, akkor egy csomó mindent lehetne még írni, de valahol véget kell vetni a felsorolásnak.
Mikor egyél zöldséget? Reggel, délben, este! Meg amikor kedved van. Ha nincs hozzá kedved, akkor is egyél zöldséget! Például csinálhatsz salátát sült hússal vagy grillezett tofuval.
Hogyan készítsd el a zöld salátát?
Hozzávalók:
- 2 nyers répa;
- 3-4 levél káposzta – szintén nyers;
- 3-4 levél jégsaláta (ez finomabb, mint a hagyományos saláta, amit még nem is nagyon lehet venni);
- 1 fej lilahagyma vagy 2-3 szál újhagyma;
- néhány szem koktélparadicsom;
- extraszűz olivaolaj;
- kevés balzsamecet;
- egy főre 20-25 dkg csirkemell vagy ugyanennyi tofu (itt szó szerint zárójelben megjegyzem, hogy a tofu nem biztos, hogy a legegészségesebb táplálék), vagy ugyanennyi gomba.
Hogyan készítsd el a friss salátádat?
Pucolj meg és moss meg minden zöldséget, hogy fogyasztható legyen. A répát nagy lyukú reszelőn reszeld le, a többi zöldséget kockázd fel apróra. A koktélparadicsomot elég, ha négybe vágod. Az egészet tedd bele egy tálba, keverd alaposan össze. Majd tegyél hozzá extraszűz olívaolajat. Azért ilyet, mert a sima olívaolajjal főzni szoktunk, az extraszűz olajat pedig nyersen a salátába tesszük. Tedd félre, hadd érjen kicsit össze az íze.
Ha ez megvan, a húst vagy a gombát vagy a tofut – amihez éppen kedved van és amit a táplálkozási szokásaid megengednek – mosd meg, darabold fel, majd fűszerezd meg. Figyelem, a gombát ne sózd, csak közvetlenül fogyasztás előtt. A csirkemellet sózd-borsozd-paprikázd és forgasd be olajba is. Ha ezzel készen vagy, egy felhevített serpenyőben süsd meg és máris fogyasztható, gyors és könnyen elkészíthető ebédet kapsz. Ráadásul egészséges is, ha így nyersen készíted el a zöldséget.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: