Az internetet ellepték a különböző bodzaszörp receptek és képek. Ha most döbbentél rá, hogy nem mentél ki a szabadba bodzavirágot gyűjteni, ne aggódj! Van még ehető a bodzában a virágzás után is!
A bodza latin neve sambucus nigra. A gyógyhatásaiért ismert fekete bodza, közismertebb nevén csak egyszerűen bodza egy cserje, azaz nem más, mint egy kis fa. Ez azért fontos, mert így könnyen meg tudod különböztetni a gyalogbodzától, vagy más néven földi bodzától. A gyalogbodza olyan, mint egy megerősödött gyom. Korántsem nő meg akkorára, mint a gyógyhatású bodza, hiszen lágyszárú növény. Ez a növény mérgező hatású, bár a gyógyászatban hozzáértők használják bizonyos betegségek esetén egyes részeit.
Ha szeretnéd kipróbálni a szörpöt is, akkor egy egészséges verziót ajánlok Neked! Ökoanyu nyírfacukorból készíti a szörpöt. Ennek a glikémiás indeke 7, így cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén barátságos italt készíthetünk belőle. (A cím ne tévesszen meg, olvasd végig a készítési módot. Ez a cukor fogyasztható diétában is.)
És persze ne feledkezz meg a bodzalekvárról sem! Ennek az elkészítése kicsit bonyolultabb. Gyűjts össze annyi érett bogyót, amennyi szerinted elég lesz ahhoz, hogy kipróbáld a lekvárt. Ezt nyugodtan gyűjtheted akár műanyag vödörbe is. Ha hazaértél, mosd meg alaposan, majd szedd le a bogyókat a szárról. Egyenként. Ez elég macerás dolog, sokszor kiidegeli a készítőt, ezért alaposan gondold át, mielőtt nekikezdesz. Arra ügyelj, hogy a bodzabogyó nagyon fog, ha nem kesztyűben készíted, akkor garantáltan lila lesz a kezed.
Ha még nem dobtad ki az egészet a szemetesbe, akkor paradicsomprésen nyomd át az egészet. Ez ezért fontos, mert tele van apró maggal, ami miatt élvezhetetlen a lekvár. Ha nincs ehhez kedved, akkor próbálkozhatsz turmixgéppel is, de úgy nincs rá garancia, hogy azok az egészen pici magok eltűnnek.
Majd az egészet főzd sűrűsödésig. Ha nem szereted az ennyire savanyú lekvárt, akkor a gyümölcs mennyiségének negyede mennyiségű nyírfacukrot használj. Ha kellőképp besűrűsödött (bocs, de erre nem tudok jobb szót, egyéni tapasztalat lesz), akkor tedd be előzetesen fertőtlenített üvegekbe. Ezt úgy kapsz, hogy egy nagy fazékban vizet teszel fel és amikor forr, akkor beleteszed a befőttes üvegeket és a tetőt. Majd innen jön a neheze, ugyanis kézzel már nem érhetsz hozzá. Valamilyen konyhai eszközzel vedd ki a forró vízből és tedd egy előre fertőtlenített tálcára. Majd ebbe öntsd bele úgy a lekvárt, hogy ne érj hozzá az üveg szájához. Minél többet tegyél bele, hogy lehetőleg ne maradjon levegő az üvegben. Tedd rá a tetejét majd állítsd fejre és hagyd, hogy így hűljön ki.
Ha van türelmed a dunsztoláshoz, ezen az oldalon találsz róla rengeteg információt.
A bodzából készítenek pálinkát is, így ha nagyon reménytelen a helyzet a lekvárfőzésnél, még mindig lehet belőle alkoholos ital. Ez már bonyolultabb művelet, így pálinkakészítési tudás nélkül ne állj neki. Inkább keress a neten valakit, aki ért hozzá és vidd el neki, ha bodzapálinkát szeretnél saját szedésű gyümölcsből.