Az A-vitamin is az emberi szervezet legfontosabb, leghasznosabb vitaminjai közé tartozik. Amikor A-vitaminról beszélünk, mégsem egy vegyületről beszélünk, hanem többről. Melyek ezek? A-vitamin megjelölés az alábbi vegyületek átfogó megnevezése:
- Retinol ~ A-vitamin-alkohol;
- Retinál ~ A-vitamin-aldehid;
- A2-vitamin ~ 3,4-Didehydroretinol;
- Provitaminok ~ alfa-, béta-, gamma-karotin és más A-vitamin aktivitású karotinoidok.
A továbbiakban, amikor A-vitamint írok a cikkben, egységesen valamennyi, ilyen hatású vegyületről írok.
Mit is kell tudni az A-vitaminról?
Elsősorban azt, hogy zsírban oldódó vitaminjaink közé tartozik. Ilyen például a mostanában annyit hallott D-vitamin is.
Mik az A-vitamin legfontosabb hatásai?
- részt vesz a látóbíbor felépítésében – ez valószínűleg nem nagy újság, hiszen milyen sokat halljuk, hogy kell a jó látáshoz a sok A-vitamin (éljen a sárgarépa!),
- a csontnövekedésben is szerepet játszik, mégha nem is elsődleges szerepet,
- a reprodukcióban, az embrionális fejlődésben is fontos az A-vitamin – bár ha őszinte akarsz lenni, akkor itt valamennyi alapvető vitaminra szükség van;
- a hölgyek biztosan ismerik az A-vitaminnak azt a tulajdonáság, hogy részt vesz a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartásában,
- emellett antioxidáns, gyökfogó tulajdonságú – ez a tulajdonsága pedig a daganatos betegek táplálékkiegészítőinek fontos összetevőjévé teszi.
De akkor miért kell annyi sárgarépát enni, ha jól akarunk fütyülni?
Hát azért, mert a fenti tulajdonságok mellett a sárgarépa jót tesz a nyálkahártyának is, csökkenti a gyulladást a légutakban. Sőt, bizonyos szintig védelmet is nyújt a légutak részére. Gyulladt torokkal meg ugye nem lehet fütyülni. Most utólag már értem, miért mondták gyerekkoromban annyit, hogy egyem meg a sárgarépát a levesből, hogy jobban fütyüljek. Na, a fütyülés nem jött össze – nem vagyok egy nagy füttybajnok. Bár ez nem azért van, mert be lenne gyulladva állandóan a torkom.
Ilyen sok előnyös hatás mellett vannak hátrányai is az A-vitamin fogyasztásának?
Az A-vitamin fogyasztása mindaddig nem káros, amíg nem viszed túlzásba. Mint minden zsírban oldódó vitamint, az A-vitamint is túl lehet adagolni. Ehhez mondjuk rengeteg mennyiséget kell megenni, de bizony előfordulhat, hogy túlzottan felhalmozódik a vitamin a májban, ami nem tud vele mit kezdeni.
Melyek az A-vitamin túladagolás jelei? Többek között:
- fejfájás,
- hányás, gyomorpanaszok,
- rossz közérzet,ingerlékenység,
- étvágycsökkenés,
- hajhullás.
Na jó, de akkor mi a másik véglet? Honnan tudhatod, hogy nem ettél elég A-vitamint? Mik az A-vitamin hiány jelei? Többek között:
- a hámszövet-sorvadás,
- a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése,
- a bőr kiszáradása,
- hajhullás, -töredezés,
- nyálkahártya szárazsága;
- farkasvakság,
- látászavarok.
Akkor mégis mik a legfontosabb A-vitamin források?
A felsorolásban nem különítem el az egyes táplálékokat, hogy melyek tartalmaznak retinolt vagy az A-vitamin provitaminját.
- máj, vese,
- tojássárgája,
- tengeri halak,
- sötétzöld leveles zöldségek – például paraj, kelkáposzta,
- répa – itt kiemelném, hogy dr. Kovács Anikó gyógyszerész egyik cikkében írja, hogy már napi egy sárgarépa fogyasztása is hasznos A-vitamin hiány leküzdésére;
- sárgadinnye,
- sütőtök,
- paradicsom,
- pirospaprika,
- csalán,
- szemvidítófű – hogy csak a legfontosabbakat említsem.
A fenti növények közül bizony a paraj, a sütőtök, a répa is a gyógyító növényeink közé tartozik. Nemcsak D-vitamint tartalmaznak, számos más anyagban gazdagok. Ugyanúgy, ahogy a paradicsom is. Az egészséged megőrzése érdekében fontos, hogy ezeket a gyógyító növényeket ne hagyd ki az étrendedből!
És persze ne feledkezz meg a csalánról sem! A-vitamin tartalma mellett C-vitamint is tartalmaz. A csípős anyag egy idő után elillan, akár főzeléket is készíthetsz belőle, vagy salátába is teheted. Arra figyázz, hogy erős vízhajtó, tartósan nem ajánlott fogyasztani.
Ha A-vitamin tartalmú ételeket fogyasztasz, érdemes figyelni arra, hogy zsírban oldódó vitamin révén kell egy kis zsír is az ételbe. Ha vegán vagy, akkor növényi eredetű zsírral oldd meg a problémát. Ha a sárgarépát szereted, akkor pedig arra érdemes figyelni, hogy enyhé párolva az A-vitamin jobban felszívódik, mint a nyers sárgarépából.
Ne azért egyél répát, mert a nyulak szeretik (egy ideje már tudjuk, hogy ez nincs teljesen így), hanem azért, mert a répa egészséges!
Olvasd el a Vitaminológia többi cikkét is:
És ne feledkezz meg az ásványi anyagokról sem:
Ha pedig érdekel, hogy milyen, Magyarországon kifejlesztett, könnyen és jól felszívódó vitaminokkal tudod pótolni a hiányodat, akkor vedd fel velem a kapcsolatot a képernyő jobb oldalán, az “Üzenj a blogger(ek)nek” menüpontban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: