Vitaminológia – A-vitamin

Az A-vitamin is az emberi szervezet legfontosabb, leghasznosabb vitaminjai közé tartozik. Amikor A-vitaminról beszélünk, mégsem egy vegyületről beszélünk, hanem többről. Melyek ezek? A-vitamin megjelölés az alábbi vegyületek átfogó megnevezése

A továbbiakban, amikor A-vitamint írok a cikkben, egységesen valamennyi, ilyen hatású vegyületről írok.

Mit is kell tudni az A-vitaminról?

Elsősorban azt, hogy zsírban oldódó vitaminjaink közé tartozik. Ilyen például a mostanában annyit hallott D-vitamin is. 

Mik az A-vitamin legfontosabb hatásai?

De akkor miért kell annyi sárgarépát enni, ha jól akarunk fütyülni? 

Hát azért, mert a fenti tulajdonságok mellett a sárgarépa jót tesz a nyálkahártyának is, csökkenti a gyulladást a légutakban. Sőt, bizonyos szintig védelmet is nyújt a légutak részére. Gyulladt torokkal meg ugye nem lehet fütyülni. Most utólag már értem, miért mondták gyerekkoromban annyit, hogy egyem meg a sárgarépát a levesből, hogy jobban fütyüljek. Na, a fütyülés nem jött össze – nem vagyok egy nagy füttybajnok. Bár ez nem azért van, mert be lenne gyulladva állandóan a torkom. 

Ilyen sok előnyös hatás mellett vannak hátrányai is az A-vitamin fogyasztásának? 

Az A-vitamin fogyasztása mindaddig nem káros, amíg nem viszed túlzásba. Mint minden zsírban oldódó vitamint, az A-vitamint is túl lehet adagolni. Ehhez mondjuk rengeteg mennyiséget kell megenni, de bizony előfordulhat, hogy túlzottan felhalmozódik a vitamin a májban, ami nem tud vele mit kezdeni. 

Melyek az A-vitamin túladagolás jelei? Többek között:

Na jó, de akkor mi a másik véglet? Honnan tudhatod, hogy nem ettél elég A-vitamint? Mik az A-vitamin hiány jelei? Többek között:

Akkor mégis mik a legfontosabb A-vitamin források? 

A felsorolásban nem különítem el az egyes táplálékokat, hogy melyek tartalmaznak retinolt vagy az A-vitamin provitaminját. 

A fenti növények közül bizony a paraj, a sütőtök, a répa is a gyógyító növényeink közé tartozik. Nemcsak D-vitamint tartalmaznak, számos más anyagban gazdagok. Ugyanúgy, ahogy a paradicsom is. Az egészséged megőrzése érdekében fontos, hogy ezeket a gyógyító növényeket ne hagyd ki az étrendedből!

És persze ne feledkezz meg a csalánról sem! A-vitamin tartalma mellett C-vitamint is tartalmaz. A csípős anyag egy idő után elillan, akár főzeléket is készíthetsz belőle, vagy salátába is teheted. Arra figyázz, hogy erős vízhajtó, tartósan nem ajánlott fogyasztani. 

Ha A-vitamin tartalmú ételeket fogyasztasz, érdemes figyelni arra, hogy zsírban oldódó vitamin révén kell egy kis zsír is az ételbe. Ha vegán vagy, akkor növényi eredetű zsírral oldd meg a problémát. Ha a sárgarépát szereted, akkor pedig arra érdemes figyelni, hogy enyhé párolva az A-vitamin jobban felszívódik, mint a nyers sárgarépából. 

Ne azért egyél répát, mert a nyulak szeretik (egy ideje már tudjuk, hogy ez nincs teljesen így), hanem azért, mert a répa egészséges! 

Olvasd el a Vitaminológia többi cikkét is: 

És ne feledkezz meg az ásványi anyagokról sem: 

Ha pedig érdekel, hogy milyen, Magyarországon kifejlesztett, könnyen és jól felszívódó vitaminokkal tudod pótolni a hiányodat, akkor vedd fel velem a kapcsolatot a képernyő jobb oldalán, az “Üzenj a blogger(ek)nek” menüpontban. 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »