Vannak napok, amikor rádöbbensz, hogy vagy lejárt egy alapanyag szavatossága, vagy pont aznap jár le, amikor a szekrényben kutakodsz. Így jártam a chiamag liszttel. Ajándékba kaptam és eddig nem nagyon volt szükségem rá. Amikor néhány nappal ezelőtt körbenéztem a szekrényben, akkor szembesültem vele, hogy aznap volt a minőségegőrzési idő utolsó napja. Ettől persze nem kell kétségbe esni.
A minőségmegőrzési idő azt jelenti, hogy addig a napig garantálja a gyártó a minőséget. Ezután is használhatod még egy ideig, de semmi garancia nincs rá, hogy úgy viselkedik, ahogy egy chiamag lisztnek kell.
A “fogyasztható” jelzés pedig a gyorsan romló élelmiszereknél nagyon szigorú dátum. Másnap már ne edd meg, mert nagy valószínűséggel romlott lehet az étel.
A lisztek szerencsére hosszú ideig jók, így nem gond, ha kicsit túlléped a minőségmegőrzési időt. Itt is van persze megoldás: mélyhűtő. Ha a minőségmegőrzési idő végefelé tartasz, vagy néhány napja járt le a liszt, bátran tedd be a mélyhűtőbe, így több hónappal is meghosszabbíthatod a felhasználhatóságát. A másik megoldás persze az, hogy felhasználod az alapanyagot.
Én ez utóbbit választottam, tortillát sütöttem a lisztből. Vagyis egy részéből.
Azaz hozzávalók egy könnyű délutáni uzsonnához, két főre (négy tortilla jön ki az adagból). Ha többet akarsz, akkor többszörözd meg minden hozzávaló mennyiségét arányosan.
Keverd össze a hozzávalókat, hogy egy jól gyúrható masszát kapj. Az összetevők miatt ez sikerülni fog. A langyos vizet fokozatosan öntsd a liszthez. Lehet, hogy még kicsit több kell hozzá, akkor pótold.
Formázz belőle gombóckákat (én négy részre osztottam ezt az anyagot) és egy deszkán nyújtsd ki kb. 1 mm-esre a tésztát. Arra figyelj, hogy ha vegyes konyhát vezetsz, a gluténmentes tésztához külön deszkát és sodrófát használj. A fa pórusaiba belemegy a liszt és keresztszennyeződés fordulhat elő.
Ha ez megvan, akkor palacsintasütőben süsd meg mindkét oldalán. Az olajtól nem kell majd plusz olajat tenned a tepsibe, ha teflon serpenyőben készíted. Kb. 1-1,5 percet szánj egy-egy oldalra. Gyoran megvan és könnyen odaég.
Ha elkészültél a sütéssel, akkor bátran edd azzal, amihez kedved van. Én vegetáriánus révén zöldséggel fogyasztottam. A tésztának nagy előnye, hogy össze tudod hajtani. Ez a fotón nem látszik, mert nagyon éhes voltam és nem volt kedvem összetekercselni. Ha kihűl, akkor már nem olyan finom, de akkor is hajlékony a tésztája. Jó étvágyat hozzá!