Francia lecsó, vagy eredeti nyelven ratatouille (ne aggódj, ha nem tudod kimondani, én simán ratatuj-nak ejtem, egymás közt simán megértjük) egy könnyű, egészséges, könnyen elkészíthető egytálétel. Az az igazság, hogy én kizárólag vegetáriánus verzióban készítem, de ha valaki ragaszkodik a húshoz, egy kis szalonnát tud alá pirítani.
Kis hazánkban ilyenkor, nyár közepén dúl a lecsószezon. Van, aki melegében megeszi, van, aki elteszi befőttes üvegben télire. A franciák is szeretik a lecsót, csak más alapanyagokból készítik, mint mi, magyarok.
A cukkinit és a padlizsánt kockázd fel, sózd meg és egy fél órára tedd félre, hogy ha szükséges, engedjen levet. Közben pucold meg és vágd apróra a hagymát. Ha nyers paradicsomot választottál, akkor mosd meg, majd az egyik végén kereszt alakban ejts rajta egy bemetszést. Forralj vizet egy-két másodpercre tedd bele a paradicsomot, majd húzd le a héját. Az az igazság, hogy az emberi szervezet nem tudja megemészteni a paradicsomhéjat. Ha valakinek epeproblémája van, akkor ez végképp gondot okoz. Ezt tudod megelőzni a paradicsom megpucolásával.
Ha ez is készen van, egy nagyobb serpenyőben vagy wokban forró olajon párold meg a hagymát. Melegítsd fel az olajat, tedd rá a hagymát, majd vedd le a gázt vagy a hőfokot alacsonyabb fokozatra és tedd rá a fedőt. Egy idő után elkezd üveges lenni a hagyma, akkor van rendben minden. Ha hússal akarod készíteni a francia lecsó elkészítését, akkor először kockára vágott szalonnát piríts az olajban, majd amikor engedett egy kis zsírt, akkor tedd bele a hagymát és párold tovább.
Közben nyomkodd ki a cukkinit és a padlizsánt, ha eresztett egy kis vizet. Majd tedd a zöldségeket a serpenyőbe, sózd-borsozd meg, fűszerezd meg. Ha van otthon, válassz provance-i fűszerkeveréket. Ha nincs, használj oreganot, majorannát, bazsalikomot.
Párold meg a zöldségeket, de ne főzd szét. Akkor finom, ha roppanós. Amikor már majdnem készen van, tedd hozzá a paradicsomot és fedő nélkül főzd készre.
Válassz mellé kölest, hajdinát vagy barna rizst. A lényeg, hogy lassú felszívódású legyen. Azért így jól néz ki, nem?