Gluténterápia

Kovászos uborka kenyér és burgonya nélkül

A kovászos uborka nélkül kevés magyar tudja elképzelni a nyarat. A gond ott kezdődik, amikor nem ehetsz búzalisztből készült kenyeret, esetleg számolnod kell a szénhidrátot és lehet, hogy még a krumpli is gond a keményítőtartalo miatt.

Milyen a kovászos uborka kenyér és burgonya nélkül? 

Ha röviden akarom összefoglalni: finom

De miért is fontos ez? 

  • gluténérzékenyek nem ehetnek búzalisztből készült kenyeret, így a kovászos uborkát sem készítheted el így, marad megoldásnak a gluténmentes kenyér;
  • a gluténmentes kenyér tele van szénhidráttal, így ha valakinek számolnia kell a szénhidrátot, akkor jobb alternatívát keresni erre – ha van;
  • marad a sváb kovászos uborka, amit nyers burgonyával készítenek el. Ezzel pedig az a gond, hogy van, aki a keményítőt nem bírja

Persze, mondhatod, hogy bele kell számolni a szénhidrátba a kovászos uborka minimális szénhidrát tartalmát és úgy összeállítani a napi étkezést. Egy dolog azonban fontos: ha el lehet másképp is készíteni, akkor miért építenéd be a napi menübe a kovászos ubit? Nem akarsz inkább mást enni helyette és inkább tömni magad kovászos uborkával?

Mi a megoldás? Van megoldás! Roppanós kovászos uborka, amit még a napra sem kell kitenni. 

Hogyan készítsd el a kovászos uborkát kenyér és burgonya nélkül?

  • Vegyél finom kis uborkákat, most meg, a végét vágd le.
  • Tedd bele az üvegbe, tegyél az uborka közé tormát, kaprot, pucolt fokhagyma gerezdeket.
  • Az egészet öntsd fel sós szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel, majd tedd be a hűtőbe.
  • Egy-két nap múlva, ha már zavaros a víze, máris eheted a finom, roppanós kovászos uborkádat.

Párom édesanyja ezzel lepett meg nemrég. Nemcsak kovászos uborkának néz ki, hanem pontosan olyan finom is. 

Az üveg alján az a zöld pöcök egy nagyon praktikus valami. Van neki egy szára, ami felér az üveg tetejéig. A tálcaszerű alsó része lyukacsos, így le tudod tolni gond nélkül az üveg aljára. Ha beletetted az uborkát, akkor csak megfogod a műanyagot és fel tudod hozni az üveg aljáról az uborkát. Ugye, milyen praktikus?

kovászos uborka kenyér nélkül

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Virág!
    Nekem is eddig hagyományos eltevési receptjeim voltak. A kovászos uborkát nagyon szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok és búzalisztből készített kenyér nem jöhet szóba a kovászos uborka erjesztéséhez, kerestem a receptet, ami szóba jöhet. A párom anyukája megelőzött ezzel a recepttel. Én nagyon örültem ennek a finomságnak, nekem ízlett. És annak is, hogy nem ő az egyetlen, aki így is készít uborkát, mint ahogy Ön is ahogy látom, számos receptet használ. Köszönöm a hozzászólásait.
    Nagyon szép napokat kívánok.

  2. Gere Tamás says: (előzmény @Virág Kas)

    Köszönöm a választ, nekem így elkészítve akkor sem lett igazi. Üdv.

  3. Virág Kas says:

    Elnézést én nem vitatok semmit. Télire régóta rakok el sós, vizes uborkát, egy év múlva is jók a kamrában. Most paleos családtagok miatt készítettem friss fogyasztásra. Nem fogyott el a maradék el van a hűtőben. Ilyen melegben ha nem tesszük hűvösre, és nap mint nap szedegetünk belőle, lehet egy hét múlva meghernyásodik. Amit télire lezárunk abban nem kotorászunk naponta. A savanyított káposztának is egy idő után bizony mosogatni kell a préselő, takaró elemeit. No ehhez nincs kedvem, lefagyasztom.
    Igaz, van millió recept, csak mindig valamiről megakarják mondani a tutit, de ugye nekünk több évtizedes múlttal? Nagyanyám még rézgáliccal is tett el uborkát. Úgy látom télire már jellemzően nem raknak el sós,vizes uborkát ( meg jóformán semmit, de ez mindenkinek a maga dolga), talán ezért lepi meg őket nyáron.

  4. Szürti János says: (előzmény @Virág Kas)

    Ugyan már Virág. És régen nem volt hűtő ,se fagyi , hogy csinálták?? Tavasszal is volt minden nyami. Csak annyi,beírni: sós vizes ubi..
    Millió recept.

  5. Szürti János says: (előzmény @Hegyi Csaba)

    Itt nincs gond,csak ez nem kovi bubu””. Sima sós vizes ubi. Jól csináljuk??

    Nagyon finom , ubi.

  6. Kedves Tamás, azért mert a tejsav baktériumok is mindenütt jelen vannak. Talán látott már olyat, hogy a csemegeuborka kiforrt.(ez utóbbi nagyon savanyú lesz mert nem csak az uborka cukortartalma alakul át savvá, hanem a hozzáadott cukor is).
    Szóval 1 liter vízhez 4- 6 dkg sót adok, felforralom, majd melegen az uborkára öntöm.
    UGYAN ÚGY MELEGRE TESZEM MINT A KOVÁSZOS UBORKÁT, ZAVAROSODÁSTÓL INKÁBB 3 NAPRA FOGYASZTHATÓ, UTÁNA TERMÉSZETESEN HŰTŐBEN TÁROLJUK.

  7. Szürti János says:

    Ez sima sós vizes uborka,van ilyen. Csak nézzék hülyének az embert hogy kovi ubi.

  8. Hegyi Csaba says:

    Azt hiszem hogy a párommal meg fogom csináltatni!
    Gere Tamásnak meg azt üzenem hogy egy kicsit moderálja magát! Nem köteles elfogadni a receptet!de ne hűzza le a jót!!!

  9. Gere Tamás says:

    Ha nincs benne se kenyér, se krumpli mitől indulna be az erjedés? Anyósom kipróbálta egy nagy kaka az egész, egyétek ha jól esik 🙂

  10. Erzsi Gerlach says:

    Nem feltétlen szükséges szénsavas víz. Én így készítem, sima csapvízzel, 1 liter vízhez 1 jó púpos evőkanál sóval.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!