A kovászos uborka nélkül kevés magyar tudja elképzelni a nyarat. A gond ott kezdődik, amikor nem ehetsz búzalisztből készült kenyeret, esetleg számolnod kell a szénhidrátot és lehet, hogy még a krumpli is gond a keményítőtartalo miatt.
Milyen a kovászos uborka kenyér és burgonya nélkül?
Ha röviden akarom összefoglalni: finom.
De miért is fontos ez?
- gluténérzékenyek nem ehetnek búzalisztből készült kenyeret, így a kovászos uborkát sem készítheted el így, marad megoldásnak a gluténmentes kenyér;
- a gluténmentes kenyér tele van szénhidráttal, így ha valakinek számolnia kell a szénhidrátot, akkor jobb alternatívát keresni erre – ha van;
- marad a sváb kovászos uborka, amit nyers burgonyával készítenek el. Ezzel pedig az a gond, hogy van, aki a keményítőt nem bírja.
Persze, mondhatod, hogy bele kell számolni a szénhidrátba a kovászos uborka minimális szénhidrát tartalmát és úgy összeállítani a napi étkezést. Egy dolog azonban fontos: ha el lehet másképp is készíteni, akkor miért építenéd be a napi menübe a kovászos ubit? Nem akarsz inkább mást enni helyette és inkább tömni magad kovászos uborkával?
Mi a megoldás? Van megoldás! Roppanós kovászos uborka, amit még a napra sem kell kitenni.
Hogyan készítsd el a kovászos uborkát kenyér és burgonya nélkül?
- Vegyél finom kis uborkákat, most meg, a végét vágd le.
- Tedd bele az üvegbe, tegyél az uborka közé tormát, kaprot, pucolt fokhagyma gerezdeket.
- Az egészet öntsd fel sós szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel, majd tedd be a hűtőbe.
- Egy-két nap múlva, ha már zavaros a víze, máris eheted a finom, roppanós kovászos uborkádat.
Párom édesanyja ezzel lepett meg nemrég. Nemcsak kovászos uborkának néz ki, hanem pontosan olyan finom is.
Az üveg alján az a zöld pöcök egy nagyon praktikus valami. Van neki egy szára, ami felér az üveg tetejéig. A tálcaszerű alsó része lyukacsos, így le tudod tolni gond nélkül az üveg aljára. Ha beletetted az uborkát, akkor csak megfogod a műanyagot és fel tudod hozni az üveg aljáról az uborkát. Ugye, milyen praktikus?
Kedves Virág!
Nekem is eddig hagyományos eltevési receptjeim voltak. A kovászos uborkát nagyon szerettem. Mióta megtudtam, hogy gluténérzékeny vagyok és búzalisztből készített kenyér nem jöhet szóba a kovászos uborka erjesztéséhez, kerestem a receptet, ami szóba jöhet. A párom anyukája megelőzött ezzel a recepttel. Én nagyon örültem ennek a finomságnak, nekem ízlett. És annak is, hogy nem ő az egyetlen, aki így is készít uborkát, mint ahogy Ön is ahogy látom, számos receptet használ. Köszönöm a hozzászólásait.
Nagyon szép napokat kívánok.
Köszönöm a választ, nekem így elkészítve akkor sem lett igazi. Üdv.
Elnézést én nem vitatok semmit. Télire régóta rakok el sós, vizes uborkát, egy év múlva is jók a kamrában. Most paleos családtagok miatt készítettem friss fogyasztásra. Nem fogyott el a maradék el van a hűtőben. Ilyen melegben ha nem tesszük hűvösre, és nap mint nap szedegetünk belőle, lehet egy hét múlva meghernyásodik. Amit télire lezárunk abban nem kotorászunk naponta. A savanyított káposztának is egy idő után bizony mosogatni kell a préselő, takaró elemeit. No ehhez nincs kedvem, lefagyasztom.
Igaz, van millió recept, csak mindig valamiről megakarják mondani a tutit, de ugye nekünk több évtizedes múlttal? Nagyanyám még rézgáliccal is tett el uborkát. Úgy látom télire már jellemzően nem raknak el sós,vizes uborkát ( meg jóformán semmit, de ez mindenkinek a maga dolga), talán ezért lepi meg őket nyáron.
Ugyan már Virág. És régen nem volt hűtő ,se fagyi , hogy csinálták?? Tavasszal is volt minden nyami. Csak annyi,beírni: sós vizes ubi..
Millió recept.
Itt nincs gond,csak ez nem kovi bubu””. Sima sós vizes ubi. Jól csináljuk??
Nagyon finom , ubi.
Kedves Tamás, azért mert a tejsav baktériumok is mindenütt jelen vannak. Talán látott már olyat, hogy a csemegeuborka kiforrt.(ez utóbbi nagyon savanyú lesz mert nem csak az uborka cukortartalma alakul át savvá, hanem a hozzáadott cukor is).
Szóval 1 liter vízhez 4- 6 dkg sót adok, felforralom, majd melegen az uborkára öntöm.
UGYAN ÚGY MELEGRE TESZEM MINT A KOVÁSZOS UBORKÁT, ZAVAROSODÁSTÓL INKÁBB 3 NAPRA FOGYASZTHATÓ, UTÁNA TERMÉSZETESEN HŰTŐBEN TÁROLJUK.
Ez sima sós vizes uborka,van ilyen. Csak nézzék hülyének az embert hogy kovi ubi.
Azt hiszem hogy a párommal meg fogom csináltatni!
Gere Tamásnak meg azt üzenem hogy egy kicsit moderálja magát! Nem köteles elfogadni a receptet!de ne hűzza le a jót!!!
Ha nincs benne se kenyér, se krumpli mitől indulna be az erjedés? Anyósom kipróbálta egy nagy kaka az egész, egyétek ha jól esik 🙂
Nem feltétlen szükséges szénsavas víz. Én így készítem, sima csapvízzel, 1 liter vízhez 1 jó púpos evőkanál sóval.