Hágában töltöttünk néhány napot a héten. Csak egy nagyon rövid városlátogatás volt, gyakorlatilag nem is tettük ki a lábunk Hágából. Ez a tény egy kicsit megkönnyítette az életemet. Ha csak néhány napra mész valahova, sokkal könnyebb éttermet, bevásárlóhelyet keresni, mintha két hetet el kellene valahol töltened. Persze, tegyük hozzá, hogy szállodában laktunk és nem apartmanban. Az igazi könnyedség az lenne, ha béreltünk volna egy apartmant és ott főztünk volna. Másrészt ez lett volna a dolog hátulütője is: hogyan gluténmentesítsél egy olyan konyhát, ahol nemcsak Te főzöl, hanem előtted-utánad mások is.
Nekünk túl sok választás nem volt, a szállodánkban csak reggelit kínáltak, így estére kellett helyet keresni, ahol ehetünk. A Hágában élő barátaink mondták, hogy főznek valami finomat. De az az igazság, hogy nagyon sok mindenre kell odafigyelni egy ilyen főzésnél. Nemcsak az alapanyagok számítanak, de a főzőkanál, a deszka, sőt még a fűszerek is. Mindennek gluténmentesnek kell lenni. Van olyan itthon kapható fűszerkverék, ami nem az. Pedig nincs is benne búzaliszt. Aki soha nem főzött gluténérzékenynek, az elsőre egy szinte lehetetlennek tűnő feladat. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy nem állítjuk ilyen próbatétel elé a barátaink. Egyszerűbb volt keresni egy helyet.
Ezt meg is tettem még az indulásunk előtt pár nappal. Felmentem az internetre és kerestem több helyet is, ahol előreláthatólag lehet gluténmentesen étkezni. Van egy német gyűjtőoldal, de minden étterem ezen sincs rajta. És persze itt is lyukra lehet futni: nem frissítik rendszeresen az éttermeket. Jártam már úgy Velencében, hogy egy itt találta étteret zárva találtunk. Így igyekeztem biztosra menni.
A szállásunk környékén és azoknak a látványosságoknak a környékén kerestem éttermet, amit meg akartunk nézni. A két nap meglehetősen kevés Hágára, ezért szűk területen mozogtunk. Ez persze előnyt jelentett a választásnál.
Akkor lássuk, mit ettem gluténérzékenykéng Hágában?
Végülis két helyet találtam. Az egyik a Pastanini nevű pizzéria volt. Azért vicces, hogy Hágában pont egy olasz étterembe sikerült belefutni. Indulás előtt írtam e-mailt, hgoy tudnak-e keresztszennyeződés-mentes ételt ajánlani. Gyorsan válaszoltak, hogy megoldható. Minden esetre mikor odaértünk, még egyszer egyeztettem a pincérrel. A szakácsok olaszok voltak, az étteremvezető angol. Egymás közt olaszul vagy angolul beszéltek, így lehet, hogy holland egyáltalán nem is dolgozott a helyen.
Az minden esetre jó érzéssel töltött el, hogy első este nem fájt a hasam, miután ott ettem. Meglehetősen érzékeny vagyok, így a gluténtartalmú ételek utáni hasfájás az evés után 15-20 perccel jön. A többi tünetet meg nem érzem, bár attól még a gluténra adott reakció rombolja a szervezetemet. Szerencsére ilyen itt nem volt, így második nap is itt ettünk. Az étteremvezető ismerősként köszöntött minket. Tudom, hogy abból élnek meg, hogy megismerjék a vendéget és barátságosak legyenek vele, de ez akkor is jólesett. Meg a rizottó és a saláta is, amit ott ettem.
És persze meg kellett oldani a napközbeni nasit is. Szerencsére a belvárosban is találtam egy bagelezőt. Itt a rendelésnél kérdeztem meg, hogy milyen a gluténmentes bageljük. A hölgy rákérdezett, hogy allergia miatt keresek gluténmentes bagelt. Mondtam, hogy igen. Ez fontos, mivel nem minden bagel-nél tudták garantálni a keresztszennyeződés-mentességet. A hideg bagel-eket ott vették ki a zacskóból és töltötték meg minden finomsággal. Nem melegítették meg, mert a melegítő sütőben már keveredés lett volna. Nagyon korrekt magyarázatot kaptam, így nekivágtam – és szerencsém volt. A bagel nagyon jól nézett ki, finom volt és a hasam sem fájt tőle. Ugye, hogy jól néz ki?
És hogy a végére is hagyjunk egy kis csavart: találtam egy wales-i pékséget is Hágában. Igaz, csak szerdától szombatig van nyitva, akkor is csak délelőtt 10-től délután 4-ig. De olyan finom magos kenyeret vettem barna rizsből, amit már régen ettem. A hölgy egyébként maga is gluténérzékeny, a két gyermeke is. Mondta, hogy így sokkal könnyebb az életük. Hiszen mindenki egyfajtát ehet.
Emellett persze találtam még több éttermet is, de nekem arra a két napra tökéletes megoldás volt ez a néhány hely is. És hogy milyen volt egyébként Hága? Erről meséljenek inkább a képek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: